İslam bilimini Avrupa’ya aktaran köprü: Sicilya ve Kral II. Roger
Müslümanlar, 7 ila 17. yüzyıl arasında matematik, tıp, eczacılık, astronomi, teknoloji ve mimarlık gibi alanlarda büyük ilerlemeler sağladılar. İslam coğrafyasında yaşanan bu gelişmeler, Endülüs'ün fethi ile İber Yarımadası'na; Kuzey Afrika'dan ise Sicilya'ya geçti ve oradan Avrupa'ya aktarıldı. Müslüman biliminin yayılmasında, gelişmeleri destekleyen, teşvik eden ve Müslümanların çalışmalarına hayranlık duyan Kral II. Roger'ın rolü de büyüktü. Roger, birçok Müslüman Arap çalıştırıyor, idari işlerinde dahi Arapça kullandırıyordu.
🔸 İslam uygarlığının "altın çağı" olarak adlandırılan 7 ila 17'inci yüzyıllar arası, farklı kültürden birçok âlim yeni buluşlara imza atmış ve dünyayı değiştirecek buluşlar gerçekleştirmişlerdi.
🔸 İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılmış olan İslam Uygarlığı, bilim, matematik, tıp, teknoloji, mimarlık gibi daha birçok dalın ilerlemesini sağladı.
🔸 9. yüzyıldan itibaren tıp bilimi, Kuzey Afrika'da hızlı bir şekilde geliştirildi. İslam idaresi altındaki Sicilya'ya aktarıldı.
🔸 Akdeniz'in bu büyük ve merkezi adası, 9. yüzyıldan 1086 yılına kadar Müslümanların idaresinde kalmış; yüksek bir kültür seviyesine ulaşmıştı.
🔸 Bu etkinin sürmesinde Normanların üçüncü kralı II. Roger'ın etkisi büyüktü. 1130-1154 yılları arasında hüküm süren II. Roger'ın idaresinde Müslümanlar hala nüfusun büyük bir bölümünü oluşturuyorlardı.
🔸 Roger, birçok Müslüman Arap çalıştırıyor ve böylelikle kurumların yeniden organizasyonuna imkân tanıyordu. Sicilya'nın Müslüman idaresi tarafından tutulan kadastro kayıtları, onun döneminde de Arapça olarak tutuluyordu.
🔸 II. Roger'ın Alman krallar için taçlanma sembolü olarak hizmet gören paltosu da saraydaki Norman atölyesinin bir ürünüydü.
🔸 Roger'ın Palermo ve çevresinde sahip olduğu saraylar ve parklar, Müslüman mimarisinden etkilenmiş ve birçoğu kısmen Müslümanların mimari eserlerinin kalıntıları ile yapılmıştı.
🔸 1142 yılında Palermo'da inşa ettirdiği su saati, bu ilhama örnektir. Arapça bir kaynakta Malta adasında bulunan bir Arap mühendisin hükümdar için bir saat yapıldığından bahseder.
🔸 Bu saatte bir kız figürü saat başlarını göstermek için bir bilyeyi metal bir çanağın içine atmaktadır.