Stres yönetimini kolaylaştıran 5 doğal şifa kaynağı
Dünya Sağlık Örgütü'nün '21'inci yüzyılın salgın hastalığı' diye tanımladığı stres hayatın her alanında kendini gösteriyor. Gündelik koşturmaca arasında seviyesini dengeleyemediğimiz stres, ilerleyen zamanlarda vücudumuzda kalıcı hasarlar bırakabilir. Sizler için, vücudu rahatlatan, zihninizi dinlendiren ve stres seviyenizi dengeleyen 5 şifa deposu bitkiyi derledik.
Giriş Tarihi: 19.07.2019
09:24
Güncelleme Tarihi: 04.07.2021
19:15
Güneybatı Anadolu'da ve özellikle Muğla çevresinde adaçayı bitkisinin yapraklı dalları çay hazırlamada kullanılıyor. Bitkiye ve hazırlanan çaya adaçayı adı veriliyor. Ada çayı, Batı ve Güney Anadolu'daki kahvelerde bildiğimiz çayın yanında yaygın bir şekilde satılıyor.
Ada çayı demlemek için taze adaçayı veya kurutulmuş adaçayı yaprakları kullanabilirsiniz. 3 büyük çay bardağı için 8-10 taze adaçayı yaprağı veya tepeleme 1-1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı yeterli olacaktır. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın veya ocağı iyice kısarak adaçayını atıp 5-7 dakika demlenmesini bekleyin. Beş dakikadan fazla demlenmesi tadının acıması nedeniyle pek tavsiye edilmemektedir.
Adaçayını normal çay şeklinde veya küçük bir dalı çay bardağına koyarak, üzerine kaynar su ilave ederek de demleyebilirsiniz. Yerel halk buna "dallı" adını veriyor. Böylece istediğiniz renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarabiliyorsunuz. Bu şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha hoş oluyor.
Ballıbabagiller ailesinin mensubu olan lavanta, Akdeniz kökenli bir bitki türüdür. Çalı görünümde olup mavi, morumsu ya da kırmızı renkte çiçekler açar. Taşlık ve dağlık bölgelerde yetişmeye uygun olan bu aromatik bitkinin boyu 60-100 cm'ye kadar uzayabilir. Amerika kıtasından başlayıp Arap Yarımadası'na kadar uzanan geniş yelpazeli bir yetişme alanına sahiptir.
Lavanta bitkisinin içeriğindeki uçucu yağların doğrudan sinir sistemini etkileyen ve rahatlatan özellikleri vardır. Çay olarak tüketildiğinde biraz acımsı bir tat verdiğinden dolayı, aromaterapi yoluyla (uçucu yağı koklanarak) tercih edilebilir ancak bitki çaylarına da küçük miktarlarda kurutulmuş lavanta çiçekleri ilave edilebilir.
Lavantanın taze ve kurutulmuş çiçekleri medikal amaçlı kullanılır. Kurutulmuş halinden hazırlanıp tüketilen çayı vücutta antiseptik özellik göstermesinin yanı sıra hoş kokusuyla da birçok bitki çayı arasında dikkat çekici bir yere sahiptir. Bir su bardağı içme suyunu kaynatın. Daha sonra kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı lavanta ekleyin. Ardından ocağın altını kısın ve 6 dakika boyunca lavanta çayının demlenmesini bekleyin. Demlenen lavanta çayı ılık bir hal aldıktan sonra süzülerek içilebilir.
Lavanta çayı ya aç karnına ya da akşam yemeğinden minimum 2 saat sonra içilmelidir. Vücuda olan faydalarının etkisini azaltmamak için tatlandırmadan içilmesi önerilir. Tedavi amaçlı düzenli kullanımında ise 15 günlük sürenin üstüne çıkılmamalı, bu süreden sonra mutlaka tüketimine ara verilmelidir.
Sakinleştirici, mide rahatlatıcı ve sinir-stres gibi durumlara kullanılan bu bitki alternatif tedavilerde tercih edilenlerin başında yer alıyor. Özellikle sakinleşmek ve rahatlamak için Kediotu, Melisa ve Kantaron karışımı çaylar çokça kullanılıyor Valerian olarak da bilinen kediotu, çok hoş kokulu bir bitki olmadığı için sıklıkla kullanılmıyor ancak özellikle uykusuzluk problemi üzerinde ciddi etkiler gösterebiliyor.
Bitkinin köklerinin kurutulup öğütülmesiyle yapılan kapsüller ve tabletler de kullanılabilir, bitkinin kurutulmuş kökleri doğrudan çay gibi demlenerek de tüketilebilir. Yüksek kan basıncını düşürür, kasları gevşetir ve uzun, derin bir uyku için yardımcıdır. 1 çay kaşığı kurutulmuş kediotu kökünü 1 fincan suda 10 dakika demleyip süzün. Yatmadan 30-60 dakika önce için.
Bilinmesi gerekenler: Amerikan Bitki Ürünleri Kurumu, kediotuna birinci sınıf güvenlik notu vermiş ve uygun dozda kullanıldığında çok güvenli bir bitki olduğunu belirtmiştir. Kediotunun bağımlılık yaptığı düşünülmemektedir, bu açıdan uykusuzluk tedavisinde kullanılan başka birçok bitkiye göre avantajlıdır. Az sayıda kullanıcı , kullanımdan sonra huzursuzluk şikayetinde bulunmuştur.