Arama

Hamas ve Fetih uzlaşmasının detayları belli oldu

Filistin’deki bölünmüşlüğü bitirmek için Hamas ve Fetih heyetleri arasında sürdürülen görüşmelerde varılan anlaşmanın tam metni kamuoyuyla paylaşıldı.

Hamas ve Fetih uzlaşmasının detayları belli oldu
Yayınlanma Tarihi: 12.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 12.10.2017 21:23

Filistin'deki bölünmüşlüğü bitirmek için Hamas ve Fetih heyetleri arasında varılan "uzlaşı anlaşmasının" detayları belli oldu.

Mısır'ın başkenti Kahire'de iki gün boyunca devam eden görüşmelerde varılan anlaşmanın tam metni kamuoyuyla paylaşıldı.

Üzerinde anlaşmaya varılan ve Hamas ile Fetih hareketlerinin temsilcileri tarafından onaylanan maddeler arasında, "Uzlaşı Hükümetinin Gazze'de tüm görev ve sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesi için işlemlerin en geç 1 Aralık 2017 tarihine kadar gerçekleşmesi, Gazze'de (Hamas tarafından işe alınan) memurlar konusunun karara bağlanması için kurulan komisyonun 1 Şubat 2018 tarihinden önce konuyu çözmesi ve bu süreçte memurların maaşlarını almaya devam etmesi, En geç 1 Kasım'a kadar Gazze'deki sınır kapılarının Uzlaşı Hükümetine devredilmesi, Filistin Devleti resmi güvenlik kurumlarının yetkililerinin Gazze'ye giderek güvenlik kurumlarının yeniden yapılanması için yol ve mekanizmaları uzmanlarla görüşmesi" ve "2011 yılında Kahire'de imzalanan anlaşmaya taraf olan tüm Filistinli tarafların 14 Ekim'de Kahire'de toplanması" gibi hususlar sıralandı.

Ayrıca Aralık ayının ilk haftasında Hamas ve Fetih hareketleri Kahire'de bir araya gelerek anlaşılan konularda ne kadar mesafe alındığının da değerlendirileceği belirtildi.

Anlaşma metninde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın sahip olduğu silahların ne olacağı hususuna ise değinilmedi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Hamas ve Fetih heyetlerinin Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzaladığı bildirilmişti.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES'TEN TEBRİK

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas ve Fetih heyetlerinin Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" tebrik etti.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Guterres'in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştüğü ve Abbas'ı uzlaşı anlaşması nedeniyle tebrik ettiği bildirildi.

Genel Sekreterin, Filistin Hükümeti'nin Gazze'deki sorumluluklarını yerine getirmesine izin verilmesi konusunda kaydedilen ilerlemeden memnuniyet duyduğu belirtilen açıklamada, Gazze'deki insani krizin, özellikle de elektrik krizinin çözülmesinin aciliyeti vurgulandı.


Hamas ve Fetih heyetleri arasında yapılan müzakereler kapsamında bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşması"nın imza törenini Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'deki ofisinden takip etti

"TÜM SORUMLULUKLARI TESLİM ALMAYA HAZIRIZ"

Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, Gazze'deki tüm sorumluluklarını üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hükümet sözcüsü Yusuf el-Mahmud, Hamas ve Fetih heyetlerinin uzlaşı anlaşmasını imzalamasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, Gazze halkının sıkıntılarını sona erdirmeyi de kapsayan tüm sorumluluklarını derhal teslim almaya hazır olduğunu belirtti.

Mahmud, hükümetin, kendisine Gazze halkına destek ve hizmet etme imkanı veren bu "tarihi uzlaşı anlaşmasını" sabırsızlıkla beklediğini vurgulayarak, Başbakan Rami el-Hamdallah ve kabine üyelerinin Kahire Anlaşması'nı memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Hamas ve Fetih heyetleri Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden müzakereler kapsamında Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" bugün imzaladı. Anlaşma kapsamında, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, en geç 1 Aralık 2017 tarihine kadar Gazze'deki tüm görevlerini, Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirecek.

ANLAŞMA SEVİNCİ

Öteyandan, Gazze'de bir grup Filistinli, Hamas ile Fetih arasında varılan uzlaşı anlaşmasını kutladı.

Hamas'ın öğrenci kolları "İslam Bloku" ve "Ekim Uzlaşıya Destek Gençlik Hareketinin" çağrısıyla Gazze'deki Meçhul Asker Anıtı önünde toplanan bir grup , "Uzlaşı halkın talebi.", "Tek millet, tek vatan" yazılı pankartlar açtı.

İslam Bloku Sözcüsü Abdullatif ez-Zagra, yaptığı konuşmada, "Filistin halkını, hayır ve bereket getirmesini umduğumuz uzlaşı için tebrik etmek üzere burada toplandık." dedi.

Ekim Gençlik Hareketi üyesi Musenna en-Neccar da Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşıyı desteklediklerini ifade ederek, Filistinli grupları ve liderleri, bölünmenin izlerini silmek için tek yürek olmaya çağırdı. Neccar, "Bölünmeyle geçen 11 yılı konuşmak istemiyoruz. Bu acı yılları unutmak istiyoruz. Ablukayı kaldıracak ve sınır kapılarını açacak birlik hükümeti istiyoruz." ifadesini kullandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN