Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Trump: İran Devrim Muhafızları'na sert yaptırımlar uygulayacağız

Trump: İran Devrim Muhafızları'na sert yaptırımlar uygulayacağız

Beyaz Saray'da ABD yönetiminin İran ile ilgili yeni stratejisini açıklayan Trump, İran'ın "teröre en fazla destek veren" ülkelerden biri olduğunu öne sürdü ve İran ile 2015 yılında yapılan "nükleer anlaşma"yı onaylamayacağını söyledi

Trump: İran Devrim Muhafızları’na sert yaptırımlar uygulayacağız
Yayınlanma Tarihi: 13.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 13.10.2017 23:05

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın "fanatik bir rejimin yönetimi" altında olduğunu, dünyaya ölüm, yıkım ve kaos yaydığını ile sürdü ve "İran Devrim Muhafızları'na sert yaptırımlar uygulayacağız" dedi.
Beyaz Saray'da ABD yönetiminin İran ile ilgili yeni stratejisini açıklayan Trump, İran'ın "teröre en fazla destek veren" ülkelerden biri olduğunu öne sürdü ve İran ile 2015 yılında yapılan "nükleer anlaşma"yı onaylamayacağını da söyledi.


Trump, düzenlenen basın toplantısında İran'a karşı yeni stratejisini açıkladı. Öncelikle İran Devrim Muhafızları'nın kara listeye alındığını belirten Trump, "İran rejimi dünyada teröre destek veren ülkelerin başında geliyor. El Kaide, Hizbullah'a destek vermeye devam ediyor. İran, Amerikan birliklerini ve müttefiklerimizi tehdit eden füzeleri geliştirmeye devam ediyor. Arap yarım adasında bu tacizlere devam ediyor ve yalan yanlış suçlamalarla Amerikalıları rehin tutuyor. Suriye'de Esad rejiminin insanlık suçlarına destek olmuş ve Esad'ın kimyasal silahlarını sivillere karşı kullanılmasına destek olmuştur. Rejimin cinayetlerle dolu geçmişi düşündüğünde, gelecek için korkunç planlarını göz ardı edemeyiz" dedi.

"İRAN, NÜKLEER ANTLAŞMAYI PEK ÇOK KEZ İHLAL ETTİ"

Trump, İran'ın nükleer antlaşmaya uymadığını belirterek, "İran nükleer anlaşması tarihin gelmiş geçmiş en kötü anlaşmalarından biridir. İran teröre destek veriyor buna karşı adımlar atıyoruz. İran, nükleer antlaşmayı pek çok kez ihlal etti" diye konuştu.

ABD, İRAN'LA NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLMEYECEK

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ise, ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan şu anda çekilmeyeceğini ancak Başkan Trump'ın "anlaşmanın ABD çıkarlarına uymadığını söyleyeceğini" açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan şu aşamada çekilmeyeceğini ancak Başkan Donald Trump'ın Kongreden anlaşmayı yeniden gözden geçirmesini isteyeceğini bildirdi. ABD'nin İran'la nükleer anlaşmaya şu anda bağlı kalacağını kaydeden Tillerson, buna karşın Beyaz Saray'ın "İran'ın anlaşma kurallarına uyduğunu" ifade eden bildirimi bu sefer yapmayacağını belirtti.

İLK KEZ ONAY VERİLMİYOR

Tillerson, 2015 yılında imzalanan ve ABD yönetiminin her 3 ayda bir Kongreye "İran'ın anlaşma koşullarına uyduğunu" belirten bildirimini ilk kez yapmayacağını vurguladı. Ayrıca, Trump'ın Kongreden anlaşmayı yeniden gözden geçirip değerlendirecek bir süreç üzerinde çalışmasını isteyeceğini ifade etti.

İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) tarafından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma, seçim kampanyası döneminden beri Trump'ın en çok itiraz ettiği konulardan biri olarak dikkat çekiyordu.

Göreve geldikten sonra da birçok konuşmasında İran'la nükleer anlaşmayı "ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri" olarak niteleyen Trump, Tahran konusunda sert adımlar atacağı mesajını veriyordu.

İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ: "TRUMP BİLMİYOR"

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran yönetimini eleştiren açıklamalarına İran devlet televizyonunda cevap veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Trump'ın açıklamaları İran milletine hakaret ve iftiralardan başka bir şey içermiyordu." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İran'da defalarca darbe girişiminde bulunduğunu söyleyen Ruhani, "Trump, nükleer anlaşmayı tek taraflı iptal edemeyeceğini bilmiyor. Kaç ülke birlikte bu anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşmaya şerh koyamaz, bir maddeyi izafe edemez ve kaldıramaz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD yöneticilerinin defalarca benzer açıklamalarda bulunduğunu belirten Ruhani, menfaatlerinin sağlanmaması ve anlaşmaya imza atan ülkelerin çekilmesi durumunda İran'ın da nükleer anlaşmadan çekilebileceğini kaydetti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN