Arama

Osmanlı çekirge istilası ile nasıl mücadele etti?

Çöl bölgelerinden sürüler halinde gelen çekirgeler, Osmanlı Devleti'ni bir dönem maddi ve manevi olarak büyük zarara uğratmıştı. Halkın aldığı tedbirler yetersiz kalınca, Osmanlı Hükümeti 1908 yılında çekirgeleri yok etmek için bir nizamname yayımladı. Bu nizamnamenin içeriği neydi? Halk kendi içinde çekirge istilası ile mücadelede ne tür tedbirler aldı? Çekirgelerden kurtulabilmek için hangi hayvanın yardımlarına başvuruldu? İşte Osmanlı'nın çekirge istilasına karşı aldığı önlemlerin ayrıntıları..

Çekirge istilası, kutsal kitaplarda Allahü Teala'nın Hz. Musa'ya mucize, Firavun ile halkına ise ceza olarak verdiği bir felaket olarak meşhur olmuştu. Hz. Musa'ya inanmayan Mısırlılar bit salgını, kurbağa istilası, sel felaketi, suyun kana bulanması, çekirge istilası gibi pek çok ilahi belalara maruz kalmıştı. Tarih boyunca insanlık pek çok kere çekirgeler tarafından istilaya uğradı.

Osmanlı'da görülen hastalıklar ve tedavi yöntemleri

  • 2
  • 14
ÇÖLLERDEN GELEN ÇEKİRGE SÜRÜLERİ
ÇÖLLERDEN GELEN ÇEKİRGE SÜRÜLERİ

Çekirgelerin, tarihin değişik dönemlerinde insanların geçim kaynağı olan tahıl, sebze ve meyve sahalarına verdiği zarar, afet derecesine ulaşmış ve bu böceklerin istila ettiği bölgelerde kıtlıklar yaşanmıştı. İlkbaharda yumurtalar etkili bir biçimde imha edildiğinde çekirgelerin verdiği zararlar en aza indirgeniyordu. Fakat tarım bölgelerini asıl vuran, ilgili bölgede mevcut olan yumurtalardan ortaya çıkan çekirgelerden ziyade güneyden, Sudan civarındaki çöl bölgelerinden gelen büyük sürüler olmuştu.

Hayvanlardan insanlara bulaşan 5 tehlikeli hastalık

Osmanlı'nın da çekirge istilasına karşı savaşı, çöl bölgelerinden sürüler halinde gelen çekirgeler ile olmuştu. Osmanlı Devleti'ni bir dönem maddi ve manevi olarak büyük zarara uğratmıştı. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde halkı çaresiz bırakan, doğal afet olarak gördükleri çekirge istilaları vardı.

Osmanlı'nın hastalıklara geçit vermeyen karantina adası; Urla Tahaffuzhanesi

  • 4
  • 14
ÇEKİRGE SÜRÜLERİNİN OSMANLI'YA VERDİĞİ ZARARLAR
ÇEKİRGE SÜRÜLERİNİN OSMANLI’YA VERDİĞİ ZARARLAR

Yıllarca, Afrika çöllerinden gelen çekirge sürülerinin istilalarına maruz kalan Osmanlı ülkesinde bu durum pek çok olumsuzluğu beraberinde getirmişti. Bu zararların başında tarım alanlarının gördüğü tahribat sebebiyle hububat fiyatlarında aşırı artışlar; bölgesel kıtlıklar ve hatta iç göçler yer almaktaydı. Yirminci yüzyıl başlarına kadar çekirge istilalarına karşı kapsamlı ve planlı bir mücadele yapılmamıştı. Alınan önemler daha ziyade halkın öncülüğünde gerçekleşiyordu.

Osmanlı'nın çevresel sorunlara karşı aldığı tedbirler

  • 5
  • 14
HALKIN ÇEKİRGE İSTİLALARINA KARŞI BULDUĞU YÖNTEMLER
HALKIN ÇEKİRGE İSTİLALARINA KARŞI BULDUĞU YÖNTEMLER

Çekirge istilasına uğrayan beldelerde halk, öncelikle kendi imkanlarını kullanıp çekirgelerden kurtulma yollarını arıyordu. Baş edemezlerse, Osmanlı'nın emriyle yardımlarına asker koşuyordu. Örneğin Şam'da 1852'deki çekirge istilasında birkaç tabur asker bölgeye gönderilerek ahali sıkıntıdan kurtarılmıştı.

Geçmişten günümüze yayımlanan 10 İnsan Hakları Bildirgesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN