Arama

Kanal İstanbul Projesi Türkiye için neden önemli?

Kanal İstanbul Projesi ve Libya anlaşması, Türkiye'nin son zamanlardaki gündeminde yoğunluk kazanan iki önemli olay. Anlaşma, Türkiye'nin kendi ekonomik bölgesini oluşturması bakımından oldukça önemli. Keza Kanal projeleri, bugün mevcut projeden farklı olarak, Osmanlı'da altı kez gündeme gelmişti.

Millî Savunma Üniversitesi Rektörü tarihçi, yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile Osmanlı'da ecdadın gerçekleştirmek istediği kanal projeleri ile günümüzdeki Kanal İstanbul'un önemine; Turgut Reis'in ve Garb Ocakları'nın mahiyetine; Osmanlı'nın Kuzey Afrika'daki hakimiyetine dair konuştuk.

  • 1
  • 11
LİBYA’NIN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?
LİBYA’NIN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?

Libya anlaşması için "Türkiye yaptığı bu hamle ile Yunanistan'a karşı önemli bir kozu ele geçirdi." açıklamasını yapan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "Türkiye'nin çok dikkatli adım atarak çevresinde kendi aleyhine oluşturulan tuzakları bozması gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı izlemek için tıklayın.

"Türkiye son zamanlarda Libya ile önemli bir antlaşma imzaladı. Anlaşma; Türkiye'nin kendi münhasır ekonomik bölgesini oluşturması ve çevresinde oluşturulan çemberi kırması bakımından oldukça önemli. Çünkü Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi son yıllarda çevre ülkelerle yaptıkları anlaşmalarla Türkiye'yi dar bir bölgeye hapsetmek istiyorlardı. Fakat Türkiye, uzun süreden beri uğraşarak yaptığı hamle ile Yunanistan'a karşı önemli bir kozu ele geçirdi. Tabi bu daha başlangıç, Türkiye'nin çok dikkatli adımlar atarak ve işbirliği yaptığı ülkelerin sayısını artırarak çevresinde kendi aleyhine oluşturulan tuzakları bozması gerekiyor."

  • 3
  • 11
LİBYA’DA BİR ASIR ÖNCE NE OLDU?
LİBYA’DA BİR ASIR ÖNCE NE OLDU?

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 'Osmanlı Afrika'ya ilk olarak 16'ncı yüzyılda gitti ve bölgenin Hristiyanlaşmasını önledi' diyerek şöyle devam etti:

"1492'de Endülüs düştükten sonra İspanya ve Portekizliler Afrika'ya yerleşmeye başladılar. Cezayir, Tunus, Libya sürede işgal edildi. Daha sonra Orta ve Doğu Afrika'ya da Haçlı orduları girmeye başladı. Osmanlıların Barbaros Kardeşler ile işbirliği yapıp, Afrika'ya gitmesi bu bölgenin Müslüman olarak kalmasını sağladı. Afrika'da bugün Müslümanlığın var olmasındaki en önemli etken Osmanlı'dır.

Libya'nın tarihine dair önemli kırılma noktaları

Önce Cezayir, Barbaros Kardeşler tarafından kurtarıldı. Kanuni döneminde Tunus fethedildi. Daha sonra 1551'de Trablusgarp yani Libya fethedildi. Ardından Tunus 1574'te tekrar fethedildi. 1578'de de Fas işgalden kurtarıldı. Ve böylece Osmanlılar Afrika'da önemli bir rol oynadılar.

  • 5
  • 11
“Tarihte böyle bir bölge yok”
“Tarihte böyle bir bölge yok”

Günümüzde Libya, çoğu çöl olmasına rağmen arazi olarak, Türkiye'nin iki mislinden fazla bir ülke. Tarihte böyle bir ülke yok. Bu bölge Osmanlılar sayesinde bir araya geldi. Çünkü Osmanlılar önce Mısır'ın fethi sırasında Bingazi bölgesini ele geçirmişlerdi. Daha sonra 1551'deki fetih sırasında bugünkü Trablusgarp ve civarını fethettiler. Aşağıda ise Fizan'ı ele geçirdiler. Aslında üç bölge olan (Bingazi, Trablusgarp ve Fizan) Libya'yı Osmanlılar birleştirdiler ve bu bölgeler 1911 yılına kadar Osmanlı toprağı olarak kaldı. Daha sonra İtalya işgali sırasında, İtalyanlara karşı mücadele ettiler."

Fakat ilginç bir husus, biz o dönem Libya'yı kurtarmak isterken, İtalyanlar adaları işgal etti. 12 Adaları biz, Libya mücadelesi sırasında kaybettik ve şu anda Libya, bu adalardan kaynaklanan aleyhimize durumu, bizimle yaptığı anlaşma ile ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı.

Erhan Afyoncu'nın "Libya'yı Osmanlı birleştirmişti" isimli yazısını okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN