Arama

İsrail terörüne direnen kahramanlar...

İsrail'in ihlallerine tepki gösteren Hammad, Kudüs'te bu ihlallere karşı verilen mücadeleden övgüyle söz ederek, İslam dünyasına da Filistin halkına destek olma çağrısı yaptı.

İsrail terörüne direnen kahramanlar...
Yayınlanma Tarihi: 28.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 28.07.2017 18:02

Mescid-i Aksa'ya girişlerine izin verilmeyen Müslümanlar, Cuma namazını Aslanlı, Şam ve Sahire kapılarının önünde kıldı. Kadınların ve 50 yaş üstü Filistinlilerin Aksa'ya geçişi, İsrail polisinin oluşturduğu güvenlik noktalarında kimlik kontrolü ile gerçekleştirildi.

Kudüs'ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesinin içinde ve dışında ek polis güçleri konuşlandırıldı, bölgenin etrafındaki bazı yolların da kapatıldı.

Mescid-i Aksa'da namaz kılanların Eski Şehir bölgesini terk etmesinin ardından, işgalci İsrail güçleri kontrol noktalarında beklemeye devam etti ve Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini engelledi.

Namaz kılanların da ayrılmasıyla birlikte, işgal altındaki Doğu Kudüs hayalet şehri andırdı.

İSRAİL ENGELİNİ AŞAN FİLİSTİNLİNİN SEVİNCİ

Filistinli Eşref Manasıra (42), sabah saatlerinde evinden çıktığı Mescid-i Aksa yolunda karşılaştığı İsrail engellerini aşarak, Harem-i Şerif'te cuma namazı kılmasıyla büyük sevinç yaşadı.

Manasıra, cuma namazından sonra İsrail'in aldığı yoğun güvenlik önlemleri ve Mescid-i Aksa için uyguladığı 50 yaş sınırının ardından hayalet kente dönen işgal altındaki Doğu Kudüs'te, Sahire Kapısı'ndan çıkarken AA muhabirine konuştu.

Cumayı Mescid-i Aksa'da kılabildiği için sevinç gözyaşlarını tutmakta zorlanan Manasıra, şunları kaydetti:

"Çok mutluyum, inşallah ikindi namazını da Aksa'da kılmaya çalışacağım. Sabah 10:30'dan beri tüm kapılarda girmek için uğraşıyorum. Kontrol noktaları, askerler hepsini aştım. Dün gece kendime yarın Mescid-i Aksa'da namaz kılmam lazım dedim ve tüm zorluklara rağmen çok şükür kıldım. Orada dikilmişler ama bizden korkarlar onlar. Namaz kılmak istiyordum ve kıldım."

GAZZE'DE DESTEK GÖSTERİSİ
Gazze'de İsrail'in ihlalleri protesto edilerek, Mescid-i Aksa'ya destek gösterisi düzenlendi. Hamas'ın çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Aksa'ya ve Kudüs'teki Filistinlilere yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

"Lebbeyk ey Aksa", "Muhammed'in ordusu dönecek" şeklinde sloganlar atan göstericiler, İsrail'i kınadı. Hamas Siyasi Büro Üyesi Fethi Hammad, gösteride yaptığı konuşmada, "Kudüs'teki Filistinlilerin kazandığı zafer, gelecekteki mücadelelerde kazanılacak zaferlerin bir özeti." dedi.

İsrail'in ihlallerine tepki gösteren Hammad, Kudüs'te bu ihlallere karşı verilen mücadeleden övgüyle söz ederek, İslam dünyasına da Filistin halkına destek olma çağrısı yaptı.

Hammad, Arap ülkeleri ve İslam ümmetine Aksa konusunda ciddi tavırlar sergilemeleri için hükümetlerine baskı yapma çağrısında bulundu.

BATI ŞERİA'DAKİ GÖSTERİLERE MÜDAHALE
Öteyandan, İsrail askerlerinin Batı Şeria'da İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto eden Filistinlilere müdahalesi sonucu onlarca Filistinlinin yaralandığı, 4 Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto eden Filistinlilere ses bombası ve göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermi ile saldırdığı belirtildi.

Müdahale sırasında 2 kişinin gerçek, onlarca kişinin plastik mermi ile yaralandığı, onlarca kişinin de gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdiği ifade edilen açıklamada, yaralanan kişilerin tedavi için çevre hastanelere sevk edildiği ifade edildi. Görgü şahitlerinden alınan bilgiye göre, olaylar sırasında 4 Filistinlinin İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN