Arama

Dijitalleşme ile yok olacak meslekler

Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler, hayatın her alanını etkiliyor. Dördüncü Sanayi Devrimi ile yapay zeka teknolojisi gelişmeye devam etmekte ve internet tabanlı sistemler ivme kazanıyor. Tüm dünyanın yakından takip ettiği gelişmelerden devletler, şirketler ve bireyler azami fayda sağlamaya çalışmakta. Ancak ortaya çıkan yenilikler, bazı meslek gruplarının öneminin azalmasına, hatta bir süre sonra yok olmasına neden olacak. Peki, bunlar hangi meslekler? Dijitalleşme ile yok olacak meslekleri araştırdık.

  • 1
  • 11
TEKNOLOJİK YENİLİKLER
TEKNOLOJİK YENİLİKLER

🔹 Gelişen teknolojilerle birlikte çağımız Endüstri 4.0 ve Web 3.0 terimleri ile karşı karşıyadır. Bu kelimeler, son zamanların en çok konuşulan kavramlarıdır.

🔹 İlk defa Almanya'da ortaya atılan Endüstri 4.0 ifadesi, aslında bir hedeftir. Bu düşünce, bilişim teknolojileri ile tüm yaşamsal mekanizmaları bir araya getirme niyetindedir.

🔹 Henüz gelişim aşamasında olan Web 3.0 teknolojisi ise internetin geleceği olarak görülür. Merkeziyetsiz yapıdaki blok zinciri sistemine dayalı bu sürüm ile internetin üçüncü nesli diyebileceğimiz teknoloji, yapay zekadan yararlanacaktr.

  • 2
  • 11
DİJİTALLEŞME İLE YOK OLACAK MESLEKLER
DİJİTALLEŞME İLE YOK OLACAK MESLEKLER

🔹 Nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan yapıların, dünya düzenini değiştirmesi beklenmektedir. Böylece üretim ve yaşam alanlarının tamamı akıllı teknolojilere sahip olacaktır.

🔹 Gelişmeler, her konuda insanları etkileyeceği gibi meslek dallarında da büyük değişimlere neden olacaktır. Bazı meslekler önemini yitirirken, bazıları tamamen yok olacaktır.

Çocuklarda dijital bağımlılık

  • 3
  • 11
GAZETECİLİK
GAZETECİLİK

🔹 Geleneksel medya araçlarından olan gazete, yeni medya karşısında eski önemini yitirmektedir. Sosyal medyanın kitlelere anında ve her yerden ulaşabilme potansiyeli, geleneksel iletişim araçlarının geride kalmasına neden olur.

Geleneksel medya nedir?
Radyo, televizyon, gazete gibi kullanıcıların edilgen konumda olduğu, sadece izlediği, etkileşim kuramadığı, tek yönlü iletişim sağlayan medyadır.

🔹 Günümüzde elinde telefonu olan herkes, habere konu olan mekandan anında enformasyon ve görüntü paylaşımı yapabilir. Bu durum da özellikle gazeteciliğin gelecekte varlığını sürdüremeyeceği iddiası güçlenmektedir.

🔹 Gazeteler, artık gelenekselden ziyade internet haberciliğine yönelmekte ve varlığını dijital mecralarda göstermektedir.

Yeni medya nedir?
Bilgisayar teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş, merkeziyetsiz, kullanıcıların hem etken hem edilgen olduğu yani içerik edinirken aynı zamanda üretebildiği, etkileşimli, çok yönlü iletişimin gerçekleştiği sanal mekanlardır.

Alışveriş çılgınlığı ve sosyal medya etkisi

  • 5
  • 11
YENİ GAZETECİLER: YAPAY ZEKA
YENİ GAZETECİLER: YAPAY ZEKA

🔹 Gün geçtikte daha da gelişen yeni teknolojilerden olan yapay zeka, kendisine yüklenen içeriklerden yararlanarak makale, kitap ve hatta şiir yazabilmektedir.

🔹 İnsanlardan daha hızlı şekilde bilgileri bir araya getirerek kaleme alan, henüz gelişim aşamasındaki bu teknoloji, gelecekte başta gazetecilik olmak üzere diğer yazılı çalışma alanlarını da etkileyeceği düşünülmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN