Arama

Depremin acı bilançosu

Merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem, ülkemizi derinden sarstı, deyim yerindeyse adeta can evinden vurdu. 10 ilde hissedilen depremde binlerce bina yıkıldı ve binlerce insan yaşamını yitirdi. Depremin bilançosu çok ağır oldu. İşte depremin acı bilançosu...

🔸 Ülkemiz üç deprem levhasının birbirine yaklaşmasından dolayı deprem kuşağında yer alıyor. Deprem ülkemizin yadsınamaz bir gerçeği, fakat yanlış zemin seçimi üzerine kalitesiz malzeme ile yapılan yapılar insan yaşamını tehdit ediyor.

🔸 Merkez üsleri Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen iki deprem, güzel ülkemizin 10 ilini tanınmaz hâle getirdi. Binaların çoğu yıkılırken binlerce insan yaşamını yitirdi.

Depremdeki mucize kurtuluşlar

🔸 Depremin ardından 9 bin 136 artçı depremin gerçekleştiği kaydedilirken bölgede artçı depremlerin hala meydana gelmeye devam ettiği biliniyor.

🔸 Depremin etkilediği alanda kurtarma çalışmaları devam ederken her geçen dakika yaşamını yitiren ve yaralanan vatandaş sayısındaki artış sürüyor. Tüm Türkiye enkaz altından bir ses, bir umut bekliyor.

🔸 AFAD yaptığı açıklamalarda afet bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarında 120 bin 344 kişinin görev yaptığını, 335 bin 382 çadırın kurulduğunu belirtti.

🔸 AFAD: "Deprem bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vd. iş makineleri dahil olmak üzere toplam 5 bin 402 araç sevk edilmiştir. Afet bölgelerine, 31 vali, 70'in üzerinde kaymakam ile 68 il müdürü görevlendirilmiştir." açıklaması ile bölgedeki çalışmalara dair kamuoyunu aydınlattı.

🔸 Deprem bölgesine hızlı şekilde yardım ulaştırmak maksadıyla Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 104 hava aracı ile İstanbul, Ankara ve İzmir'den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kuruldu.

🔸 Afet bölgesine personel, malzeme ulaşımı ve tahliyesi maksadıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 9, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 1 adet olmak üzere toplam 10 gemi görevlendirildi.

🔸 300 kilometre çapında bir alanda etkili olan deprem, devasa büyüklükteki bir alanı etkiledi. Depremler, Türkiye'de son 100 yılın en büyük depremleri olarak nitelendirildi.

🔸 Bilim insanları, 130 atom bombası büyüklüğünde bir enerji gücüne sahip olan depremin Anadolu levhasını, Arap levhasına göre kuzeydoğu - güneybatı yönünde 3 metre kadar hareket ettirdiğini açıkladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN