Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • İmmün plazma yöntemi nedir? Koronavirüse karşı immün plazma yöntemi nasıl kullanılacak?

İmmün plazma yöntemi nedir? Koronavirüse karşı immün plazma yöntemi nasıl kullanılacak?

Binlerce kişiye bulaşan koronavirüse karşı aşı ve geliştirme çalışmaları yapılıyor. Türkiye'de Kovid-19 için aşı ve tedavi çalışmalarına başladı. Bu çalışmalardan biri de immün plazma yöntemi. Dünyada ilk defa Çin'de uygulanan bu tedavi yönteminden yüzde 80 başarı elde edildi. İmmün plazma özellikle yoğun bakımdaki risk oranı yüksek hastalarda etkili oluyor. Peki, immün plazma yöntemi nedir? İmmün plazma hastalara nasıl uygulanır? Hangi hastanelerde immün plazma tedavi çalışmaları yapılıyor? Koronavirüse karşı kullanılan immün plazma yöntemi hakkında merak edilenler...

İmmün plazma tedavisi, Dünya Sağlık Ö̈rgütü'nün (WHO), Kovid-19 salgınına karşı tavsiye edilen potantisel tedavilerden biridir.
Bu tedavide iyileşen hastalardan toplanan kan plazmalarının ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılması amaçlanıyor.

Koronavirüs salgını hakkında sık kullanılan terimler

  • 3
  • 10
Plazma nedir?
Plazma nedir?

Plazma hücreleri antikor üreten beyaz kan hücreleridir. Antikorlar bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Antikorlar vücudu mikroplardan ve diğer zararlı maddelerden korumaya yardımcı olmak için bağışıklık sisteminin diğer bölümleri ile beraber çalışırlar. Plazma hücresinin her çeşidi farklı bir antikor oluşturur. Plazma hücresi antikor yapar. Antikorlar mikroba bağlanır ve mikrobu yok etmek için bağışıklık sisteminin diğer bölümleri ile birlikte çalışır.

Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları

  • 4
  • 10
İmmün plazma yöntemi nedir?
İmmün plazma yöntemi nedir?

İmmün plazma tedavisinde koronavirüs tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan ve Kızılay tarafından toplanan kan plazmalarının ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılması amaçlanıyor. Bu sayede kan plazması ile kritik durumdaki hastaların tedavi edilmesi hedefleniyor.
Plazmada yer alan "immünglobulin" denilen antikorlar, yoğun bakımdan alınmış solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastalarda tedavi edici özellik taşıyor.

İspanyol gribi ile koronavirüs arasındaki benzerlikler

  • 5
  • 10
Daha önce SARS ve Ebola salgınlarında kullanıldı
Daha önce SARS ve Ebola salgınlarında kullanıldı

'İmmün plazma yöntemi' 1900'lü yıllardan beri tıpta çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan, destekleyici bir tedavi yöntemidir.
Hastalığı yenmiş ve vücudu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olan kişilerden alınan antikorlar, hasta olan kişiye damar yolu ile veriliyor. Böylece kişinin kendi bağışıklığını geliştiremediği ya da eksik kaldığı durumlarda iyileşme sağlanabiliyor. Bu yöntem daha önce SARS ve Ebola salgınlarında da kullanılmıştı. COVID-19 hastalığı ve SARS-CoV2 olarak bilinen yeni tip koronavirüs, modern tıp literatürüne yeni girdi.

  • 6
  • 10
İmmün plazma yöntemi ile tedavi nasıl yapılacak?
İmmün plazma yöntemi ile tedavi nasıl yapılacak?

Koronavirsü hastalığını geçirmiş, taburcu olmuş veya elinde hastalığa dair tanısı olan kişilerden onayları istenecek. Daha sonra gönüllü olarak alınan plazmalar, bir toplama havuzunda biriktirilecek. Bir kişi haftada en fazla iki kez olmak üzere uzun süre verici olabilir.
Hastanın son testinin negatif olması ve taburcusunun ardından 14 gün geçtikten sonra, kan ve boğaz sürüntü testi yaparak vücutta virüs kalıp kalmadığı kontrol edilecek.
HIV ya da Hepatit gibi kan vermesine engel başka bir hastalığı yoksa ve 18-65 yaş aralığındaysa bu kişilerden yaklaşık 45 dakika süren bir yöntemle plazmalar toplanacak ve yoğun bakımlardaki hastalara gönderilecek.
Bir hastadan yaklaşık 50 dakikada 800-900 cc plazma toplanabiliyor. Toplanan plazmayı ilk olarak 400 cc yükleme dozu veriliyor. Bundan sonra da hastaya haftalık 200 cc doz veriliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN