Arama

Kara gün dostu: Türkiye

Süleymaniye merkezli 7.3’lük depremde Irak ve İran’da 350’den fazla kişi hayatını kaybetti, şehirler ve köyler yerle bir oldu. Türkiye referandumla gerilen ilişkilere aldırmadan bölgenin imdadına koşan ilk ülke oldu.

Kara gün dostu: Türkiye
Yayınlanma Tarihi: 14.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 14.11.2017 09:42

Irak - İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirlerinin kesişme noktası olan bölge, pazar akşamı 21.18'de yaşanan 7.3 büyüklüğünde depremle yerle bir oldu. Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, İsrail, Kuveyt, Lübnan ve Ürdün'de de hissedilen sarsıntıda en fazla İran'ın sınır eyaleti Kirmanşah'ı yıktı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 400'ü aşarken, 6 bine yakın kişi de yaralandı. 70 bin kişinin evlerini terk ettiği Kirmanşah eyaletinde, 3 gün yas ilan edildi. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ettikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. İran ve Irak'ta birçok kentte elektrikler kesik, soğuk havada geceyi parklar ve sokaklarda geçiren insanlar şoka uğramış durumda. İran Kızılay'ı, en az 70 bin insanın acil yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı.

DEPREM HABERİ DUYULUR DUYULMAZ YARDIMA KOŞTUK

Deprem haberi duyulur duyulmaz ilk yardıma koşan ülke Türkiye oldu. AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu başkanlığındaki heyet, Ankara İl AFAD Müdürlüğü'nden 10 personel ve 1 araç, Sağlık Bakanlığı UMKE'den 10 personel ve 1 araç ile Ankara AFAD Lojistik Deposundan 320 battaniye ve 60 çadır ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı tarafından tahsis edilen A 400M tipi kargo uçağıyla bu sabah Irak'ın Süleymaniye Havaalanı'na iniş yaptı. AFAD ve Türk Kızılayı depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye toplamda 5060 çadır, 14 bin 320 battaniye, 3000 ısıtıcı, 10 bin yatak ve 1 yemek tırı sevk etti. Bölgeye ayrıca Van İl AFAD Müdürlüğü'nden 2 araç ve 11 personel, Diyarbakır İl AFAD Müdürlüğü'nden 11 personel gönderildi" denildi. Başkan Güllüoğlu "Çadır, battaniye ve ilk yardım ekipmanlarıyla geldik. Hala sıcak saatlerdeyiz. Kara yoluyla yardımlarımız sürecek. Bu yardımlar şuan sınır bölgesinde" dedi.

Bağışçılar, www.kizilay.org.tr üzerinden, 168 ücretsiz çağrı hattı bağış yapabilecek. Ayrıca tüm cep telefonu operatörlerinden 2868'e "BAĞIŞ" yazıp 1 SMS gönderildiğinde de 10 TL bağışta bulunulabilecek. İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan 50 kişilik ekip, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla Irak'a gitmek üzere Habur Sınır Kapısına geldi.

BARZANİ TEŞEKKÜR ETTİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, depremin hemen ardından bölgeye koşan Türkiye'ye teşekkür etti. Barzani, "Dar gününde bölgeye yardım ettiler" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: ÜLKECE HAREKETE GEÇTİK

Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu söyleyen Başbakan yıldırım, "Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır. Derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

Bir adet A400-M nakliye uçağı, yardım malzemesi, kurtarma araçları ve AFAD/Sağlık Bakanlığı personeli ile bölgeye intikal etti.

BAKAN DEMİRCAN: HASTANELER TEYAKKUZDA

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan: Adana ve Mersin Şehir Hastanelerimiz olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirildi. Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimizde birer adet ağır iklim tipi Sahra Hastanesi hazırlandı. 40 ambulans, 10 hekim ve 316 UMKE personeli çağrı üzerine gitmeleri için hazır bekletiliyor.

MEHR EVLERİ YIKILDI

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri Kirmanşah'ta yıkılan binaların çoğunun devlet tarafından inşa edilen Mehr Evleri'ne ait yapılar olduğunu söyledi. İran'ın eski cumhurbaşkanlardan Mahmud Ahmedinejad döneminde dar gelirlileri ev sahibi yapmak için kurulan "Mehr Evleri" projesi kapsamında yapılan binalar kalite bakımından eleştiriliyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN