Cumhuriyet dönemi mimarisi
Günlük yaşamda kimi zaman çevremizde olup da farkında olmadığımız, kimi zaman ise farkına varıp hayran kaldığımız mimari tasarımlar bize çok şey anlatır. Bir ülkenin tarihi, siyaseti, kültürü bu yapılarda saklıdır. İstanbul'un en görkemli yapılarının mimarı Vedad Tek, Cumhuriyet dönemi mimarisini şekillendiren bambaşka bir şehir silüeti bıraktı. Osmanlı döneminin son mimarlarından Vedad Tek, modern ile kültürel mimariyi harmanladığı eserlere imzasını attı...
KİMLİĞİNİN İZİNDE BİR MİMAR
Mimar Vedad Bey, Osmanlı yüksek bürokrasisinin son kuşağından olan büyük bir ailede, 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi bestekâr Leyla Saz Hanım, babası Vezir Giritli Sırrı Paşa'dır.
Orta öğrenimini Mekteb-i Sultani (bugünkü Galatasaray Lisesi)'de tamamlayan Vedad Bey, eğitimine daha sonra Fransa'da devam etti.
İkinci Abdülhamid döneminde saray tarafından verilen birçok mimarlık görevini yerine getirdi; Sultan Mehmed Reşad döneminde Sermimar-ı Hassa (Saray Başmimarı) olarak görev aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ise, Harbiye Nezareti Başmimarlığı'na atandı.
Türkiye'nin formel eğitim gören, bugünün meslek anlayışı içinde mimarlık tasarımı ve uygulaması yapan ilk Türk mimarı olarak tanınır.
1942 yılında ölen bu önemli mimarın kabri Edirnekapı Şehitliği'ndedir.