Arama

Sultan Abdülhamid'e yazılan vals; Doğu Masalları

Tarih boyunca sanatçılar, hükümdarlara ithafen eserler yazdı. Kendisine beste yazılan sultanlardan biri II. Abdülhamid idi. Sultan, 33 yıllık hükümdarlığı boyunca sanatı destekledi. Sanatı teşvik etmekle kalmadı, aynı zamanda sanatçıları fazlasıyla ödüllendirdi. Viyanalı müzisyenin kendisine yazdığı valsi Mecidiye nişanı ile onurlandırdı. Bu nişan, Avrupa'da büyük yankı uyandırdı.

Keman çaldığı bilinen Sultan Abdülhamid, şehzadeliği döneminde Alexandre Efendi, Guatelli Paşa, Miralay Lombardi Bey ile Paul Dussap Paşa gibi hocalardan piyano ve klasik Batı müziği dersleri adı.

Sultan Abdülhamid, hükümdarlığı boyunca sadece sanatı teşvik etmekle kalmadı, aynı zamanda sanatçıları fazlasıyla ödüllendirdi.

Osmanlı'nın sanatkar padişahları

  • 3
  • 10
SARAYDA SANATKÂRLAR İÇİN ÖZEL ODA
SARAYDA SANATKÂRLAR İÇİN ÖZEL ODA

Halil İnalcık'a göre; bir eserin "makbûl ve mu'teber olması" her şeyden önce sultanın iltifatına bağlı idi. Sultan Abdülhamid de sanatçıları motive ederek onların eserlerini ortaya çıkarmasına vesile oluyordu. Bu sayede sanatçılar, padişahın yakın ilgisiyle önemli eserler verme yarışına girmişlerdi.

Abdülhamid Han, saltanatı süresince Yıldız Sarayı'nda müzik, resim, tiyatro sanatçıları için özel salonlar ayırmış, onların her türlü ihtiyacını çabucak karşılamıştı.

Osmanlı'nın musiki okulları

  • 4
  • 10
ABDÜLHAMİD’E YAZILAN VALS
ABDÜLHAMİD’E YAZILAN VALS

Tarih boyunca sanatçılar, hükümdarlara ithafen eserler yazdı. Ünlü sanatçı Strauss ailesi de bunlardan biriydi. Bu sanatçı ailenin Osmanlı sultanlarına yazdıkları eserler ve karşılığında hükümdarlar tarafından verilen hediyeler, Osmanlı'nın sanata ve sanatçıya verdiği desteği gösterir.

Viyanalı sanatkâr ailenin en büyük oğlu Johann Strauss, Sultan Abdülhamid'in 50'inci doğum yıldönümü vesilesiyle ona ithafen vals besteledi.

  • 5
  • 10
MECİDİYE NİŞANI İLE TALTİF EDİLDİ
MECİDİYE NİŞANI İLE TALTİF EDİLDİ

1892 yılında bestelenmiş olan vals, Sultan'a Yusuf Ziya Paşa aracılığıyla takdim edildi. Bestekâr adıyla anılan Yusuf Ziya Paşa; Roma, Viyana, Paris gibi Avrupa'nın çeşitli başkentlerinde büyükelçilik yaptı.

Sultan Abdülhamid bu valsın bestekârını 3. rütbeden Mecidiye nişanı ile ödüllendirdi.

Bu nişan, dönemin Osmanlı Devleti Büyükelçisi Galip Bey tarafından Johann Strauss'a Viyana'da takdim edildi.

Osmanlı saraylarında konser veren Avrupalı müzisyenler

  • 6
  • 10
ABDÜLHAMİD’İN VERDİĞİ NİŞAN AVRUPA’DA YANKI UYANDIRDI
ABDÜLHAMİD’İN VERDİĞİ NİŞAN AVRUPA’DA YANKI UYANDIRDI

O dönem Viyana'da çıkan bir gazete, Sultan Abdülhamid'in bestekâra verdiği Mecidiye nişanı, şöyle yer aldı: "İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre Sultan, besteci tarafından Johann Strauss'u 3. rütbeden Mecidiye nişanı ile taltif etti. Usta besteci Doğu Masalları adlı çekici kompozisyonunu yazarak Sultan'a ithaf etti. Bu şekilde besteci artık Mecidiye nişanı sahibi olarak bilinecek. Bu yüksek nişan Bay Strauss'a Osmanlı devletinin şimdiki Viyana büyükelçisi Galip Bey tarafından takdim edilecek."

Avrupalı müzisyenlerin Osmanlı'yı anlattığı operalar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN