Arama

Beyin sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler

İnsanların hayatının vazgeçilmez tüm işlevleri sağlıklı bir beyin sayesinde gerçekleşir. Anne karnında başlayan bu süreç ömür boyu da devam eder. Tüketilen besinlerden uyku düzenine, stresten spora kadar birçok nokta beyin sağlığı için önem taşır. Peki, sağlıklı bir beyin için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İbn Sina, beyin sağlığı için ne önermiştir?

  • 1
  • 12
YAŞAM BOYU SÜREN GELİŞME
YAŞAM BOYU SÜREN GELİŞME

Beyin, hayata dair bütün insani değerlerin, duygu, düşünce ve eylemlerin kaynağı olan sinir sistemidir. Bütün organlar bağlı olduğu ve insan varlığını şekillendirdiği için beyin sağlığı oldukça önemlidir.

İnsanların hayatının vazgeçilmez işlevleri sağlıklı bir beyin sayesinde gerçekleşir. Anne karnında başlayan bu süreç ömür boyu da devam eder.

Ömür boyu gelişmeyi devam ettiren beyin için insanların yaşam tarzı oldukça önemlidir. Bu nedenle de beslenmenin beyne oldukça yararlı etkisi vardır. Örneğin; yemeğinde yapay soslar ve takviyeler kullanmayanların IQ seviyelerinin diğerlerine göre yüzde 14 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Beyin hakkında şaşırtıcı bilgiler

  • 2
  • 12
BEYİN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN FAKTÖRLER
BEYİN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN FAKTÖRLER

Stres, sigara, radyasyon, güneşin morötesi ışınları gibi çevresel faktörlerin beynimizde yarattığı olumsuzluklar, hastalıkların daha erkenden şiddetli olarak ortaya çıkmasına neden olur. Bu noktada beyin sağlığının korunmasında beslenmemiz önem kazanır.

Hipertansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obesite, depresyon, sınırlı ve dar çevrede yaşamanın beyin sağlığını tehdit eden faktörlerdendir.

Besinlerin yararları hakkında önemli bilgiler

  • 3
  • 12
BEYİN SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?
BEYİN SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?

Kişinin beyin sağlığı fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığın koruması ile ilişkilidir. Bu nedenle de insanların aktif bir yaşama sahip olması önemlidir.

İnsanların bir hobi edinmesi, düzenli olarak spor yapması kişinin beyin sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Yapılan bu etkinlikler, hafıza için önemli olan limbik sistemini harekete geçiren birçok hormonun salgılanmasını sağlıyor.

Hangi bitki hangi hastalığa iyi gelir?

  • 4
  • 12
SPOR YAPIN
SPOR YAPIN

Kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri bulunan spor, kan ile daha sağlıklı çalışan beynin gelişimine olumlu yönde etki yapmaktadır.

Spor, insanının plan yapma, dikkat, dürtülerin kontrolü, birden fazla işle uğraşma gibi beyindeki pek çok bölgeyi harekete geçirir.

Dünyanın en ölümcül 10 bitkisi

  • 5
  • 12
DENGELİ UYUYUN
DENGELİ UYUYUN

Kişi erken yatıp güne erken başlandığı zaman vücudun salgıladığı siteroit, melatonin gibi hormonlardan en üst seviyede faydalanır. Bu sayede beyin enerjik algısı yüksek olarak güne başlar.

Aksi takdirde uyku bozuklukları depresyon, gün içinde yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları, davranış değişiklikleriyle demans ve parkins gibi hastalıklara neden olur.

Çağın en büyük belası: Narsisizm ve depresyon

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN