Arama

Afet sonrası toplumu bilinçlendirmenin önemi

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında, yaşanabilecek afetlere karşı bilinçli olunması gerektiği gerçeği, bir kez daha gün yüzüne çıktı. Yaşadığımız bu derin acı aslında toplumsal bilinçteki eksikleri göstermesi bakımından da ders niteliği taşır. Peki, afet sonrası toplumsal bilinç nasıl sağlanır?

🔸 6 Şubat'ta merkez üsleri Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 11 ilimizi yıkıma uğrattı. Bir ülke boyutunda alanı etkileyen bu asrın felakatinden sonra neredeyse sağlam bina kalmadı, binlerce canımız enkaz altında kaldı.

🔸 Depremin hemen ardından arama kurtarma ve yardım çalışmaları başladı. Yaşadığımız olaylar, afet günlerinde koordinasyonun ne denli önemli olduğunu gösterdi.

Doğal afetler çocuklara nasıl anlatılmalı?

🔸 Afet zamanlarında arama kurtarma çalışmalarının ve eş zamanlı birçok çalışmanın düzgün yürütülebilmesi için önceden hazırlanacak bir afet koordinasyon planına ihtiyaç vardır.

🔸 Toplumsal yaraları sararken, afetzedeleri zarar vermeden iyileştirmek ve şehrin yönetmeliklere uygun olarak yeniden inşa etmek için toplumsal bilinç oldukça önemlidir.

🔸 Afet sonrasında yapılması gerekenler konusunda halkı bilinçlendirmek oldukça önemlidir. Bu minvalde afet sonrasında yapılabilecekler şunlardır:

Bölgenin toplumsal entegrasyonunu sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Depreme maruz kalan aile hekimlerinin yerleri bölgesel olarak değiştirilerek vefat eden veya yaralananların yerleri de doldurularak bir an önce bölgedeki bütün ailelerin bir aile hekimine ulaşımı sağlanmalıdır.

Psikolojik destek verebilecek uzmanlar aile hekimiyle birebir çalışacak şekilde konuşlandırılmalıdır.

Depremin açtığı yara: İkincil travma

Bunun dışında yakınlarına ulaşılamayan, ailesini kaybeden çocuklar için koruyucu aile ve evlat edinme işlemleri hakkında halk bilgilendirilmeli ve teşvik edilmelidir.

Afet sonrasında psikolojik ilkyardım bilinci olan kişilere ihtiyaç duyulur. Bunun için işin özünü kavranıp gerekli bilgiye sahip olunması yeterlidir.

Afetten etkilenenleri "dinlemek ve onların yanında olduğunu bildirmek" bu süreçte çok önemlidir. Onlara "Nasıldı, korkunçtu, değil mi?" gibi rahatsız edecek olayı tekrar tekrar yaşamalarına neden olacak sorular sormaktan kaçınılmalıdır. Unutmayın afetzedeler, yaşadıkları olayları anlatmak ihtiyacı duyarsa kendiliğinden sizinle paylaşacaktır.

Yıkıma uğrayan yerleşim yerlerinde, enkaz ve arama-kurtarma çalışmalarının bitmesinin hemen ardından yönetmeliklere uygun bina yapımına başlanmalı ve bölge ayağa kaldırılmalıdır.

Bireyler, apartman ve mahalledeki kişilerle organize olmalı ve deprem anında nerede toplanılacağı, nereye sığınılacağı bilinmelidir.

Yapı denetimi konusunda halk bilinçlendirilmeli ve bunun için bina sakinleri, dayanışmayla gerekli kurumlara başvurmalıdır.

Deprem sonrası psikolojik travmalar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN