Arama

18 yıl süren Türkçe ezanın hikayesi

Osmanlı'nın son dönemlerinde ortaya çıkan Türkçülük düşüncesinin bir tezahürü olan ezanın Türkçe okunması fikrini, ilk kez Ziya Gökalp öne sürmüştü. Bu fikir, zaman içinde sadece ezanın değil tüm ibadet dilinin Türkçeleştirilmesine dönüştü. Tam 18 yıl ezan, Türkçe olarak okundu. Gelin, 18 yıl okunan Türkçe ezanın hikayesine göz atalım.

  • 3
  • 9
Türkçe ezanı yayma çabaları
Türkçe ezanı yayma çabaları

🔵 Karakol ve jandarma teşkilatının da görevlendirilmesiyle birlikte Türkçe ezan, Türkiye'nin her yerinde okutuldu lakin bu durum kabullenilmedi.

🔵 Bazı müezzinler, ezanı çocuklara ve meczuplara okuttu. Yine devlet teşkilatının sık olarak ulaşamadığı bölgelerde ezan, Arapça olarak okunmaya devam etti. Ezanı Arapça olarak okumakta direnenler ise işkenceye maruz kaldı.

🔷 İslam'ın en müstesna sembolü 'ezan'ın dünü ve bugünü 🔷

  • 4
  • 9
Ezanın Türkçe okunmasına ilk büyük tepki Bursa’dan
Ezanın Türkçe okunmasına ilk büyük tepki Bursa’dan

🔵 Türkçe ezan ilk defa okunduktan bir gün sonra Bursa Ulu Camii'nde halktan biri Topal Halil, ezanı özgün dili olan Arapça olarak okudu. Orada bekleyen bir sivil polis ise Topal Halil'i döverek karakola götürmek istedi.

🔵 Bunu gören Bursa halkı, valiliğe doğru sloganlar eşliğinde protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş bastırıldı ve olaya karışan kişiler cezalandırıldı.

🔷 Tek parti zulmünün tarihte ilk kez yayınlanan belgeleri 🔷

  • 5
  • 9
Ezanı özünden okuyanlara verilen cezalar
Ezanı özünden okuyanlara verilen cezalar

🔵 On sekiz sene boyunca ülkenin dört bir yanında ezanı Arapça olarak okumaya devam eden vatandaşlar cezalar verildi. Bu kişiler emniyet mensuplarınca ''meczup'' olarak nitelendirildi.

🔵 Arapça ezan okuyan, kamet getirenlere "Arapça ezan ve kamet okuyanlar üç aya kadar hafif hapis, on liradan 200 liraya kadar hafif para cezasıyla cezalandırılırlar" hükmünde bir yaptırım getirildi.

🔷 Tek partili rejimin basın yasağı: Takrir-i Sükun 🔷

  • 6
  • 9
Ezanın yeniden özgün dili olan Arapçaya dönüşmesi
Ezanın yeniden özgün dili olan Arapçaya dönüşmesi

🔵 Tarihler 1950 yılını gösterdiğinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ''gizli oy açık sayım'' yöntemi uygulanmış ve Demokrat Parti iktidara gelmişti. Menderes, kendisinden önceki dönemlerde yapılan aşırılıkları ve baskıları kaldırmak niyetindeydi.

🔵 Halkın Türkçe ezanı on sekiz yıl içinde kabul etmediği açıktı. 1946 yılında mecliste yeniden tartışılmaya başlanan Türkçe ezan meselesi, 1950 yılında Adnan Menderes'in Başbakan seçilmesiyle ana gündem haline geldi.

🔵 Seçimlerin ardından meclisin ilk gündem maddesi Türkçe ezan idi.

🔷 Adnan Menderes 🔷

  • 7
  • 9
Arapça ezan Meclise sunuldu
Arapça ezan Meclise sunuldu

🔵 31 Mayıs 1950'de Tokat Milletvekili Ahmet Gürkan, 2 Haziran 1950'de Kayseri Milletvekili İsmail Berkok ve 13 arkadaşı, 14 Haziran 1950'de Demokrat Parti adına TBMM'ye bu konuda kanun teklifleri sundular.

🔵 TBMM'ye sunulan tasarı DP ve CHP'nin oy birliğiyle kabul edilmişti. 16 Haziran günü tüm Türkiye'de ezan, yeniden özgün dili olan Arapça olarak okunmaya başladı.

🔷 Menderes'in idam sehpasında dahi söylemediği 'devlet sırrı' 🔷

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN