Arama

Irak'ta Fuad Masum'u görevden düşürme hamlesi

Irak'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un bazı çevreler tarafından görevden alınması için imza toplanmaya başlandığı iddia edildi

Irak’ta Fuad Masum’u görevden düşürme hamlesi
Yayınlanma Tarihi: 13.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 13.09.2017 22:59

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referandumun yasal olmadığını yineleyerek, tek taraflı adım atılmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Başbakan İbadi, ülkenin güneyindeki Zikar vilayetini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Bölgesel yönetimin referandumu anayasaya aykırıdır. Biz Irak'ın birliğinden yanayız ve adı Irak olan bu vatanda hep beraber yaşamak istiyoruz" dedi.

"Tek taraflı adım atılmasını kabul edemeyiz ve bu mümkün de değil" diye konuşan İbadi, ülke topraklarının kurtarılmasının son aşamasına geldiklerini ve terör tehdidine karşı güvenlik güçlerini eğitip donatmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

CUMHURBAŞKANINI DÜŞÜRME HAMLESİ

Öte yandan Bağdat'ta bazı siyasi çevrelerden edinilen bilgiye göre, referandum planlarına karşı meclisin en büyük grubu olan Şii Ulusal Koalisyonu ile Sünnilerin en büyük grubu Irak Güçler Birliği Koalisyonu'ndan milletvekilleri, Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Fuad Masum'u görevden almak için imza toplamaya başladı.

Meclisin ayrıca Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'i de azletmeyi gündeme aldığı iddia ediliyor.

MECLİS REFERANDUMU REDDETMİŞTİ

Irak meclisi, dünkü oylamada IKBY'nin 25 Eylül'de gerçekleştirmeyi planladığı "bağımsızlık referandumunu" reddetmişti. Öte yandan Diyala ve Salahaddin vilayetlerindeki yerel yönetimler de referandumun kendi sınırları dahilinde yapılmasını reddetme kararı almıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN