Arama

Büyük Ortadoğu Projesi nedir? Büyük Ortadoğu Projesi’nin maddeleri…

Fırat'ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nda operasyonlar sürüyor. ABD ve Batı ülkelerinin karşı çıktığı, Türkiye'ninse kararlılıkla devam ettiği bu operasyon, bölgedeki terör koridorunu ortadan kaldıracak ve güney doğuda bir terör devletinin kurulmasını önleyecek. Barış Pınarı Harekatı, ABD'nin maddeleri 1997 yılında belirlenen, bölgedeki hâkimiyetini arttıracağı ve müttefiki İsrail'i bölgesel güç haline getireceği Büyük Ortadoğu Projesi'nin gerçekleşmesine de ket vuracak. Peki, Büyük Ortadoğu Projesi nedir? Büyük Ortadoğu Projesi'nin maddeleri…

  • 1
  • 17
TERÖR KORİDORUNU YOK EDECEK OLAN HAREKÂT
TERÖR KORİDORUNU YOK EDECEK OLAN HAREKÂT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle Fırat'ın doğusuna yönelik Barış Pınarı Harekâtı, geçtiğimiz günlerde başlatıldı. Harekât kapsamında, Fırat Nehri'nin doğusundaki Ayn El Arab, Tel Abyad ve Tabka, Kamışlı, Amude ve Rasulayn ilçeleri ile Deyrizor terörden arındırılacak.

Barış Pınarı Harekâtı, bölgedeki terör koridorunu ortadan kaldıracak ve burada bir terör devleti kurulması önlenmiş olacak. Harekât aynı zamanda maddeleri 1997 yılında belirlenen, Büyük Ortadoğu Projesi'nin gerçekleşmesine de ket vuracak.

  • 2
  • 17
BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ NEDİR?
BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ NEDİR?

Büyük Ortadoğu Projesi ya da tam adıyla Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi ile Müşterek Bir Gelecek ve İlerleme İçin Ortaklık, ABD'de Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi terimdir.

21'inci yüzyılın ilk on yılında, özellikle Müslüman dünyasından İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile çeşitli ülkeleri kapsar. Bu politikanın hedefleri arasına zaman zaman Güney Kafkasya ve Orta Asya'daki çeşitli ülkeler de dâhil edilir.

  • 3
  • 17
PROJEYİ ŞEKİLLENDİREN KİŞİ: BERNARD LEWIS
PROJEYİ ŞEKİLLENDİREN KİŞİ: BERNARD LEWIS

Tarihte kısa bir yolculuk yaptığımızda, Ortadoğu'ya dair planların Bush'un başkanlık süreciyle başlamadığı; Bernard Lewis'in Ortadoğu coğrafyasının kaderini şekillendiren bir aktör olduğu gerçeği ile karşılaşıyoruz.

ABD başkanlığı döneminde Bush'un da akıl hocalığını yapan Lewis, Büyük Ortadoğu Projesi'nin, yani Ortadoğu'yu kana bulayan sürecin baş mimarıydı.

  • 4
  • 17
PROJENİN GEÇMİŞİ 1997 YILINA UZANIYOR
PROJENİN GEÇMİŞİ 1997 YILINA UZANIYOR

Mısır'da Eş Şa'ab gazetesi, Temmuz 1997'de Dr. Muhammed Umara'ya ait "Arapların ve Müslümanların Parçalanmasına Dair Siyonist Proje" adında bir makale yayımladı.

Makale, istihbarat araştırması üzerine "Executive Intelligence Research Project" başlığı altında, Pentagon'un yayımladığı dergideki bilgilere dayanıyordu.

  • 5
  • 17
İSLAM DÜNYASINI BÖLME PLANI
İSLAM DÜNYASINI BÖLME PLANI

Bernard Lewis'in sunduğu bu projede, etnisite ve mezhep ayrılıklarını esas alan bilgiler bulunuyordu. Yahudi asıllı Lewis'in sunduğu, İslâm dünyasını bölme planlarını içeren proje kısaca şöyleydi:

1. Pakistan'daki Belucistan bölgesini İran'ın komşu Belucistan bölgelerine katmak suretiyle "Belucistan" devletinin kurulması

2. Pakistan'ın kuzeybatısındaki bölgenin, Afganistan'daki Peştun bölgesine eklenerek "Peştunistan" devletinin kurulması

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN