Arama

II. Abdülhamid'in Çin'deki mührü: Hamidiye Üniversitesi

Şanlı ecdadımızın eğitime verdiği en güzel örnekleri Enderun, Darülmaarif gibi saray ve sıbyan mektepleri oluşturur. Doğudan batıya kadar uzanan Osmanlı topraklarında ilimden habersiz kimse kalmasın diye çok emek sarf edilir. Üstelik sadece imparatorluk sınırları içinde değil dünyanın bir ucunda dahi olsa hem İslam'ı yaymaya hem de bilgili Müslümanlar yetiştirmeye önem verilir. Ulu Hakan Abdülhamid atalarının izinden gider ve Çin'in başkentinde bir üniversite inşa ettirir.

OSMANLI'NIN PARLAK DÖNEMİ

🔸 Çin'in bir vilayeti olan Pekin'de, Liao Hanedanlığı Niujie adında bir cami yaptırılır. II. Abdülhamid döneminde Çin'deki 500 milyonluk nüfusun 50-60 milyonu Müslüman'dır.

🔸 Osmanlı Hakanı Abdülhamid, uluslararası ilişkileri göz önünde bulundurarak döneminin şeyhülislamlarından Cemaleddin Efendi'yi, Çin'deki Müslümanların yalnız olmadığını hissettirmek ve dini tebliğ için 9 kişiden oluşan "Nasihat Heyeti" yollatır.

PEKİN'E GİDEN HEYET

🔸 Sultan Abdülhamid bu göreve Yıldız Sarayı'nın parlak subaylarından biri olan Enver Paşa'yı da seçer, yanına ise Kurmay Binbaşı Nazım Bey seçilir.

🔸 Heyette din adamı vasfı ile Mustafa Şükrü Efendi dahil edilir. Bu ziyaret, Osmanlı Devleti adına pek çok hayırlı işin ilki olur.

Yüzyıllardır devam eden Çin zulmü

HAMİDİYE ÜNİVERSİTESİ'NİN HİKAYESİ

🔸 Üniversitenin hikayesi, Çinli bir Müslüman'ın İstanbul'a gelmesi ile başlar. Hac yolculuğu dönüşü İstanbul'u ziyaret eden Çinli Haoren, Osmanlı sarayında ağırlanır. Buradaki eğitim sistemine hayran olur ve buna dair malumat edinir.

🔸 Aklında daima Çin'de bir üniversite açma fikri olan Haoren, düşüncesini Sultan ile paylaşır. Abdülhamid Han ise seve seve yardımcı olabileceğini söyler.

ASYA'DA OSMANLI İZİ

🔸 Enver Paşa himayesindeki heyet, Nemçe gemisi ile Haoren'ın yanına ulaşır. Çin hükümeti, Sultan Abdülhamid'in düşüncelerinin ve aklındaki asıl meselesinin İslam'ı tebliğ etmek olduğunu anlar ve projenin hayata geçirilmemesi için ellerinden geleni yaparlar.

🔸 Hamidiye Üniversite, en nihayetinde Çin'de yaşayan Müslümanların bir sembolü olarak Pekin'de Niujie Camii'nin bahçesinde kurulur.

Doğu Türkistan sözlüğü

ÇİN'İDE BİR CAMİ: NİUJİE

🔸 Çin mimarisinin en güzel örneklerinden Niujie Camii, milad, 996 yılında Liao Handenlığı döneminde yaptırılıp Qing Hanedanlığı Kangxi döneminde geliştirilir.

🔸 İnşası tamamlandığında Çin'deki en büyük camilerden biri olur. Zaman içinde caminin bahçesine yapılan eklemeler ile birlikte toplam 10 bin metre karelik bir alanı teşkil eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN