Arama

Savunma sanayisindeki projelerde tercih "yerli"den yana

SSM Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, dünya genelinde savunma sanayisindeki şirketlerin birleştiğini ve büyüdüğünü belirterek, "Ancak bizde ise ayrılma ve küçülmeler var. Bizde ise 'küçük olsun benim olsun' yaklaşımı yaygın. Bu algı 'büyük olsun hepimizin olsuna' dönüşmeli." dedi

Savunma sanayisindeki projelerde tercih yerliden yana
Yayınlanma Tarihi: 9.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.10.2017 17:22

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, son dönemde dünya genelinde savunma sanayisindeki şirketlerin birleştiğini ve büyüdüğünü belirterek, "Şu anda müthiş bir birleşme var. Ancak bizde ise ayrılma ve küçülmeler var. Türk genetik yapısından dolayı 'küçük olsun benim olsun' yaklaşımı yaygın. Bu algı 'büyük olsun hepimizin olsuna' dönüşmeli." dedi.

Aktaş, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) düzenlediği Savunma Sanayi Zirvesi'nde yaptığı "SSM Sanayileşme Yaklaşımları" başlıklı konuşmada, SSM'nin faaliyetlerine değindi.

Savunma sanayisindeki projelerde 2000'li yıllardan beri yerli üstlenicileri tercih ettiklerini, 2010'dan beri bu projelerden yerli ve milli yaklaşımların envantere girmeye başladığını bildiren Aktaş, savunma sanayi ihracatının geçen yıl 1,7 milyar dolara ulaştığını, belli bir seviyeyi yakaladığını, toplam istihdamın 35 bine ulaştığını ve Ar-Ge harcamalarının arttığını anlattı.

Proje ihaleleri ve sözleşmelerde getirdikleri yerlilik şartıyla yurt içinden tedarik yapılmasını sağlamayı, yerli sanayiyi korumayı ve ithalatı azaltmayı amaçladıklarını kaydeden Aktaş, "Yerli yapılıyor ama performans düşüklüğü gibi bir şey kabul etmiyoruz. Belirlenen kriterler önemli." dedi.

SSM'nin savunma sanayisindeki derinleşme yaklaşımına değinen Aktaş, şunları kaydetti:

"Son dönemde dünya genelinde savunma sanayisindeki şirketler birleşiyor ve büyüyor. Şu anda müthiş bir birleşme var. Ancak bizde ise ayrılma ve küçülmeler var. Türk genetik yapısından dolayı 'küçük olsun benim olsun' yaklaşımı yaygın. Bu algı 'büyük olsun hepimizin olsun'a dönüşmeli. Bunun gerekli olduğuna inanıyoruz."

"SAVUNMA VE HAVACILIK HARCAMALARI HER YIL ARTIYOR"

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alpman da zirve kapsamında düzenlenen "Savunma Sanayi Ürünleri Tedarik Zinciri" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, savunma ve havacılığa yapılan harcamaların her geçen yıl arttığını belirterek, "Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği 2016 yılı raporuna göre, savunma sanayisinin yurt dışı harcamalar toplamı 1,3 milyar dolar." dedi.

Alpman, Roketsan'ın, 2016 cirosu ile dünyanın en büyük 100 savunma firması arasında 98. sırada yer aldığını, Türkiye'nin de en büyük 89. sanayi kuruluşu olduğunu söyledi.

HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Cenk Özen ise savunma sanayisinde yapabilecekleri iş birliklerine değinirken, "Bizim projelerimiz kazan-kazan ilişkisine dayalı ve uzun süreli." ifadesini kullandı.

TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, önceleri yurt dışından parça parça motor getirip montajlarken, şu anda onlarca motor için yüzlerce parça üretebildiklerini söyledi.

Akşit, havacılık tarihinin en çok satılan sivil havacılık motorunun en büyük tedarikçisi olduklarını belirterek, "Gururla söyleyebilirim ki şu anda motorun her yerini yapabiliyoruz." dedi. Akşit, son 4 yılda 4 motor geliştirdiklerini bildirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN