Arama

Tarihin kara lekesi: Hiroşima

Hiroşima'ya atılan atom bombasının, toplamda 250 bine yakın insanın hayatını kaybetmesine yol açtığını biliyor muydunuz? Ya da 1945 yılında Tsutomu Yamaguchi adlı bir adamın, Hiroşima'daki atom patlamasında kendini hava geçirmez sığınağa kapatarak hayatta kaldığını? Sizler için tarihin kanlı lekesi olan Hiroşima hakkında merak edilenleri derledik.

  • 2
  • 17
JAPONYA TESLİM OLDU
JAPONYA TESLİM OLDU

Politik atmosferin 'bilinen' sürecinin dışında, aynı zamanda Nagazaki ve Hiroşima için Pearl Harbor'un intikamı da denilmektedir. Saldırıdan 4 yıl önce gerçekleşen Japon baskınında ABD, ciddi kayıplar yaşadı.

Atılan bombaları bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Japonya'nın 15 Ağustos 1945'te teslim olmasıyla II. Dünya Savaşı fiilen sona erdi.

Hiroşima bombalandıktan sonra yeniden inşa edilerek barış şehri haline getirildi. Bombanın yıktığı alanda kalan tek bina "Hiroşima Barış Anıtı" yapıldı.

  • 3
  • 17
FAŞİŞT AMERİKA!
FAŞİŞT AMERİKA!

Amerikan hükümeti, askerlerini birer ruh hastası olarak yetiştirdi. Öyle ki görevli mürettebat Hiroşima'ya atılacak bombanın üzerine "Size bir hediye" diye not düştü. Ayrıca, Nagasaki'ye atılan bombanın üzerinede "Hirohoto'ya ikinci öpücük" yazıldı.

  • 4
  • 17
ATOM BOMBASI İLE KAZANILAN ZAFER
ATOM BOMBASI İLE KAZANILAN ZAFER

Tarihin en kanlı savaşı olan II. Dünya Savaşı sırasında, dünya ilk defa karşılaşacağı bir bomba türünü görecekti. Atom bombası. Daha önce defalarca konuşulan atom bombası ilk defa kullanıldı. Elbette kullanan ABD'den başkası değildi. Önce 6 Eylül 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima şehrine, hemen üç gün sonra da Nagazaki'ye atıldı.

Toplamda 250 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bu olay II. Dünya Savaşı'nın sonu oldu ama tarihe asla unutulmayacak bir ABD katliamı olarak geçti.

  • 5
  • 17
'DÜNYA BARIŞI İÇİN ATOM BOMBASI ÜRETMELİYİZ'
’DÜNYA BARIŞI İÇİN ATOM BOMBASI ÜRETMELİYİZ’

Hitlerin Avrupa'da gün geçtikçe ilerlemesi ve özellikle Musevilere bir soykırım politikası uygulaması tüm dünyanın tepkisini çekti. Endişenin gitgide büyüdüğü savaş yıllarında bardağı taşıran son damla ise, Hitler'in atom bombası üretmeye karar vermesi oldu. Führer'in bir atom bombası üretilmesi amacıyla araştırmalara başlanması talimatını verdiğini duyan Macar asıllı Musevi fizikçi Leo Szilard, dönemin ABD Başkanı Roosevelt'e bir mektup yazarak durumu bildirdi. Bu mektupta Nobel Ödülü sahibi fizikçi Albert Einstein'ın da imzası yer alıyordu.

  • 6
  • 17
43 SANİYEDE GELEN ÖLÜM!
43 SANİYEDE GELEN ÖLÜM!

6 Ağustos 1945 Pazartesi günü II. Dünya Savaşı'nın son aşamasına gelindiğinde, saatler 08.15'i gösterirken Amerika Birleşik Devletleri 'Enola Gay' adlı B-29 bombardıman uçağından bıraktığı Uranyum-235 tipi 'Little Boy' (Küçük Oğlan) isimli atom bombasıyla nükleer saldırıyı gerçekleştirdi. Atom bombası 'Little Boy', Hiroşima'ya tam 43 saniyede düştü ve saatler 08.16'yı gösterirken yaklaşık 600 metre yükseklikte patladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN