Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Gülizar şerbeti nasıl yapılıyor? Osmanlı’dan miras kalan 10 şerbet tarifi…

Gülizar şerbeti nasıl yapılıyor? Osmanlı’dan miras kalan 10 şerbet tarifi…

Osmanlı'da her bayramda ikram için şerbetler hazırlanırdı. İşte o şerbetlerden birinin ismi de Gülizar… 10 çeşit baharattan yapılan 6 asırlık gelenekselleşmiş şerbet aynı zamanda bir şifa kaynağı. Peki, Gülizar şerbeti nasıl yapılıyor? Sizler için Osmanlı'dan miras kalan 10 şerbet tarifini derledik.

Çekici renkleri, güzel tatlarıyla dünya çapında haklı bir ünü olan Osmanlı şerbetleri günümüz Türk mutfak kültüründe de doğallığı ile öne çıkıyor. Bu lezzetli ve faydalı içecekler, meyve, baharat ve çiçek özlerinden yapılıyor, şifalı içecekler olarak görülüp hastalıklara ilaç, dertlere deva olarak kullanılıyor. Ayrıca, sıcak havalarda serinlemek, yemeklerden sonra sindirimi desteklemek için de tercih ediliyor. İşte özel günlerde ve kutlamalarda dahi tüketilen şerbetlerin tarifleri…

  • 2
  • 11
GÜLİZAR ŞERBETİ
GÜLİZAR ŞERBETİ

Gülizar özellikle bayramlarda bağırsak ile ilgili problem yaşanmaması için bayramda gelen misafirlere ikram edilen, sindirimi rahatlatan, serinlik veren aynı zamanda 568 yıllık tarife sahip olan özel bir şerbet türü.

Özellikle Osmanlı döneminde bayramlık selamlama yapılacağı zaman saray ahalisi tarafından sarayın mutfağında üretilip, halka ikram edilen serinleten, şifa veren, bağırsak problemlerini gideren şerbet olarak biliniyor.

Gülizar, temelde tarçın, havlıcan kökü, zencefil kökü, muskat, karanfil, darulfülfül, ralent kökü, kızamık şekeri, ham Polat şekeri gibi 9-10 çeşit baharat ve saf gülsuyundan yapılıyor.

Gülizar şerbeti nasıl yapılıyor? Tarifini izlemek için tıklayın.

  • 3
  • 11
AYVA ŞERBETİ
AYVA ŞERBETİ

Ayva şerbetinin püf noktası ayvanın çekirdeklerini ve kabuklarını da kaynattığınız şerbete ekleyerek şerbetin kıvam ve renk almasını sağlamaktır. Şerbetinizi iyice soğuttuktan sonra süzerek servis edebilirsiniz.

  • 4
  • 11
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Sağlığa birçok faydası olduğu düşünülen demirhindi sert kabukları olan bir meyvedir, Hint hurması ismiyle de bilinir. Kabuklarından ayrılan demirhindi bir gece suda bekletildikten sonra kaynatılır, şerbete karanfil ve tarçın da eklenir.

50 gram demirhindi, 4-5 su bardağı su, yarım nescafe fincanı toz şeker, 5-6 adet karanfil.

Demirhindi parçalarına su ilave edip, bir gece dinlendirin. Toz şeker ve karanfil ekleyip 10-15 dakika kaynatın. Soğuyunca süzgeçten veya tülbentten geçirin. Buz parçalarıyla birlikte servis yapın.

  • 5
  • 11
GELİNCİK ŞERBETİ
GELİNCİK ŞERBETİ

Ege bölgesinde yapılan bu şerbet rengiyle göz alır. Gelincik çiçeklerinin sadece taç yaprakları alınır, limon suyu, limon tuzu ve su eklenerek elde edilen karışım kıpkırmızı bir renk alana dek yaklaşık 3 gün ile 1 hafta arası bir kavanozda bekletilir.

500 gram toz şeker, 4 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2-3 avuç gelincik yaprağı, yeteri kadar buz.

Gelincik yapraklarını yıkayıp, alt kısımlarındaki siyah bölgeleri tek tek kesin ya da elinizle koparın. Su ilavesiyle bir kavanoza doldurun. Kavanozu sıkıca kapatın. Bir hafta kadar güneş alan bir yerde bekletin. Sonra kavanozun kapağını açıp yaprakları süzün. 4 su bardağı su, limon tuzu ve toz şekeri karıştırıp, renkli suyun üzerine ilave edin. Şerbeti buzdolabına alın. Servis yaparken yarı yarıya suyla karıştırıp, buzla birlikte servis yapın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN