Arama

Türkiye'nin sokak yemekleri

Yemek yaşantımızdaki en gerçek mekanlardan birisi de sokaktaki lezzetlerdir. Sokak yemekleri, herkesin hiç değilse arada bir denediği, pek çok kişinin de her zaman tercih ettiği bir yemek biçimidir. Çünkü gün boyunca gerçekleşen yeme-içme faaliyetlerimizin bir bölümü de sokakta geçer. İşte sokakta tadılan lezzetlerden örnekler…

  • 2
  • 21
Türkiye'nin sokak yemekleri nelerdir?
Türkiye’nin sokak yemekleri nelerdir?

Öncelikle balık-ekmek canlı bir İstanbul sokak yemeğidir. Hemen ardından akşam simidi ve daha sonra kağıt helva… Bunlarla da yetinilmez peşinden nohutlu pilav ve tüm zamanların en popüler sokak yiyeceği olan döner gelir. Midye dolmayı, çocukluğumuzun kıymetli sokak lezzeti macunu da unutmamak gerekir. İşte sokaklarda görebileceğiniz lezzetlerin listesi...

  • 3
  • 21
Simit
Simit

Usta ellerde yoğrulup, önce üzüm pekmezine bulanan ardından susamlanıp fırına verilen simit, Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra, toplumun ortak duygularını ve paylaşımlarını da besleyen asırlık lezzetlerimizden. Simidin geçmişi 14'üncü yüzyıla kadar gider. Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olan simidin, simid-i halkaya ve sonrasında bugünkü simide geçiş öyküsü, Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde de anlatılır. İlk simitler büyük olduğu için simid-i halka olarak adlandırılırdı. O dönemde saraydaki un depoları simithane, padişah fırını ise simit fırını olarak anılmaktaydı. Osmanlı padişahları Ramazan döneminde verdikleri iftar yemeğinden sonra yolda saf tutan askerlere simit hediye ederdi. Simit tarihimizde padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besindi.

Asırlık lezzet simitin tarihine dair bilgiler

Malzemeler:

1 çay bardağı ılık su
1 paket yaş maya (42 gram)
1 çay kaşığı toz şeker
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı un
1'er çay bardağı pekmez ve su
100 gram susam.

Yapılışı: Mayayı ılık suda ezin. Şekeri ekleyip karıştırın. Unu geniş bir kaba alın. Ortasını açıp maya, tuz ve süt ekleyerek yoğurun. Üzerine bir havlu örtüp, 30 dakika mayalanması için bekletin. Diğer tarafta 1 çay bardağı su ile pekmezi derin bir kapta karıştırın. Susamı da düz bir tabağa boşaltın. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, şerit haline getirin. Uçlarını iyice kapatıp, önce pekmezli suya batırın, sonra bolca susama bulayıp, yağlanmış tepsiye dizin. 200 derece fırında susamlar kızarana dek pişirin.

  • 4
  • 21
Boyoz
Boyoz

Boyoz Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur.

Malzemeler:

1 kilo un
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı: Unu eleyip elenmiş una tuz ve şekeri ilave edip karıştırın. Ilık suyla biraz sert bir hamur yoğurun.15-20 dk. yoğurduktan sonra temiz bir poşette 15 dk. bekletin. Daha sonra hamurumuzu silindir haline getirin. Silindirden 20 adet artık gözünüze ne büyüklüğünde gelirse (ceviz, elma arası bir büyüklük, faydalandığım tarifte kahve fincanı kadar diyordu.) minik toplar koparıp yuvarlayın. Bu minik topları da 15 dk. bekletin.

Sonrasında minik topları tatlı tabağı kadar açıp altını üstünü sıvı yağla yağladıktan sonra bir tabakta 5 tanesi üst üste gelecek şekilde 15 dk. daha bekletin. Hamuru açmaya başlayın. Açabildiğimiz kadar ince açın. İyice açtığınız yufkayı güzelce tekrar yağlayıp bohça gibi, zarf gibi yapıp sarın. Rulo halindeyken hamurumuz bir 15 dk. daha bekletin. Sonrasında 3-4 parmak yüksekliğinde parçalar koparıp ortalarını iki parmağınızla bastırın. Yağlı tepsiye dizdiğiniz boyozları fırına verip üstü altı kızarana kadar pişirin.

  • 5
  • 21
Ayvalık tostu
Ayvalık tostu

Ayvalık tostu, tadını büyükçe kesilen özel ekmeğinden alan bir yiyecektir. Genellikle sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez, ketçap malzemeli karışık olanı tercih edilir, malzemesinin bol olması belirgin özelliklerindendir. Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin bilinen yöresel bir ürünüdür.

Malzemeler:

4 parça ayvalık tost ekmeği (2 kişi için)
6 ince dilim kaşar peyniri
10 adet sosis (küçük boy)
15 ince dilim salam
7-8 dilim sucuk
1 adet domates
1 küçük kâse rus salatası
3-4 adet salatalık turşusu
Tuz
Etleri sotelemek için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı: Sosis ve salamları ince ince boyuna (julyen) doğrayın. Kaşar peyniri, salatalık turşusu ve domatesi boyuna dilimleyin. Sosis, salam ve sucukları teflon tavaya çok az yağ ekleyerek ayrı ayrı soteleyin. Tost ekmeklerini makinasında 1 dakika kadar ısıtın, aralarını açarak önce kaşar peyniri dilimlerini sonrasında da sotelediğiniz sosis, salam ve sucuğu koyun. İstediğiniz miktarda rus salatası, turşu ve domates ekleyerek servis yapın.

  • 6
  • 21
Şambali tatlısı
Şambali tatlısı

Sosis ve salamları ince ince boyuna (julyen) doğrayın. Kaşar peyniri, salatalık turşusu ve domatesi boyuna dilimleyin. Sosis, salam ve sucukları teflon tavaya çok az yağ ekleyerek ayrı ayrı soteleyin. Tost ekmeklerini makinasında 1 dakika kadar ısıtın, aralarını açarak önce kaşar peyniri dilimlerini sonrasında da sotelediğiniz sosis, salam ve sucuğu koyun. İstediğiniz miktarda rus salatası, turşu ve domates ekleyerek servis yapın.

Şambali tatlısı

İzmir'in vazgeçilmez lezzetlilerinden biri olan şambali tatlısı irmik ile yapılan ve görüntü olarak revaniye benzeyen bir lezzettir. Yoğurt, irmik, yumurta, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır. Batı Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.

Malzemeler:

500 gr irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı şeker
1,5 paket kabartma tozu
1,5 paket vanilya

Şerbeti için:

2 su bardağı su
3,5 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu

Üzeri için: Tuzsuz yer fıstığı

Yapılışı: Derin bir kaba irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip ve karıştırın. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltın Hamurun üzerine fıstık sıralayın. 200 derecede ( 40 dakika) kızarana kadar pişirin.

Şerbet için 2 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirin. Tepsi fırından çıktıktan sonra sıcak şerbeti dökün, şurubu çekmesini bekleyin. Dilimleyip servis yapın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN