Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Karbonhidrat içeren yiyecekler nelerdir?

Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Karbonhidrat içeren yiyecekler nelerdir?

Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, karbonhidrat tablosuna dikkat etmeliyiz. Çünkü karbonhidratların görevi canlıya enerji oluşturmaktır. Peki, günlük ne kadar karbonhidrat almalıyız? Karbonhidrat ne işe yarar ve hangi besinlerde bulunur? Karbonhidratın zararı var mıdır? Ağır beden hareketleri için, en elverişli enerji kaynağı olan karbonhidratlar ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

  • 2
  • 15
KARBONHİDRATLAR NE İŞE YARAR?
KARBONHİDRATLAR NE İŞE YARAR?

Karbonhidratlar su ve minerallerin vücutta tutulmasını sağlarlar. Proteinin enerji olarak kullanılmasını engelleyerek, kas kaybını önlerler. Lifler de karbonhidratın bir çeşididir ve bağırsakların hareketini arttırarak kabızlığı engellerler. Beyin dokusu enerji için sadece karbonhidrat kullanır.

Karbonhidratların diğer bir faydası ise, vücutta elektrolit ve su dengesinin sağlanmasına imkan tanımaları. Ayrıca karbonhidratların içerdiği posa, basit şeker emilimini hızlandırıyor ve kolesterolün düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Süt ürünlerinin içerdiği laktoz ise kalsiyum emilimini hızlandırıyor. Bu da kemik gelişimine büyük katkı sağlıyor.

  • 3
  • 15
KARBONHİDRATLARIN FAYDALARI NELERDİR?
KARBONHİDRATLARIN FAYDALARI NELERDİR?

Karbonhidratların faydası vücutta elektrolit ve su dengesinin sağlanmasına imkan tanımaları. Ayrıca karbonhidratların içerdiği posa, basit şeker emilimini hızlandırıyor ve kolesterolün düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Süt ürünlerinin içerdiği laktoz ise kalsiyum emilimini hızlandırıyor. Bu da kemik gelişimine büyük katkı sağlıyor.

  • 4
  • 15
KARBONHİDRAT İÇEREN YİYECEKLER NELERDİR?
KARBONHİDRAT İÇEREN YİYECEKLER NELERDİR?

Karbonhidratları başlıca iki gruba ayırabiliriz:

1-Basit Karbonhidratlar:

Basit Karbonhidratlar basit moleküler yapılarından dolayı çok çabuk sindirilip hızlıca kana karışırlar ve kan şekerinde ani yükselmelere neden olurlar.

Kan şekerinde hızlı yükselmeler olduğunda vücudumuz ani tepkiler vererek aşırı insülin salgılar ve kandaki şeker seviyesi normalin de altına düşer. Hipoglisemi olarak bilinen bu kan şekeri düşüklüğü mide kazınmaları, aşırı açlık, halsizlik ve ruh hali değişiklikleri olarak fiziksel etkisini hissettirir. Bu ani mide kazınmaları daha fazla şekerli besin tüketmemize sebep olarak kısır bir döngü oluşturur. Bir başka deyişle, kan şekerimizi ani yükselten şekerli gıdalar tükettiğimizde bir kaç saat sonra hissettiğimiz mide kazınmalarından dolayı daha fazla şekerli gıda tüketme ihtiyacı duyarız ve bu da yeni mide kazınmaları doğurur.

Basit Karbonhidratları suni ve doğal olarak ikiye ayrılır.

  • 5
  • 15
DOĞAL/BASİT KARBONHİDRATLAR NELERDİR?
DOĞAL/BASİT KARBONHİDRATLAR NELERDİR?

Meyveler, Süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir), Bal

Meyveler içerdikleri vitamin, antioksidan ve fiber lifleri nedeniyle çok sağlıklı gıdalardır. Fakat aynı zamanda früktoz içerdiklerinden basit karbonhidrattırlar ve sınırlı miktarda tüketilmelidirler.

  • 6
  • 15
SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT!
SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT!

Süt ürünleri de protein, kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır ve yağsız/az yağlı versiyonları mutlaka her diyette bulunmalıdır. Fakat ana protein veya karbonhidrat kaynağı olarak kullanılmamalı ve fazla tüketilmemelidirler. Aksi halde hem hızlı kilo almamıza, hem de "şiş" bir görünüme sahip olmamıza neden olurlar.

Bal doğal ve sağlıklı yüksek kalorili bir gıdadır. 1 çay kaşığı bal 22 kaloridir. Dolayısıyla hem aşırı kalorili olması hem de basit karbonhidrat olmasından dolayı balı da az miktarda tüketmeliyiz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN