Arama

Sultan II. Mahmud Kubbetü’l-Hadra'yı nasıl yaptırdı?

Mukaddes topraklara özel bir ehemmiyet gösteren Osmanlı sultanları, Mescid-i Nebevi'nin imarı için çeşitli faaliyetlerde bulundu. Yapılan bu imar faaliyetleri asırlar boyunca neredeyse hiç durmadı. Peygamber Efendimizin (SAV) kabrinde yıpranan yerlerin tamirini ve bugünkü 'Yeşil Kubbe'yi inşa ettiren Sultan II. Mahmud idi. Peygamberimize derin hürmet duyan II. Mahmud, İstanbul'dan gönderdiği mimarlara, inşaat esnasında Resulullah'ı (SAV) rahatsız etmemeleri için dünya kelamı edilmemesinden çekiçlerin keçe ile sarılmasına kadar bir dizi önlem aldırdı.

◾ Masrafları Mısır hazinesinden karşılanan bu çalışmalar 1540 yılında tamamlandı. Müslümanların, Peygamber Efendimiz'in (SAV) bastığı yere secde etmesi için Mihrab-ı Nebî ve Mihrab-ı Süleymanî'yi yaptırıp içini doldurttu. Mescidin batı duvarını ve Rahmet Kapısı'nı da yeniden yaptırdı.

  • 3
  • 13
MESCİD-İ NEBEVİ'Yİ İMAR EDEN PADİŞAHLAR
MESCİD-İ NEBEVİ’Yİ İMAR EDEN PADİŞAHLAR

◾ Sonrasında Sultan II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Ahmed, IV. Murad, IV. Mehmed, II. Mustafa, III. Ahmed, I. Mahmud, III. Osman, I. Abdülhamid ve III. Selim, Mescid-i Nebevî'de bazı tamirat ve yenilikler gerçekleştirerek buraya çeşitli hediyeler gönderdi.

Mescid-i Nebevî'nin tefrişine ayrı bir önem veren Osmanlı, başlangıçta yaygın olan Hint seccadelerine Uşak, Gördes, Hereke gibi Anadolu'da dokunanları ilave etti.

Sultan III. Selim'in Mescid-i Nebevi'deki naatı

  • 4
  • 13
II. MAHMUD'A NASİP OLAN ÖNEMLİ VAZİFE
II. MAHMUD’A NASİP OLAN ÖNEMLİ VAZİFE

◾ Peygamber Efendimiz'in (SAV) kabrinin üzerine ilk kubbeyi Memlük Sultanı Kayıtbay inşa ettirdi. Mescidin yıpranan yerlerinin tamiri ve bugünkü yeşil kubbeyi inşa ettiren ise Osmanlı sultanlarından II. Mahmud idi. Haremeyn işlerine büyük önem veren II. Mahmud'a bu önemli vazifeyi ifa etmek nasip oldu.

◾ Diğer Osmanlı sultanları gibi Haremeyn işlerine büyük önem veren II. Mahmud, verdiği emir üzerine 1813 yılında Mescid-i Nebevî'de tamirat ve düzenlemeler için hazırlıklar başladı. Gerekli insan gücü ve malzeme İstanbul ve Mısır'dan Medine'ye ulaştırıldı. 1817'de başlayan imar faaliyetleri 1837'de tamamlandı.

İslam tarihinin en eski 20 camisi

  • 6
  • 13
YEŞİL KUBBEYİ YAPTIRAN SULTAN
YEŞİL KUBBEYİ YAPTIRAN SULTAN

◾ Bu faaliyetler esnasında Mescid-i Nebevî'nin kıble, kuzey ve doğu tarafına üç, batı tarafına dört sütun ilave edildi. Memlük Sultanı Kayıtbay tarafından Peygamberimizin (SAV) kabrinin (hücre-i saadet) üzerine yaptırılan ve "kubbetü'l-hücre" veya "kubbetü'n-nûr" diye anılan kubbenin yerine taştan yeni bir kubbe yapıldı.

◾ Bu kubbenin üstü de kurşunla kaplanarak yeşile boyandı. Günümüze kadar gelen ve Mescid-i Nebevî'nin simgesi olan bu kubbe renginden dolayı "Kubbetü'l-hadrâ" olarak anılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN