Arama

Sinema tarihinin en iyi 15 üçlemesi

Fosilleşmiş bir sivrisinekten çıkan dinozor kanıyla başlayan, nefes kesen üçlemeyi kim unutabilir ki? Ya da karanlık tarafa her yaklaştığımızda ''Güç seninle olsun'' repliğini… Sizler için sinema tarihinin en iyi 15 üçlemesini derledik.

  • 1
  • 15
Üç Renk üçlemesi
Üç Renk üçlemesi

''Küçük bir kızken buna benzer bir lambam vardı. Altına geçer, elimi uzatır sıçramayı ve ona dokunmayı hayal ederdim. Büyüdükçe her şeyi unuttum.''

Mavi, kırmızı ve beyaz isimli üçleme, ünlü yönetmen Kieslowski'nin en önemli yapıtıdır. Fransa bayrağının renklerinden yola çıkarak hazırlanan afişler, Avrupa insanına Avrupa'nın birleşmesi sonucu yönetmenlerin sinemadaki fikir ayrılıklarını gösteren birer ayna niteliğindedir.

Üçlemenin ilk filmi olan Bleu (Mavi), özgürlük teması etrafında şekilleniyor. Filmin en güçlü yanlarından biri Julie'nin iç çatışmalarını abartısız ama bir o kadar da seyirciye hissettiren bir başrol oyuncusudur.

Üçlemenin eşitlik temasını ele aldığı ikinci filmi olan Trois Couleurs: Blanc (Beyaz), bir çiftin boşanma davaları ile başlıyor. Beyaz'da üçlemenin diğer filmlerinin aksine ünlü yönetmen Kieslowski, tematik rengi baskın renk olarak kullanmaz. Serinin son filmi Kırmızı ise kardeşlik teması üzerine kurulmuş olsa da yalnızlığın en belirgin olduğu filmdir.

Kieslowski, insan ruhunun derinlerini gözlediği üçlemesinde, sıra dışı anları ustaca yakalamayı başarıyor. Karakterlerin içinde bulundukları dünyanın onların kendi benliğini iyi analiz eden sineması, Kieslowski'nin kendi evreninden desteklenmektedir.

  • 2
  • 15
Terminatör üçlemesi
Terminatör üçlemesi

''Cyborg'lar acı hissetmezler. Ben hissederim. Bunu bir daha yapma.''

Terminator filminin esin kaynağı yönetmen James Cameron'un gördüğü bir rüyaydı. 1980'lerin en popüler bilim kurgu tasarımları olarak hatırlanan nükleer yıkım, insan görünümlü cyborg'lar gibi fikirlerin gerçekleştirilmesinin tarihi itibariyle teknik açıdan en mükemmel örneğini teşkil eden Terminatör, filmin yönetmeni ve yardımcı yazarı James Cameron'ı dünya çapında üne kavuşturmuş ve aksiyon filmleriyle yıldızlaşan Arnold Schwarzenegger'in ününü sabitleştirmesini sağladı.

Terminatör, çekildiği dönemden çok uzak bir gelecekte, 2029 yılında geçmektedir. Fütüristik filmde yeryüzü artık robotlar tarafından kontrol edilen ve bu robotlara karşı savaş veren bir grup insanlık direnişçisinin yaşadığı bir gezegendir.

Üçlemenin ilk filmi, 1984 yılında yayınlandı. Serinin ikinci filmi olan Terminatör 2: Kıyamet Günü 1991 ve üçlemenin son halkası olan Makinelerin Yükselişi 2003 yılında sinemaseverle ile buluştu.

  • 3
  • 15
Baba üçlemesi
Baba üçlemesi

''Ona reddedemeyeceği bir teklifte bulunacağım''

''Baba'' üçlemesi, hiç kuşkusuz sinema dünyasının en önemli başyapıtlarından birisidir. Sinema dünyasının üç dev ismi Marlon Brando, Al Pacino ve Robert de Niro'nun isimlerini duyurduğu seri film, 1972, 1974 ve 1990 yıllarında çevrildi.

Diane Keaton, James Caan, Robert Duvall, Talia Shire, John Cazale, Andy Garcia, Sofia Coppola, Eli Wallach ve Joe Mantegna'nın da rol aldığı üçleme, Mario Puzo'nun şaheserinden sinemaya uyarlandı. ''Yönetmen ve konunun şahane evliliği'' olarak tanımlanan filmin kendi türünde eşi ve benzerinin hâlen çekilmediği konusunda tüm sinema otoriteleri hemfikir.

  • 4
  • 15
Star Wars üçlemesi
Star Wars üçlemesi

''Uzun zaman önce, çok uzak bir galakside...''

İlki 1977, ikincisi 1980, üçüncüsü 1983 yılında çevrilen filmde perdeyi ünlü yönetmen George Lucas açtı. Seride, Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Peter Cushing ve Anthony Daniels başroldeydi. ''Bilim kurgu filmlerinin babası'' olarak bilinen orijinal seri, sinema tarihinde her şeyin ilkini barındırıyordu.

Seyirciyi ''ışın kılıçıyla'' tanıştıran ''Yıldız Savaşları'', alanında efsane olmayı sürdürüyor. Serinin ilk üçlemesinden 16 yıl sonra, bizi hikâyenin öncesine götüren ikinci üçleme geldi.

  • 5
  • 15
Matrix üçlemesi
Matrix üçlemesi

''Ne yazik ki, kimseye Matrix'in ne olduğu anlatılamaz. Kendin görmelisin. Bu son fırsatın. Buradan sonra dönüş yok. Mavi hapı alırsan hikâye biter. Yatağında uyanır ve istediğin şeye inanırsın. Kırmızı hapı alırsan Mucize Ülkesi'nde kalırsın ve sana tavşan deliğinin ne kadar derin olduğunu gösteririm. Unutma Sana gerçeği öneriyorum. O kadar.''

Bilim kurgu filmlerinde çığır açan film ''Matrix'' oldu. Başrolün önerildiği Will Smith'in ''böyle bir yapım hayal olur'' gerekçesiyle geri çevirdiği film, Smith'in hayallerinin dahi ötesine geçerek alanında bir numara oldu.

Will Smith'in reddettiği rolü kabul eden Keanu Reeves, belki de yaşamının en iyi kararını verirken, Carrie Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Gloria Foster ve Monica Bellucci, seride kamera karşısına geçti. İlki 1999'da, diğer ikisi 2003 yılında gösterime giren ''Matrix'', sinema teknolojisinde çığır açmasının yanında bilim kurgu ile felsefeyi bütünleştirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN