Arama

Kazım Karabekir’in tarih-inceleme türündeki 10 kitabı

Kumandanlığı ve devlet adamlığı ile tanıdığımız Kazım Karabekir, çok sayıda eser kaleme almış bir isim. Vatan savunması sırasında esir, cephede muzaffer bir kumandan, diplomat, yetimler babası, milletvekili, muhalif bir siyasetçi ve idamla yargılanan bir sanık. Tüm bu sıfatların sahibi olan Kazım Karabekir, 65 yıllık ömrüne 68 eser sığdırarak Türk tarihinin en çok eser veren generali oldu. Osmanlıca basılan Nutuk'un kenarlarına düştüğü notlardan 3 bin 975 sayfalık bir eser ortaya çıktı ve Karabekir, yakın tarihin gerçeklerine bir kez daha ışık tuttu. Kazım Karabekir'in tarih-inceleme türünde yazdığı 10 kitabını sizlerle buluşturuyoruz.

  • 3
  • 12
PEK ÇOK DEFA BASKISI YAPILDI
PEK ÇOK DEFA BASKISI YAPILDI

🔲 Kazım Karabekir'in kaleme aldığı İngiltere-İtalya ve Habeş adlı eser, 1935 yılında İstanbul'da yayımlanmıştır. İlkinin devamı niteliğinde olan 127 sayfalık eserin daha sonra pek çok defa baskısı yapılmıştır. Karabekir'in eserine başlarken kaleme aldığı şu satırlar oldukça ilgi çekicidir:

🔲 "Kâinatın hiçbir hadisesi ansızın ortaya çıkmaz. Her şeyin bir öncesi vardır. Bunlar bilinmezse gündelik gazete ve ajans haberleri verilen bilgiler kadarıyla hareket ettiklerinden şaşırtıcı olabilirler. İtalya-Habeş harbi de bunun en açık bir misalidir. Kaç defa harp olmayacak diye gazeteler kalın başlıklarla yazdılar. Buna inananlar o kadar çoktu ki bunlar arasında bazı Habeş diplomatları da vardı. Bunların hükümetlerine "İtalyanlar fazla şeyler koparmak için blöf yapıyor, harbe girişmeyeceklerdir" demeleri ne büyük gaflet olmuştur. Şüphesiz ki İtalyanlar propaganda yapıyorlar ve Habeşlileri gafil avlamak istiyorlar."

  • 4
  • 12
BİRİNCİ CİHAN HARBİNE NEDEN GİRDİK?
BİRİNCİ CİHAN HARBİNE NEDEN GİRDİK?

🔲 Kazım Karabekir'in kaleme aldığı Birinci Cihan Harbine Neden Girdik? adlı eserin ilk cildi, 1937 yılında İstanbul'da yayımlanmıştır. Dört ciltlik bu eserin ikinci cildi Cihan Harbine Neden Girdik, Nasıl Girdik, Nasıl İdare Ettik ismini taşır.

🔲 Üçüncü cilt, Erzincan ve Erzurum'un Kurtuluşu, dördüncü cilt ise Sarıkamış, Kars ve Ötesi adını taşır. Çok baskı yapan bu seri eser, aynı zamanda Kazım Karabekir'in içinde yer aldığı savaşın tanıklığını da içerir.

🔲 Kazım Karabekir Paşa, Cihan Harbi esnasında Erkan-ı Harbiyye-i Umumiyye İstihbarat Şubesi'ni idare etmiş, harp müddetince de Çanakkale, Irak ve Kafkas cephelerinde fırka kumandanlığı, Ordu Erkan-ı Harbiye Reisliği, Kolordu Kumandanlığı ve Ordu Kumandanlığı vekâletinde bulunmuştur.

  • 5
  • 12
'ANADOLU İSTİLASINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ERMENİSTAN'I KURACAKLAR'
’ANADOLU İSTİLASINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ERMENİSTAN’I KURACAKLAR’

🔲 Kazım Karabekir'in kaleme aldığı 218 sayfalık Ermeni Dosyası adlı eser, 1994 yılında İstanbul'da yayımlanmıştır. Karabekir'in aynı konuda önceki eserlerini tamamlayan Ermeniler Nereden Geldiler, Nereye Gidiyorlar adlı incelemesinin bir yayınıdır.

🔲 Onun bir komutan olarak Ermenilere nasıl baktığını, o dönemde gerçekleşen olaylara bakışını anlayabilmek açısından oldukça önemli bir eserdir. Ermenistan'ın kuruluşundan önce yazdıkları ise dikkat çekicidir:

🔲 "Rusya, büyük bir Ermenistan kurmayı, Anadolu istilasını kolaylaştırmak için çıkarlarına uygun gördüğünden dünyanın dört bucağına yayılarak nice yüzyıllardan beri hayatlarını düzene sokmuş olan Ermenileri memleketlerine döndürmeye uğraşmakta ve başta Ermeniler ve Türkler olmak üzere bütün dünyanın rahatını ve emniyetini sarsmaktadırlar."

  • 6
  • 12
'MAKSATLARI KÜRTLERİ BİZDEN AYIRMAK'
’MAKSATLARI KÜRTLERİ BİZDEN AYIRMAK’

🔲 Kazım Karabekir'in kaleme aldığı Kürt Meselesi adlı eser, 1994 yılında İstanbul'da yayımlanmıştır. Doğu'yu yakından tanıyan Karabekir'in hem hatırat hem de inceleme türündeki eseridir.

🔲 O dönemde, Kürtleri birbirine bağlayan yegâne unsurun dini kuvvet olduğu yönündeki tespiti önemlidir. Aynı şekilde, Musul'un kaybı ve Hilafetin kaldırılması arasında da bağ kurar. Kazım Karabekir, Kürt meselesine dair şu sözleri kaleme almıştır:

🔲 "Bizi parçalayarak yutmak isteyen harici kuvvetler, kürtlük ceryanını da öteden beri yayıyorlardı. Düşmanlarımız büyük Ermenistan yapmaya çalışıyor. Buralarda ise en ziyade Kürt kardeşlerimiz oturmaktadırlar. Kürt istiklali diye çalışanlar düşmanlarımızdır. Maksatları Kürtleri bizden ayırdıktan sonra Ermenistan yapmaktır. Kürtleri mahvedeceklerdir. Bunun için Türk ve Kürt kardeşler bu felakete meydan vermeyiniz."

  • 7
  • 12
ALMANLARIN KISA SÜREDEKİ GELİŞİMİNİ KALEME ALDI
ALMANLARIN KISA SÜREDEKİ GELİŞİMİNİ KALEME ALDI

🔲 Kazım Karabekir'in kaleme aldığı Tarihte Almanlar ve Almanlar Ordusu adlı eser, 2001 yılında İstanbul'da yayımlanmıştır. Bir toplumun 20-30 yıl gibi çok kısa bir süre içinde nasıl millet bilincini kazanıp, askeri ve ekonomik açıdan dünyada sayılı devletler arasına girdiğini konu alır.

🔲 Karabekir'in Almanlara dair birçok bilgiye yer verdiği eser üç bölümden oluşur. Almanya'nın tarihi, geçirdiği evreler ve millet bilincine dair konular ilk bölümde yer alır. İkinci bölümde Alman ordusuna ve modern askerliğin temellerini atan büyük Alman komutanlara değinen Karabekir, üçüncü bölümde Alman kültür ve irfanına değinir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN