Arama

Affetmek konusunda dinimiz bize ne söyler?

Kalbiniz kırık, ruhunuz dağılmış… İç dünyanızda kopan fırtınalar dinmek bilmiyor. Hırsınıza hırs ekliyor hem dünyanızı hem ahiretinizi yavaş yavaş yok ediyorsunuz; tam bu anda bir ayet-i kerime hatırınıza düşüyor: "Onlar bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yenerler, insanları affederler. Allah işini güzel yapanları sever." Ne büyük mucizedir bu takvaya erişebilmek…

"Deki; "Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." Zümer, 53

"Deki; "Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." ifadesinin Kur'an-ı Kerim'de en çok ümit veren âyet olduğu söylenir. Ancak bu ifade, günah işleyin nasıl olsa Allah affeder, demek değil, en büyük günah işleyenlerin bile ümitsizliğe düşmeyerek tövbe edip Allah'a yönelmeleri gerektiğini ifade eder.

Peygamberimize ilâhi hitab: Affet…

  • 4
  • 18
Peki hangi suçlar affedilmeli hangileri bağışlanmamalıdır?
Peki hangi suçlar affedilmeli hangileri bağışlanmamalıdır?

Peki hangi suçlar affedilmeli hangileri bağışlanmamalıdır?

Bir kişiye karşı kötülük ve haksızlık yapan kimsenin haksızlığa uğrayan tarafından affedilebileceği, üstelik bunun bir fazilet olduğu hususunda, ahlakçılar nezdinde görüş birliği vardır. Bir suçlunun, haksızlığa uğrayan taraf rıza göstermedikçe, başka herhangi bir kişi veya kuruluşça affedilemeyeceği de yine ittifakla benimsenmiştir.

"Ey Habibim! Sen affa sarıl, iyi ve güzel olan şeyleri insanlara emret ve cahillerden de yüz çevir." (A'râf, 199)

"Sen af yolunu tut, iyiliği emret, cahillerden yüz çevir." anlamındaki ayet nâzil olduğu zaman Peygamberimiz kendisine vahiy getiren Cebrâil aleyhi's-selâma:

—Bu nedir diye sordu. Cebrâil aleyhi's-selâm:

—Allah Teâlâ, sana haksızlık edeni bağışlaman, sana vermeyene vermen ve seninle ilgisini kesenlerle ilgilenmeni emrediyor, dedi.

Âyet-i Kerim'e ile ilgili olarak Abdullah İbni'z-Zübeyr (ra.): "Allah Teâlâ Peygamberine, insanların ahlâkından affı benimsemesini emretmiştir" demiştir.

"Kim sabreder ve affederse, iyi bilsin ki, bu kararlılık ve çaba isteyen bir iştir." (Şûrâ, 43)

Şûrâ suresini okumak-dinlemek için tıklayın

  • 7
  • 18
Nasıl affedebiliriz?
Nasıl affedebiliriz?

Affetmek, bir bakıma birlikte yaşamanın temel ilkelerinden biridir. Affeden kişi kendisine yapılan kötülüğü unutmuş, kalbinden kin ve öfkeyi çıkarmış demektir. İntikamın zincirlerinden kurtulmak istemiş ve tevazunun semasına yükselmiş demektir.

Ne yazık ki bugün affetmek, hayatımızda çok az rastladığımız bir erdem. İçinde olduğumuz modern dünya maddi manevi her şeyi bir rüzgar gibi götürürken, geride kin ve nefret, düşmanlık ve husumet, riyakarlık ve gösteriş bırakıyor. Müslümanlar olarak ise tek sığınağımız mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim...

Kur'an ışığında ancak içtenlik ve samimiyeti ikame edebilir, zedelenen haysiyet ve onuru yüceltebilir, birlikte yaşama ahlak ve hukukunu yeniden gözden geçirebiliriz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN