Arama

Çizgi filmler masum yapımlar mı?

Filmler, çizgi filmler, müzikler alttan alta insana empoze edilmek istenen mesajları geniş ve genç kitlelere taşımak için kullanılıyor.

Çizgi filmler masum yapımlar mı?
Yayınlanma Tarihi: 6.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.09.2017 21:40

Çizgi filmlerin çocuklara yönelik eğitici mesajlar içerdiği, onların hem davranış hem de zihinsel gelişimine katkı sağladığı ileri sürülüyor.

Çizgi filmlerin tamamen bu gayelerle, pazarlama ve propagandadan uzak şeklide üretildiği iddia ediliyor. Ancak bu iddia kesinlikle doğru değil.

Peki, doğrusu ne?

Kapitalist sistemde ürün ve fikirleri pazarlamak için reklam dışında farklı yollar da izleniyor.

Filmler, çizgi filmler, müzikler alttan alta insana empoze edilmek istenen mesajları geniş ve genç kitlelere taşımak için kullanılıyor.

Anne babanın çocuk yetiştirmekte kullandıkları çizgi filmlerin materyalist ve pazarlamacı, algı içeren mesajlardan uzak, masum ürünler olduğunu iddia etmek mümkün değil.

Çizgi filmleri sanıldığı kadar masum olmadığına en somut örnek, 2. Dünya Savaşı sırasında çıkan ve çocukları militarize etme amacı taşıyan çizgi filmler.

Arkalarında büyük şirketlerin bulunduğu bu çizgi filmler, tarihe bir utanç notu olarak kaldı. Bunlardan birisi, ülkemizde Temel Reis olarak bilinen ve izlenen çizgi filmdi.

"Temel Reis Japonlara karşı" adıyla sunulan bu çizgi film serisinde, Japonlar büyük dişli, büyük kulaklı korkunç yaratıklar olarak gösteriliyor ve çocukların zihnine öyle işleniyordu.

Aynı şekilde, 1942 yapımı Süperman'ın Japonlarla savaşını gösteren çizgi filmler de henüz dünyayı tanımayan çocukların zihinlerine ırkçılık ve düşmanlık tohumları ekiyordu.

Bugün de hazırlanan çizgi filmlerle çocuklar üzerinde algı operasyonları yönetimi yapılıyor, global sermaye sahipleri kendi ürünlerini tüketen, kendi fikir ve inanç dünyalarına hizmet eden nesiller yetiştirmek için yine çizgi filmleri kullanıyor.

Bu, filmlerindeki "kendini üstün gören" Avrupa ve Amerikalının Doğu ve Uzakdoğu toplumlarına oldukça dışarıdan, ötekileştirici ve önyargılı söylemlerinden anlaşılıyor.

Batı toplumları bu söylemlerle Doğu'yu sömürgeleştirmenin ortamlarını hazırlıyor.

Disney tarafından hazırlanan Temel Reis çizgi filminde de Doğulu erkeğin egemenliğinden özgürleştirilmek istenen Doğulu bir kadın tasvir ediliyor. Çizgi filmde Kabasakal karakteri ise, Doğulu baskıcı bir erkeği temsil ediyor. Safinaz'a aşık olan Kabasakal iriyarı, kaba konuşan biri. Safinaz'a nazik davranmak yerine, her fırsatta onu halıya, bohçaya sarıp kaçırmaya çalışan Kabasakal'ın karşısına ise Temel Reis figürü konmuştur. Narin yapılı Temel Reis, Safinaz'ı her bölümde Kabasakal'ın elinden türlü oyunlar ve ıspanaktan aldığı güçle kurtarır.

Bunun gibi birçok Disney filminde çocuklarda Doğu toplumlarına yönelik negatif algı oluşturacak mesajlar verildiği görülüyor. Dünyaca ünlü birçok çizgi filmde işlenen konular da gösteriyor ki; çizgi filmler iddia edildiği gibi masum değil.

FETÖ'NÜN ÇOCUK KANALI

Öteyandan, FETÖ/PDY terör örgütünün çocuk kanalındaki yapımlarla evlere girerek çocukların beynini yıkadığı ortaya çıktı.

İki yıl önce Digitürk yayın platformundan çıkarılan FETÖ medyasına ait TV kanalları arasında en çok konuşulan Yumurcak TV isimli çocuk kanalı olmuştu.

İşte Yumurcak'ın hiç de masum sayılmayacak yayın politikasından örnekler…

Yumurcak TV, 14 Aralık 2014 tarihinde 13 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Paralel Yapı Operasyonu sırasında Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alınma anlarını çizgi filmi yayınını keserek canlı yayınla çocuklara izletti.

Paralel Yapı'nın kanalı Yumurcak TV'de yayınlanan "Can" isimli çizgi filmde düzenli aralıklarla tekrarı yayınlanan "Gizli Oyun" bölümünde yaşananlar Paralel Yapı'nın dinleme ve gözetleme faaliyetlerini ortaya koyuyordu. Çizgi filmde yaşanan sahneler izleyen çocukların zihin dünyasında tamir edilmesi güç zararlara yol açtı.

AVNİ'DEN FUAT AVNİ'YE

Söz konusu 48. bölümde abisi ve arkadaşının odada ne yaptıklarını dinlemeye çalışıp gizlice fotoğraflarını çeken Can karakteri ve arkadaşı Avni'nin macerası işleniyordu. Babaannelerinin yaptıkları işin ayıp olduğunu söylemeleri üzerine bu ayıbı kabul eden ikili, makinedeki resimleri üçüncü bir kişiye göstermekte ise bir beis görmüyorlardı. Bu da akla Paralel Yapı'nın yasa dışı yollarla elde ettikleri görüntü ve tapeleri başka birilerine servis etme alışkanlıklarını hatırlattı. Ayrıca baş karakter Can'ın arkadaşının isminin de Avni olması, twitter hesabında devletin gizli bilgilerini ifşa eden 'Fuat Avni' isimli kullanıcıdan ilham almıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN