Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İslami değerleri müzikle anlatma iddiasındaki metal fırtına "Alfarabi"

İslami değerleri müzikle anlatma iddiasındaki metal fırtına "Alfarabi"

Müzik nazariyesi hakkında sistematik olarak kitap yazan ilk müzik bilginimiz Farabi'dir. Günümüzde Farabi'nin açtığı yoldan yürüyen birçok örnek mevcut. Bunlardan biri de Malezyalı müzik grubu Alfarabi… İslam ahlakı ve değerlerini metal müzik üzerinden anlatma iddiasındaki grup, ilhamı Farabi'den aldığını söylüyor. Peygamberimizin Bedir Savaşı'ndaki asker sayısı olan 313'ü sembol olarak kullanıyor ve sarık giyerek sahneye çıkıyor. Peki dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? İslam alimi Farabi'nin müzik düşüncesi hakkında ne biliyoruz? Sizler için Farabi'nin müzik düşüncesini, İslam'da müzik hakkındaki bilgileri derledik.

Farabi, gerçek Aristo'yu tanıdı ve felsefenin gelişme yolunu Aristotelesçilik tarafına çevirmeyi amaç edindi. Onun mantık alanındaki çalışmaları, kendisine Yakın Doğu'nun bütün ülkelerinde geniş bir ün kazandırdı. Öyle ki Batı'da Farabi, "Alfarabius" ve "Abunaser" olarak anılırdı.

Filozof, Aristo'nun Organon adlı mantık külliyatı kapsamına giren her kitap üzerinde çalıştı ve bunların şerh, tefsir veya muhtasarlarını hazırlamak suretiyle bu külliyatı inceledi. Farabi, henüz bazılarını tanıdığımız doğa bilimleri ve felsefe tarihi alanında da yaklaşık yüz eser yazdı. En ünlüsü, onun öğretisinin bütün özünü kısa bir biçimde anlatan Aklın İnci Tanesi adlı küçük tezi oldu. Platon'un devlet hakkındaki çalışmalarını etkisiz kılmayan El-Medinetül Fazıla adlı tezi de büyük ilgi uyandırdı. Farabi, 950'de vefat etti.

Aristo'nun Organon adlı mantık külliyatına buradan ulaşabilirsiniz.

  • 3
  • 24
İSLAMİ DEĞERLERİ MÜZİKLE ANLATMA İDDİASINDAKİ METAL FIRTINA "ALFARABİ"
İSLAMİ DEĞERLERİ MÜZİKLE ANLATMA İDDİASINDAKİ METAL FIRTINA ALFARABİ

Şarkılarıyla İslami değerleri anlatma iddiasındaki Malezyalı müzik grubu Alfarabi, İslam ahlakı ve değerlerini metal müzikle anlatıyor. Sıra dışı tarzlarıyla ülke çapında ilgi çeken Malezyalı heavy metal grubu Alfarabi'nin yolculuğu bir grup yazılım mühendisinin öncülüğünde başlamış.

2009'da başkent Kuala Lumpur'da kurulan Alfarabi grubu, heavy metal müziği İslam'la sentezleyen yapısıyla türünün diğer örneklerinden farklılık gösteriyor.

Alfarabi hakkındaki videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Alfarabi grubu, Malezya'nın dışında Müslüman nüfusun yaşadığı bütün Güneydoğu Asya ülkelerinde de hayran kitlesine sahip. Giyim tarzları tıpkı diğer heavy metal müzisyenleri gibi siyah ağırlıklı olan grup üyeleri, bu tarza İslami unsurları da ilave ediyor.

Şeytanın sayısı olarak bilinen 666'yı sembol edinen bazı metal gruplarına alternatif olarak Alfarabi, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in katıldığı Bedir Savaşı'ndaki asker sayısı olan 313'ü sembol olarak kullanıyor.

Müziklerinde ilhamını İslam alimi ve filozofu Farabi'den aldıklarını söyleyen ve bu sebeple isimlerini "Alfarabi" olarak belirleyen grup üyeleri, konserlerinde de kostüm olarak Farabi'ye saygılarından ötürü sarık giyerek sahneye çıkıyor.

Şimdiye kadar üç albüm çıkartan grup, gün içinde hem beste yapıp hem de cemaatle namaz kılıyor. İslam'daki beraberlik ruhuyla hareket ederek müziklerini icra ettiklerini belirtiyorlar.

  • 5
  • 24
MÜZİKLE İSLAM BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ
MÜZİKLE İSLAM BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ

Grup, müzik ile İslam'ın birbirinden ayrılamayacağına inandıklarını vurgulayarak "Bizler bu yeteneğin bize Allah tarafından verildiğine inanıyor ve kabiliyetimizle insanlığa faydalı şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyoruz." diyorlar. Grubun ismini seçerken neden Farabi'den ilham aldıklarını ise şu ifadelerle açıklıyorlar:

"Farabi, müzik ilminde oldukça önemli bir İslam alimi. Müziğe dair eserleri ve başta gitar olmak üzere icat ettiği müzik enstrümanları olan biri. Biz de insanların Farabi'nin ne kadar önemli olduğunu öğrenmesi için grubumuza onun ismini verdik."

  • 6
  • 24
SERT TEPKİLER
SERT TEPKİLER

Heavy metalle İslam'ı bir araya getiren gruba tepkiler yok değil; giyim tarzlarından ötürü gruba Yahudi benzetmesinde bulunanlar da; sarıkla gitar çaldıkları için 'Üst tarafınız Müslüman ama alt tarafınız Yahudi' diyenler de var. Alfarabi grubu, bu işe adım attıklarından bu güne kadar onların sayesinde birçok kişinin İslam'a daha çok yaklaştığını belirtiyor. Böylece tarz olarak da yavaş yavaş kabul edildiklerini söylüyorlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN