Arama

Kutuplarda namaz nasıl kılınır? Kutuplarda namaz vakitleri nasıl belirlenir?

Vakit namazın şartı olduğu gibi, namazın vacip olmasının da sebebidir. Buna göre bir bölgede namaz vakitlerinden biri veya ikisi gerçekleşmiyorsa o vakitlere ait namazların, o bölge halkına farz olmaması gerekir. Peki, kutuplarda namaz nasıl kılınır? Kutuplarda namaz vakitleri nasıl belirlenir? Gece ve gündüzü sürekli olan ülkelerde namaz nasıl kılınmalı? Diyanet’in İlmihal-1 “İman ve İbadetler” kitabında yer alan bilgilere göre, kutuplarda namaz hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri sizler için derledik.

Kutuplarda namaz nasıl kılınır? Kutuplarda namaz vakitleri nasıl belirlenir?
Yayınlanma Tarihi: 26.1.2019 17:17:26 Güncelleme Tarihi: 26.01.2019 18:16

KUTUPLARDA NAMAZ NASIL KILINIR?

Vakit namazın şartı olduğu gibi, namazın vâcip olmasının da sebebidir. Buna göre bir bölgede namaz vakitlerinden biri veya ikisi gerçekleşmiyorsa o vakitlere ait namazların, o bölge halkına farz olmaması gerekir.

Diyelim ki bazı yerlerde senenin bir mevsiminde daha şafak kaybolmadan fecir doğarak sabah namazının vakti girmektedir. Bu durumda orada yatsı namazının vakti gerçekleşmeyeceği için, yatsı namazı kılmak gerekmez. Fakat meselenin özü üzerinde düşünen mudakkik fakihlere göre vakit, namazın bir şartı, sebebi ve alâmeti olsa da, namazın asıl sebebi ilâhî hitaptır.

MÜSLÜMANLAR İÇİN BEŞ VAKİT NAMAZ MÜKELLEF MİDİR?

Bütün müslümanlar beş vakit namaz ile mükelleftirler. Bu sebeple bir bölgede herhangi bir namazın vakti gerçekleşmiyorsa veya tam olarak belirlenemiyorsa orada yaşayanlar, namaz vakitleri tam olarak belirlenebilen en yakın bölgedeki namaz vakitlerine göre bir takdir ve belirleme yaparak namazlarını kılarlar. Aynı şekilde güneşi uzun bir müddet batmayan veya doğmayan yerlerde en yakın bölgeye itibar edilmesi gerekir. Nitekim bu bölgelerde yaşayan insanlar günlük hayatlarını da güneşe göre değil 24 saatlik bir zaman dilimine göre düzenlemektedirler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN