Arama

Sakurajima Yanardağı patladı

Yanardağları ile ünlü Japonya'da bir yanardağı daha patladı. Japonya'nın güneyinde bulunan Kagoşima Körfezi'nde bir yarımada üzerindeki Sakurajima Yanardağı'nda patlama meydana geldi. Olay sonrasında volkanik küller 5 bin metreye kadar yükseldi.

Sakurajima Yanardağı patladı

Japonya'nın güney kesiminde bulunan Kagoşima Körfezi'nde bir yarımada üzerindeki Sakurajima Yanardağı'nda patlama meydana geldi.

▪ Ülkenin ünlü gazetesi The Japan Times'ın haberine göre Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkenin güneyinde bulunan Sakurajima Yanardağı'ndaki patlama sonrası küllerin 5 bin metre kadar yükseldiğini bildirdi.

The Japan Times hakkında:

1897 yılında yayın hayatına başlayan The Japan Times, Japonya'nın İngilizce yayın yapan ilk gazetesi.

DOĞAL AFETLER İLE İLGİLİ 25 KAVRAM

Sakurajima Yanardağı patladı

Büyük bir ses ile gerçekleşen patlamanın ardından can kaybı olmadığı, çevredeki yapılarda da herhangi bir hasar tespit edilmediği ilan edildi.

Kagoşima Meteoroloji Ofisi de yaptığı açıklamada, volkanik hareketlilik uyarı seviyesinin "halkın yanardağa yaklaşmaması" tavsiyesini içeren 3. seviyede tutulduğunu duyurdu.

Kagoşima Meteoroloji Ofisi nedir?

Japonya'nın Kagoşima şehrinde bulunan meteoroloji ofisi.

Sakurajima Yanardağı patladı

Sakurajima, Japonya'nın en aktif yanardağı olarak biliniyor ve Şubat 2016'dan beri taşıdığı tehlike sebebiyle kratere 2 kilometreden fazla yaklaşılmasına izin verilmiyordu.

▪ Öyle ki aktif yanardağın bulunduğu yarımada eskiden Kagoşima Körfezi içinde ayrı bir adaydı. Ama patlamanın ardından bir birleşim olmuştu.

TÜRK LEHÇELERİNDE "AFET, FELAKET"

Sakurajima Yanardağı patladı

1914'te yaşanan büyük yanardağ patlamasının ardından lavların doğudaki kıyı hattını doldurmasıyla Osumi Yarımadası ile birleşmişti.

1914'de gerçekleşen bu patlama, Japonya tarihindeki en büyük yanardağ patlaması olarak kayıtlara geçmiş ve Japon sözlü kültüründe önemli bir öge olmuştu.

Sakurajima Yanardağı patladı

2023 yılı Ekim ayında başlayan volkanik hareketler, Kasım ayında Iwoto adasına yakın bir bölgede yeni bir adanın ortaya çıkmasına sebep olmuştu.

Sakurajima ile hatırladığımız volkanik hareketler esasında dünya tarihi kadar eski. Dünya tarihinin en büyük 5 volkanik patlamasını araştırdık.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN