Arama

"Darfur'dan savaş şeytanını kovduk, yeni bir sayfa açtık"

Güney Darfur eyaletinde halka hitap eden Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, "Barış ve uzlaşma merhalesine girdik" dedi

Darfur’dan savaş şeytanını kovduk, yeni bir sayfa açtık
Yayınlanma Tarihi: 21.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 21.09.2017 20:46

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Darfur'da bölgenin savaştan önceki haline dönmesi için yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Güney Darfur eyaletinde halka hitap eden Beşir, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, "Darfur'dan savaş şeytanını kovduk, yeni bir sayfa açtık, barış ve uzlaşma merhalesine girdik." dedi.

Vatandaşların elindeki silahların toplanmasının gereğine dikkat çeken Beşir, silahların devletin egemenliğini sağlamak için düzenli güçlerle sınırlanması ve bölgedeki barışın, güvenliğin yaygınlaştırılmasının gerektiğini ifade etti.

Beşir, savaş nedeniyle yerlerinden edilen sığınmacıların sorunlarının çözüleceği sözü vererek, sığınmacıların yerleştirilmeleri, sağlık, elektrik ve su gibi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışılacaklarını belirtti.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, geçen nisan ayında vatandaşların elindeki silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış ancak bunun ne zaman başlayacağıyla ilgili bilgi vermemişti. Sudan hükümeti ise kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

Savunma Bakanı General Ivad Muhammed bin Avf, geçen salı yaptığı açıklamada, "Ordu, güç kullanarak da olsa vatandaşların elindeki silahları toplayacak." demişti.

Darfur'daki kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmamakla birlikte bunun ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN