İstanbul’a gelen kadın seyyahtan Ramazan anıları
Dorina Neave, Osmanlı topraklarına sefaret görevlisi olarak atanan babası sayesinde gelmişti. Onun İstanbul'a ayak bastığı 1881 yılı, Sultan II. Abdülhamid'in saltanat dönemine rastlar. Lady Neave, oryantal bir tablo gibi gördüğü İstanbul'u ve o devrin sosyal hayatını anılarında kaleme alır ve Ramazan'a dair oldukça ilginç detaylara değinir. Fikriyat olarak, İstanbul'a gelen kadın seyyah Dorina Neave'in Ramazan anılarını sizlerle buluşturuyoruz.
Dorina Neave, oryantal bir tablo gibi gördüğü İstanbul'a, sefaret görevlisi olarak atanan babası sayesinde 1881'de geldi.
Ailesiyle Kandilli sırtlarındaki Cliffton Yalısı diye de anılan yalıda yaşayan Lady Neave'nin, çocukluk ve gençlik dönemini kapsayan 26 yılı İstanbul'da geçti.
Dorina Neave, şehrin meşhur semtleri, farklı kesimlerin âdetleri, heterodoks toplulukların faaliyetleri, depremler hakkında oldukça önemli detaylar verir.
Günlük hayat ve ticaretin yanında sandal sefaları, yangınlar, salgın hastalıklar, banka baskını gibi bütün olay ve mekânları kendi gözüyle kaydetmiştir.
1978 yılında Eski İstanbul'da Hayat ismiyle Türkçeye çevrilen Twenty Six Years on the Bosphorus adlı eseri İngiltere'de yayımlanır.
1950 yılında hayata veda eden Lady Neave'nin Osmanlılar ve Türkler hakkında Kut'ül Amare'yi Hatırlamak ve Romance of the Bosphorus isimli iki kitabı daha mevcuttur.