Arama

Grip hakkında doğru bilinen 10 yanlış

Grip, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Uzmanlar girip, nezle, alerji ile koronavirüsün, birbirine benzer bulgularının olabileceğini ifade etti. Ancak yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığında mutlaka koronavirüs değerlendirmesi yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Peki, koronavirüs ile grip arasında fark var mı? Grip hakkında doğru bilinen 10 yanlışı derledik.

  • 1
  • 10
YANLIŞ: GRİP BASİT BİR ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUDUR
YANLIŞ: GRİP BASİT BİR ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUDUR

DOĞRU

Grip ani olarak başlayan yüksek ateşle seyreden, aşırı halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük kas, eklem ve baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Gribe yakalanan kişi en az 3-5 gün yatak istirahatı ile kendini toparlayabilir. Ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle zatürree gibi ikincil hastalıklarında tabloya eklenmesi ile hastalık daha da ağırlaşabilir.

Hastalığın en bilinen ismi olan ''Grip'' kelimesi Galya yerlilerinin dilinde bulaşmak manasına gelen ''Gripan'' kelimesinden köken almaktadır. Hastalığın tıbbi yazındaki adı olan ''İnfluenza'' kelimesi ise İtalyancada ''yıldızlardan gelen gizli kuvvet'' manasına gelen bir kelimeden türemiştir. Hastalığa halk tarafından ''Paçavra Hastalığı'' gibi isimler de verilmiştir.

Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.

Gribe ne iyi gelir? Grip nasıl geçer? Gribe iyi gelen besinler neler?

  • 2
  • 10
YANLIŞ: BOL C VİTAMİNİ KULLANIRIM VE GRİPTEN KORUNURUM
YANLIŞ: BOL C VİTAMİNİ KULLANIRIM VE GRİPTEN KORUNURUM

DOĞRU

Doktora danışılmadan her gün alınan vitamin formundaki C vitamini herkesin tahmin ettiğinin tersine, gribi önlemez. C vitamini vitamin formunda değil, besinlerden alınmalıdır. Sistemi güçlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini hafifçe artırabilir ama gribi kapmamızı ve hasta olmamızı kesinlikle engellemez. Hatta aşırı derecede C vitamini, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ishale sebep olabilir. Bu da hastalığın ağırlaşmasına, iyileşmenin gecikmesine yol açabilir. Gripten korumaya yönelik bir beslenme biçimi yoktur. Korunmak için bilinen en etkili yol grip aşısıdır.

C vitamini; yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, kivi, portakal, limon, mandalina, domates, greyfurt, nar, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.

  • 3
  • 10
YANLIŞ: GRİP AŞISI GRİBE NEDEN OLUYOR
YANLIŞ: GRİP AŞISI GRİBE NEDEN OLUYOR

DOĞRU

Grip aşıları inaktive veya ölü grip virüslerinden üretilir ve gribe yol açamaz ve grip hastalığı oluşturmaz.Grip aşısı sonrası grip hastalığının görülmesi genellikle tesadüfen olabilir. Grip aşısı teknik olarak inaktive yani ölü bir virüs aşısı olduğundan vücuda canlı virüs verilmediğinden aşıya bağlı grip hastalığı oluşamaz.

Aşıların her zaman tam teşekküllü sağlık merkezlerinde veya hekim kontrolünde uygulanması önerilir.

Grip savaşçısı 10 mucize besin

  • 4
  • 10
YANLIŞ: GRİP AŞISININ CİDDİ YAN ETKİLERİ VAR
YANLIŞ: GRİP AŞISININ CİDDİ YAN ETKİLERİ VAR

DOĞRU

Grip aşısı sonrası %15-20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir.

Tüm vücudu etkileyen yan etkiler ise son derece nadirdir (%1'in altında) ve ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler (eğer görülürse) aşıdan 6-12 saat sonra başlamakta ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.

Her biyolojik üründe olduğu gibi grip aşısı uygulanmasından sonra da alerjik reaksiyon görülebilir.

  • 5
  • 10
YANLIŞ: GRİP VE KORONAVİRÜS ARASINDA FARK YOK
YANLIŞ: GRİP VE KORONAVİRÜS ARASINDA FARK YOK

DOĞRU

Bağlı olduğu virüs ailesi grubu yüzünden belirtileri soğuk algınlığı ve griple benzeşen yeni koronavirüs enfeksiyonun mevsimsel grip ya da nezle ile karıştırılması ihtimali toplumu tedirgin ediyor.. Uzmanlar, grip, nezle, alerji ile Kovid-19'da birbirine benzer bulguların olduğunu ancak yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığında mutlaka Corona virüsünden şüphelenilmesi gerektiğini söyledi.

Koronovirüsün en temel belirtileri, yüksek ateş ve kuru öksürük. Gripte ise kırıklık, halsizlik belki boğaz ağrısı olur. Koronavirüste daha hızlı bir seyir var. Grip daha yavaş ilerliyor. Ateş, öksürük geçmiyorsa, izleyen günlerde nefes darlığı da eklendiyse koronavirüs düşünebilir.

Koronavirüs halsizlik ve boğaz ağrısıyla başlıyor. Gripte ise aniden yükselen 38-40 dereceye varan ateş, halsizlik ve yorgunlukla. Grip, koronavirüsten farklı olarak çok hızlı bir şekilde belirti veriyor. Gripte ateş yükseldiğinde hemen öksürük başlamaz, akciğerleri etkilemez.

Sosyal izolasyon ne demek? Sosyal izolasyon nasıl yapılır?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN