Arama

Aşure orucu ne zaman tutulur?

Aşure Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam dünyası için büyük önem arz eden bu ayın 10. günü, Hz. Hüseyin ve ailesi (RA) şehit edilmiştir. Peki, Aşure günü oruç tutulabilir mi? Aşure orucuna nasıl niyet edilir? Aşure orucu ne zaman tutulur? İşte bilinmesi gerekenler...

  • 1
  • 9
Aşure günü ne zaman?
Aşure günü ne zaman?
Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü, bu yıl da heyecanla idrak edilecek. 2024 yılında Aşure Günü, 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Ağustos'a kadar devam edecek.

Peki, Aşure gününde oruç tutulur mu?

🔹 "Muharrem ayı", hürmet edilen zaman dilimi manasına gelir. İslam tarihi açısından önemli bir dilimini ifade eder. Aynı zamanda Muharrem, Hicri yılın ilk ayıdır.

Aşure orucu ne zaman tutulur?

🔹 Muharrem sözcüğü Arapça kökenlidir ve tahrim kelimesinden türemiştir. Muharrem'in "İslam dininde kesin olarak yasaklanmış, haram edilmiş" anlamı vardır.

🔹 Hz. Peygamber (SAV) bir hadis-i şerifinde Muharrem ayını Allah Teala'nın ayı olarak nitelemiştir. Bu durum ayrıca Muharrem ayının bereketini de gösterir.

(Müslim, Sıyam 202 - Ebu Davud, Savm 55 - Tirmizi, Savm 20)

  • 3
  • 9
Aşure günü oruç tutmak
Aşure günü oruç tutmak

🔹 Resulullah'ın Muharrem ayı fazileti ile ilgili (SAV) şöyle buyurduğu bilinir:

"Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır."

(Müslim, Sıyam 202-203 - Ebu Davud, Savm 55 - Tirmizî, Savm 40)

  • 4
  • 9
Aşure orucu nedir?
Aşure orucu nedir?

🔹 Muharrem ayına özgü bir tatlı bulunur. Bu ay, Müslümanların bir araya geldiği, İslam alemi için büyük önem arz eden bir dönemdir. Muharrem ayının 10. günü "Aşure" günü olarak bilinir. Bu gün içinde Müslümanlar aşure adı verilen bir tatlı yaparak çevreleri ile paylaşırlar.

  • 5
  • 9
Aşure orucu kaç gün tutulur?
Aşure orucu kaç gün tutulur?

🔹 Muharrem ayı ve bilhassa Aşure günü ile ilgili birtakım yapılacak ibadetler bulunur. Namaz kılmak, zikir ve tespih çekmek, Allah (CC) dua etmek ve niyazda bulunmak ve oruç tutmak.

🔹 Tabii ki insanlar bu ibadetleri gücü yettiği takdirde yapabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN