Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Fesleğen evde nasıl yetiştirilir? Fesleğenin yaprakları nasıl toplanır?

Fesleğen evde nasıl yetiştirilir? Fesleğenin yaprakları nasıl toplanır?

Fesleğen, hem evinizde hem de bahçenizde yetiştirebileceğiniz güzel kokulu yeşil bitkilerdendir. Salatalarda, yemeklerde ya da çay olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sinek gibi haşeratların uzaklaşmasını sağlayacaktır. Peki, fesleğen nasıl ekilir ve sulanır? Fesleğen bakımının püf noktaları nelerdir? Fesleğen ne kadar büyür? Fesleğen nasıl toplanır?

  • 2
  • 7
Fesleğen tohumu nasıl ekilir?
Fesleğen tohumu nasıl ekilir?

🌱 Fesleğenin ekim zamanı yetiştirileceği alana göre değişebilir. Saksıda yetiştirmek istiyorsanız Mart, bahçede ise Mayıs ayında tohumları ekebilirsiniz. Bahçede ekmeniz haşaratların diğer bitkilerden uzak kalmasını sağlayacaktır. Fakat salatalık ve bezelyeden uzak tutmalısınız. Domates ile beraber ekmeniz aromalarının birbirinden etkilenmesine ve daha güzel sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

🌱 Fesleğen tohumlarını saksınız ya da bahçenize gelişigüzel ekin ve üzerini bir miktar toprak ile örtün. Sonrasında can suyunu verin. Tohumları birkaç saat suda bekletip ekim işlemini yapabilirsiniz. On güç içerisinde tohumlar filizlenecektir.

🌱 Fesleğen güneş ışığını seven bir bitkidir. Bundan dolayı soğuk havalardan veya gün ışığı almayan yerlerde yetişmez. Fesleğen yetiştirmek istiyorsanız en güneşli alanı tercih etmelisiniz.

Hangi bitki hangi hastalığa iyi gelir?

  • 3
  • 7
Fesleğen fidesi nasıl dikilir?
Fesleğen fidesi nasıl dikilir?

🍃 Fesleğen fidelerinin kök çeliklerini makas ile kesin ve suya bırakın. Yedi gün içerisinde köklenmeye başladığını görecektiniz.

🍃 Bahçede dikiyorsanız fideler arasında 30-40 cm, saksıda yetiştirecekseniz 10 cm aralık bırakmalısınız. Fideyi diktikten sonra can suyu vermeyi unutmamalısınız.

  • 4
  • 7
Fesleğen nasıl yetiştirilir?
Fesleğen nasıl yetiştirilir?

📌 Fesleğen bakımı kolay yeşil bitkilerdendir. Fesleğen fazla kök salmadığı için sık su istemez. Toprak yüzeyinde kuruma başlayınca su verebilirsiniz. Toprağını kontrol edip sulamanız daha sağlıklı sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

📌 Fesleğen humuslu toprakları sever. Bundan dolayı torflu toprakları tercih etmelisiniz.

📌 Şiddetli rüzgarları sevmeyen fesleğeni evin güneş gören balkonlarında, pencere kenarlarında yetiştirmelisiniz.

📌 Fesleğen bakımını yaparken yapraklarının budanması önemlidir.

📌 Saksı içerisinde drenaja ve fazla suyun geçtiği alt deliklerin olmasına dikkat etmelisiniz.

  • 5
  • 7
Fesleğen yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler
Fesleğen yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler

✅ Saksınızdaki toprağınızın humuslu olması önemlidir. Bitkinin sağlıklı ve uzun yaşaması için toprağının iyi olmasının yanında yeterli miktarda su verilmesi önemlidir. Fazla miktarda su verilmesi halinde toprak balçıklaşır ve bitkinin gelişimini engeller.

✅ Saksıdaki fazla suyu drenaj yardımıyla tahliye edebilirsiniz. Drenaj işlemini saksının dibine çakıl taşı, antep fıstığı veya ceviz kabuğu koyabilirsiniz.

✅ Fesleğen yaprakları sararmışsa, fazla su aldığına, kurumuşsa az su verdiğiniz anlamına gelir.

✅ Gerekmedikçe gübreleme yapmayın, bu bitkinin tadını bozacaktır.

  • 6
  • 7
Fesleğen yaprakları nasıl toplanır?
Fesleğen yaprakları nasıl toplanır?

📌 Fesleğen, çiçek açana kadar toplama işlemi yapılabilir. Üst kısımlarındaki yapraklarını makasla kesebilirsiniz. Bu sayede bitkinin ömrü uzayacağı gibi sonradan çıkan yapraklar daha taze olacaktır. Yaprakların kurumamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü fesleğen taze iken kullanılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN