Arama

İslam’da faiz-kar ilişkisi nedir? Kar payı ile faiz arasındaki fark nedir?

İslam’da faiz-kar İlişkisi nedir? Kar payı ile faiz arasındaki fark nedir? Diyanet’in İlmihal-2 “İman ve İbadetler” kitabında yer alan bilgilere göre, İslam'da faiz-kâr İlişkisi hakkında merak edilenleri derledik.

İslam’da faiz-kar ilişkisi nedir? Kar payı ile faiz arasındaki fark nedir?
Yayınlanma Tarihi: 18.3.2019 20:22:30 Güncelleme Tarihi: 13.03.2019 17:22

İSLAM'DA FAİZ-KAR İLİŞKİSİ NEDİR?

Faizin de bir nevi ticaret kârı olduğu öteden beri ileri sürülmekte olup Kur'an buna açık ve veciz bir üslûpla cevap vermiştir (bk. el-Bakara 2/276). Ticarette elde edilen kâr, belli bir emeğin, çalışma ve teşebbüsün karşılığı iken faiz sadece vadenin karşılığıdır.

Ticarette satan ile alanın menfaatleri arasında denge varken, faizli işlemlerde karşılıklı menfaatten ziyade bir tarafın sıkışmasından kaynaklanan tek taraflı istifade ve sömürü vardır. Ticarette kâr bir defa alınır ve biter, faiz ise devamlı katlanarak büyür.

Ticarette zarar ve risk daima mevcutken faizde sermaye sahibi hiçbir risk yüklenmeyip bütün riski emek sahibinin omuzlarında bırakmaktadır. Ticaret üretken ve verimli, faiz ise âtıl bir kazanç yoludur. Bu yüzden de Kur'an'da, Allah'ın ticareti helâl, faizi ise haram kıldığı belirtilmiştir (el-Bakara 2/276).

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN