Arama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye Kiev’den ayar verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun konuğu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin vize kararına sert tepki göstererek, "Bakanımız bana iletince kendilerine şunu söyledim. Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak karşı metnini bizim de aynen Amerika'daki büyükelçimiz anında açıklasın. Süreç bundan ibarettir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye Kiev’den ayar verdi
Yayınlanma Tarihi: 9.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.10.2017 21:18

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun konuğu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin vize kararına sert tepki göstererek, "Bakanımız bana iletince kendilerine şunu söyledim. Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak karşı metnini bizim de aynen Amerika'daki büyükelçimiz anında açıklasın. Süreç bundan ibarettir" dedi.


Erdoğan dün Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun konuğu oldu. Karşılıklı 9 anlaşmanın imzalandığı görüşmelerde, savunma sanayi, ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkiler, bölgesel konular, Kırım meselesi ve Kırım Tatarlarının durumu ele alındı.
Erdoğan Ukrayna ve Sırbistan'ın kapsayan 3 günlük yurtdışı gezisinin ilk ayağı Kiev'de temaslarda bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan tören kıtasını "Vitayu voiniv (Merhaba asker)" diyerek selamladı.

ABD'YE SERT TEPKİ

İkili görüşmelerin ardından gerçekleşen basın toplantısında gazetecilerin ABD ile Türkiye vize konusunda karşılıklı askıya alma kararı aldı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Erdoğan, şunları kaydetti:
"Tabi bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Yani Ankara'da Büyükelçisi'nin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri bakanlığımızın yetkilileri duydukları anda gerekli girişimlerde bulanmak için muhataplarını aramışlardır. Tabi bakanımız bana iletince kendilerine şunu söyledim. 'Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak karşı metnini bizim de aynen Amerika'daki büyükelçimiz anında açıklasın.' Süreç bundan ibarettir."

"KIRIM TATARI DOSTLARIMIZ İÇİN HER TÜRLÜ GİRİŞİMİN İÇİNDEYİZ"

Erdoğan, "Rusya'ya yönelik Kırım yaptırımına katılıyor musunuz?" sorusuna ise, "Kırım hassasiyetlerimi ifade ettim. Şu an ceza evinde olan Kırım Tatarı dostlarımızla ilgili her türlü gayretin girişimin içerisindeyiz. Temenni ederim ki bu girişimlerin neticesini alırız. Bunların takipçisiyiz. Kırımla ilgili geçmişten bugüne tavrımız yaklaşımımız bellidir. Kırımlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmedik, görmeyeceğiz" diye cevap verdi. Erdoğan ortak basın toplantısında ise şunları kaydetti:

KIRIM'IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMAYACAĞIZ

İlişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Karadeniz havzasının güvenliği başta olmak üzere bölgesel konuları zenine boyuna konuştuk. Değerli dostumla eşgüdüm ve irtibatlı hareket etmede mutabık kaldık. Ukrayna'nın Kırım dahil toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz. Kırım'ın yasadışı ilhakı tanımadık, tanımayacağız. Ukrayna'nın Kırım Tatarlarına verdiği destekten memnunuz. Kırım'daki yasadışı durumun aşılması için diplomatik adımların atılmasını önemsiyoruz. Ukrayna ile eş güdüm çalışmaya devam edeceğiz.

UKRAYNA HALKI KARAR VERİR

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların biran önce sona ermesini bekliyoruz. Sorunun uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğüne göre çözülebilir. Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendi veren demokratik bir ülkedir. Bu arzuya herkesin saygı duyması gerekir. Zorlu dönemde ortaya konan dönüşüm ve reform çabalarını destekliyoruz. Güçlü bir Ukrayna ülkemizin çıkarına uygun olduğu gibi bölgesel barış için bir ihtiyaçtır.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Ticaret hacminde 10 milyar dolar seviyesine çıkarma kararlığını gösterdik. Arzu ettiğimiz seviyeye çıkmak için çok çalışacağız. Serbest ticaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırmalıyız. Artık bunu uygulamaya geçirmeliyiz. Bu konuda mutabakız. Yatırımcıların karşılıklı korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması imzalanmasından memnuniyet duyuyorum. Netice olarak ilişkileri daha ileri taşıma konusunda hemfikiriz. 9 anlaşma imzaladık. Ukrayna'da Yunus Emre Kültür Merkezi açıyoruz.

POROŞENKO'DAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise hedefin bölgeye istikrar ve esenlik sağlamak olduğunu kaydetti. Türkiye'nin en fazla ticaret yaptıkları 5 ülkeden biri olduğunu belirten Poroşenko, "değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan'ı Ukrayna'da ağırlamaktan memnuniyet duydum. Ortaklığımız temeli yıllarca olan dostluğumuzu oluşturuyor. Toplantıda güvenilir ve yapıcı bir hava hakimdi. Teşekkür ediyorum" dedi.

KIRIM TATARLARINA SİYASİ BASKI DEVAM EDİYOR

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik desteğinden dolayı Erdoğan'a teşekkür eden Poroşenko, "Maalesef barışçıl insiyatiflere rağmen Rusya'nın Kırım'a saldırısı ve işgali devam ediyor. Sayın Erdoğan ile Kırım'daki insan hakları ihlalinin kabul edilemez olduğunu konuştuk. Arama ve tutuklamalar, baskı ve zulümler, işgalcilerin zorla yerlerinden ediyor. Kırım Tatarları baskı altındadır. Siyasi baskı kurbanlarının listesi çoğalıyor. Uluslararası mekanizmalar çerçevesinde Ukraynalılara yönelik mücadele etme konusunda mutabık kaldık. Rusya BM'nin kararını yerine getirmeli. Kırım dostlar gurubuna Türkiye'nin katılımı bekliyoruz" dedi.

ENERJİ'DE ÖZEL İŞBİRLİĞİ

Ticari ve ekonomik konularda neler yapacaklarını da ele aldıklarını belirten Poroşenko, "6 aylık sürede iki ülke arasındaki ticaret yüzde 20 artış gösterdi. Ukrayna ekonomisine Türk hacimlerinin sayısı arttı. Uzun zamandır beklenen yatırımların korunması ile ilgili anlaşma ikili ilişkilere ivme verecek. Gittikçe sağlamlaşan ortaklık mevcut. Savunma sanayi, havacılık işbirliği artıyor. Anlaşmalar işbirliğimizi ilerde artıracak. Enerji alanında detaylı görüşmeler yaptık. Nükleer Enerji'nin Türkiye'de artmasında önemli bilgilere sahiptir. Türk uzmanlara eğitim açısından önemli. Ülkelerimiz arasında feribot hatları açılacak. İki Başkent arasında özel irtibat hattının yapılması önemlidir. Bunu tesis ettik" dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN