Arama

Ramazan rotaları: Eyüpsultan

Ramazan, manevi iklimimizi renklendiren ve bereketlendiren bir aydır. Bu aya has olan ve on bir ayın sultanı ile bütünleşen bazı şehirler, semtler ve mekanlar vardır. Bunlardan biri Eyüp El- Ensari'nin koruyuculuğunu yaptığı ve adını verdiği Eyüpsultan'dır. Gelin bu güzide semte doğru bir yolculuğa çıkalım...

🔸 Zal Mahmut Paşa'nın önündeki kitap fuarına gidip de külliyeye uğramadan dönmek olmaz. İftarınızı açtıktan sonra Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nin bahçesinde bulunan çay bahçesinde, çay eşliğinde fuardan aldığınız kitabı keyifle okuyabilirsiniz.

📍ZAL MAHMUT PAŞA KÜLLİYESİ
II. Selim'in kızı olan Şah Sultan, Zal Mahmut Paşa ile evlendirilir. Sultan, Haliç'in kıyısına bir külliye yaptırmak ister. Bazı rivayetlere göre bu külliyeyi yaptırmadan önce şahsına verilen on iki köyü vakfeder ve Eyüpsultan'daki bu kompleksi yaptırır.

📍MİHRİŞAH SULTAN KÜLLİYESİ

🔸 Eyüpsultan rotamızın sıradaki durağı, Mihrişah Sultan Külliyesi... Eyüpsultan'ın maneviyatını arttıran yerlerden biri de şüphesiz Mihrişah Valide Sultan İmareti'dir. Sultan III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan tarafından 1792-1796 yılları arasında inşa ettirilir.

🔸 İmaretin başmimarları Mehmet Arif Ağa ile Ahmet Nurullah Ağa'dır. İstanbul'da, Osmanlı'dan sonra faaliyet gösteren tek imarethane olma özelliğine sahip bu yapının bina emini ise Anadolu Kazaskeri Kavafzade Mehmet Emin Efendi'dir.

🔸 Mihrişah Sultan Külliyesi'ndeki imarethanede 231 yıldır yaklaşık iki bin kişiye yemek verilmektedir.

*Mihrişah Valide Sultan'ın türbesi, imarethanenin bahçesinde yer alır.

📍BAHARİYE MEVLEVİHANESİ

🔸 Altınboynuz olarak anılan Haliç'teki rotamızın bir diğer durağı Bahariye Mevlevihanesi. Mevlevihane evvela Beşiktaş'ta inşa edilmek istenir. Fakat yerine Çırağan Sarayı yapılacağı için bina yıktırılır. Daha sonra Maçka'ya taşınır. Ordan da kışla yapılacağı söylenerek bugünkü yerine Eyüp/Bahariye'ye konumlanır. Böylece mevlevihane, 19. yüzyılda Eyüpsultan kıyılarına inşa edilir.

🔸 Ecdadımızın dini işlevi olmasından ziyade bir akademi olarak kullandığı mevlevihanede, Hüseyin Fahrettin Dede ve onun gibi nice hocalar, alimler yetiştirmiştir.

🔸 Bu ilim ve bilim merkezi, günümüzde de pek çok panel, sempozyum ve öğrenci buluşmalarına ev sahipliği yapmaktadır.

.

📍PIERRE LOTI TEPESİ

🔸 Eyüpsultan rotamızın sıradaki durağı, bir zamanlar İdlis-i Bitlisi Tepesi olarak bilinen Pierre Loti Tepesi. Pierre Loti Tepesi ismini, yazar ve ressam Fransız vatadaşından alır. Loti, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı topraklarına gelen bir deniz albayıdır.

🔸 Türk- Yunan Savaşı'nda, Türklerin tüm dünyaya tanıtılmak istendiği gibi zalim bir millet olmadığını dile getiren Loti, ömrünün geri kalan yıllarını İstanbul'da geçirir.

PIERRE LOTI TEPESİ'NİN ADI NEREDEN GELİYOR?

🔸 Pierre Loti Tepesi, İstanbul'un en yüksek yerlerinden biridir. Fransız yazar, vakti zamanında burada yer alan Rabia Hatun Kahvehanesi'ne gelir, hayran olduğu şehiri tam bu noktada seyreder.

🔸 Türkiye'yi ikinci vatanı olarak gören Pierre Loti, tepedeki kahvehanede "Aziyade" adlı romanını kaleme alır. Bu süreçte kahvehaneye daha çok gidip gelmeye başlar. Kendisine ilham verdiğini düşündüğü tepeye yaptığı ziyaretler, daha sonra ismi ile anılmasına vesile olur.

🔸 Yolunuz bu tarihi mekana düşerse iftardan sonra Haliç'in muazzam manzarası eşliğinde bir kahve içmeyi ihmal etmeyin.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN