Arama

Beslenme saatleri sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Vücudumuz belli bir sistem içerisindedir. Vücut saatimizle beraber metabolizma ve sindirim sistemi karmaşık bir etkileşim halinde bulunur. Dolayısıyla gün içerisinde ne yediğimiz kadar saat kaçta yediğimiz de önemli bir unsur. Sizler için gün içerisindeki beslenme saatlerimizin sağlığımıza etkisi nedir, kısaca derledik.

Kilo vermek için yapılan diyetlere bakıldığında, aynı miktarda kalori tüketilse de, bu kalorilerin çoğunu sabah kahvaltısında tüketenlerin akşam yemeğinde tüketenlere kıyasla 2,5 katı kilo verdiği görülüyor.

Çoğu insan bunu gece yenen yemekten edinilen kalorilerin yakılması için fırsat olmamasına bağlıyor. Oysa canlılar uyku halindeyken bile organları çalıştığı için enerji tüketiyor. Tüketilen kalori miktarı kadar bunların ne zaman tüketildiği de kiloyu etkiliyor.

Sabah yenen yemeği yakmak için daha fazla kalori harcadığımıza dair veriler var. Ancak bunun vücut ağırlığını ne kadar etkilediğine dair net bilgi bulunmuyor. Bir diğer olasılık da gece yemeğinin gün içindeki toplam yemek yenen süreyi uzatması.

Böylece sindirim sisteminin toparlanma ve yağ yakma fırsatı azalmış oluyor. Zira yağ yakma süreci ancak organlarımız yeme işleminin bittiğini anladığı zaman başlıyor.

Amerikalı vücut saati uzmanı biyolog Satchin Panda'ya göre, yemek yeme düzenini gün ışığına göre ayarlayan atalarımızın tersine ABD'de insanlar gün içinde 15 saatlik bir aralıkta yemek yiyor ve toplam kalorinin üçte birinden fazlasını akşam 18:00'den sonra tüketiyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN