Arama

Tiyatro terimleri sözlüğü

Dramatik sanatlardan biri olan tiyatro; sahnede, seyirci karşısında oyuncular tarafından sergilenen edebi bir türdür. Her sanat dalında olduğu gibi tiyatronun da kendine özgü terimleri bulunur. Bunlar, izleyici tarafından bilinen perde, melodram gibi kelimeler olabilirken tuluat, vodvil gibi pek duyulmamış kavramlar da vardır. Sizin için tiyatroya dair terimler sözlüğü hazırladık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

🔸 TEMAŞA: İslam ülkelerinde sahnelenen meddah, orta oyunu, tiyatro sanatlarına verilen addır.

🔸 Gülünç öyküler anlatan ve taklitler yaparak bir olayı canlandıran sanatçı tarafından gerçekleştirilen temaşaya meddah denir. Orta oyunu ise ortada oynanan, Kavuklu ile Pişekar karakterlerinin güldürme, söz oyunu, hazırcevaplılığı ile dikkat çeken halk tiyatrosudur.

(X) Lütfi Ömer Akad: Göç Üçlemesi

🔸 TİRAT: Tiyatro oyununda kişilerin bir defada söylediği uzun soluklu konuşmadır.

🔸 TRAGEDYA: Kahramanın iyi durumdan kötü duruma düşmesiyle seyircide korku ve acıma duygularını hissettirmek amacıyla yazılan tiyatro eseridir.

🔸 Yunan filozof Aristoteles'e göre tragedya konu, davranış, konuşma, düşünce, dekor ve müzik şeklindeki altı ögeden oluşmalıdır.

(X) Hafızalarda yer eden 10 film

🔸 TULUAT: Yazılı bir metin olmadan, tamamen doğaçlama şekilde gerçekleştirilen oyundur.

🔸 Olay örgüsünün önceden bilindiği ancah yazılmış herhangi bir metni bulunmayan, oyuncuların bunun üzerinden anlık bulup geliştirdikleri halk oyununa tuluat tiyatrosu denir.

🔸 Bununla birlikte normal tiyatro oyunuesnasında beklenmedik anda doğaçlama yapmaya da tuluat patlatmak adı verilmektedir.

🔸 KABARE: Güncel meseleleri taşlama yöntemi ile ele alan skeçler, şarkı, şiir, dans, monolog gibi türlerin sahnelendiği tiyatrodur.

🔸 Bu tür tiyatroda, dönemin siyasal ve toplumsal konuları güldürü aracılığı ile ciddi şekilde eleştirilir.

(X) Türk sinema tarihini başlatan film

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN