Arama

Kudüs öfkesi büyüyor!

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme girişimi Filistin ve Türkiye başta olmak üzere İslam dünyasını ayağa kaldırdı. Provokatif adıma Batılı ülkeler ile Hristiyan alemi de tepki gösterdi.

Kudüs öfkesi büyüyor!
Yayınlanma Tarihi: 7.12.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 07.12.2017 09:21

Beyaz Saray'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma planına dünyadan tepki yağdı. Başta İslam dünyasından olmak üzere pek çok ülke ve uluslararası kuruluş bu girişime karşı çıkarak, Trump'a bu yönde alınacak bir kararın Filistin ve bölgeyi büyük bir şiddet sarmalına sokacağı uyarısında bulundu. ABD liderine tek destek ise NATO ve İsrail'den geldi.

ÜRDÜN TEHLİKELİ

YANSIMALARI OLUR: Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Ürdün Kralı Abdullah, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak kapsamlı bir çözüm dışında herhangi bir karar alınmasının tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu.

KRAL SELMAN

MÜZAKERELERE ZARAR VERİR: Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişiminin, barış müzakerelerine zarar vereceği ve bölgede gerginliği tırmandıracağını belirtti.

EZHER ŞEYHİ

SİZİ DE YAKAR: Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'le ilgili Trump'ın kaos projesine karşı sert tepki gösteren Mısır'da El Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, "Cehennem kapıları doğudan önce batıya açılır" diyerek bu hamleyle sadece Ortadoğu'nun değil herkesin sorun yaşayacağına işaret etti.

İRAN

KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR: Resmi internet sitesinden konuyu değerlendiren İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney "ABD'nin Filistin konusunda elleri bağlı. Amaçlarına ulaşamıyorlar" derken, Cumhurbaşkanı Ruhani de Kudüs'ün bütün Müslümanlara ait olduğunu söyledi.

IRAK

KABUL ETMİYORUZ: Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını kabul etmediklerini dile getirdi.

KATAR

REDDEDİYORUZ: ABD'nin Kudüs hamlesinin iki devletli çözüm için harcanan uluslararası çabalara zarar vereceği kaydeden Katar, bu yöndeki yönündeki girişimleri reddettiğini bildirdi.

FRANSA

ENDİŞE VERİCİ: Trump'ın kışkırtması üzerine ABD'li meslektaşını arayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyaz Saray'ın hamlesinden endişe duyduklarını belirterek Kudüs'ün statüsüne ilişkin kararın Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerinde ele alınması gerektiğini vurguladı.

İNGİLTERE

TAKİP ETMEYECEĞİZ: Filistin'de işgalin zeminin hazırlayan garantör ülke İngiltere de Trump'a tepki göstererek ABD'nin yolunu takip etmeyeceklerini bildirdi. Başbakan Theresa May "Bizim pozisyonumuz değişmiş değil" derken, Dışişleri Bakanı Boris Johnson da büyükelçiliklerinin Tel Aviv'den taşınmayacağını ifade etti.

ALMANYA

AB'Yİ ETKİLEMEZ: Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul ABD Başkanı'nın kararının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Kudüs'ün statüsüne ilişkin ortak bir görüşünü değiştirmeyeceğini kaydederken, Bakanlık'tan yapılan başka bir açıklamada ise İsrail ve Filistin'e yönelik vatandaşlara seyahat uyarısında bulunuldu.

İSVEÇ

FELAKET BİR FİKİR: İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ABD Başkanı Donald Trump'ın büyükelçiliği taşıma fikrinin tam bir felaket olduğunu söylerken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise bu hamlenin sonuçlarının ciddi olacağını ifade etti.

RUSYA

YENİ ÇATIŞMALARA DİKKAT: Rusya Devlet Başkanı Vladimirt Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov Kudüs kararının İsrail-Filistin ilişkilerini daha kötüye götüreceğini savunarak yeni çatışmalar yaşanmasından endişe duyduklarını belirtti.

ÇİN

GERİLİM ARTAR: Rutin basın toplantısında gelen sorular üzerine açıklama yapan Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Şuang "Gerilimin yükselme olasılığından endişeliyiz. Tüm taraflar bölgesel barış ve huzuru akıllarında tutmalı ve temkinli olmalı" dedi.

İSRAİL'DEN SİYONİST SAVUNMA!

ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma hamlesi İsrail'de büyük bir sevinç yarattı. Jerusalem Post gazetesinin konferansına katılan İsrailli bakanlar, Kudüs üzerinden siyonizme bağlılık mesajı verdi. Etkinlikte konuşan Eğitim Bakanı Naftali Bennett, "Kudüs'süz bir İsrail ve Siyonizm yoktur" derken, İstihbarat Bakanı Yisrael Katz ise Filistin topraklarını işgal ederek kurulan ülkelerinin bir 'Yahudi devleti' olduğunu ifade etti. Toplantıda söz alan Başbakan Benyamin Netanyahu Trump'a baskı uygulayan Arap ülkeleriyle ilişkilerinin iyi olduğunu belirtirken, AP'ye açıklama yapan Adalet Bakanı Ayelet Şaked ise Beyaz Saray'dan 'tehditlere kulak asmamasını' istedi.

TEL AVIV'DE İNTİFADA KORKUSU

El Alam televizyonu Beyaz Saray'ın açıklamasının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun askeri yetkililerle acil bir güvenlik toplantısı düzenlediğini bildirdi. Habere göre İsrailli askerlere Kudüs intifadası çıkabileceği uyarısında bulunan Netanyahu, yetkililerden şiddet eylemlerini engellemek adına tüm önlemleri almalarını talep etti. Toplantı sonrası İsrail Genelkurmay Başkanı vakit kaybetmeden Batı Şeria'daki askeri üsleri teftişe çıktı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN