Arama

Afet bölgelerindeki tehdit: Kolera

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki ikiz depremler sonucu on bir ilde büyük can ve mal kayıpları yaşandı. Asrın felaketinden sonra yaralarını sarmaya çalışan vatandaşlar, kurulan çadırkentlerde yaşamlarını sürdürmeye başladı. Yaşanan elim olaylar sonucu bölgede temiz su kaynağı, hijyen konusunda sıkıntılar oluştu. Bu durum başta kolera olmak üzere çeşitli enfeksiyon hastalıkları riskini artırdı.

ASRIN FELAKETİ: KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ

🔸 6 Şubat 2023 sabahı saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan bu büyük afet henüz tazeyken aynı gün saat 13.24'te Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde ikinci deprem yaşandı.

🔸 İkiz depremlerin etkisi öyle büyüktü ki başta Kahramanmaraş olmak üzere Adıyaman, Adana, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır ve Gaziantep'te yıkım ve can kayıpları meydana geldi.

AFET BÖLGESİNDE TEMEL İHTİYAÇLAR

🔸 Yaşanan afet sonrası bölgedeki vatandaşlar, pek çok temel ihtiyaç malzemelerine gerek duydu. Depremden etkilenen borular nedeniyle musluklardan akan suların kullanılmaması yönünde uyarıların üzerine temiz su ihtiyacı oluştu. Ayrıca temiz gıda, hijyen malzemeleri ve tuvalet gibi temel düzeyde talepler meydana geldi.

🔸 Depremin gerçekleştiği illerde salgın hastalıkların yaşanmaması için hijyen ve temiz su tüketimi oldukça mühimdir. Uzmanlar, vatandaşların özellikle içmek, el ve ağız yıkamak için pet şişelerdeki güvenilir suları tüketmesi gerektiğini belirtti.

Asrın en büyük felaketi: Kahramanmaraş depremi

SALGIN HASTALIK RİSKİ

🔸 Afet bölgesinden bildirilen tifo ya da kolera vakası bulunmamakla birlikte bu ortamlar, enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali yüksek yerlerdir. Bunun en önemli sebebi, güvenilir su ve gıdaya ulaşmada yaşanan zorluklardır. Deprem sonrası yaşanan altyapı sorunları nedeniyle kanalizasyon suları içme suyuna karışır, bu da insan sağlığı için büyük tehdit oluşturur.

🔸 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde görülen hastalıklara ilişkin yaptığı açıklamada, "Deprem bölgesinde 1 suçiçeği vakası saptandı. Akut bağırsak enfeksiyonlarında artış var, az sayıda hasta yatırılarak tedavi ediliyor. Grip vb. vakalarda salgın oluşturacak durum görülmüyor. Yalan haber ve panik halkın sağlığını bozar" diyerek konuyla ilgili endişeye mahal verecek bir durumun olmadığını açıkça belirtti.

🔸 Afet bölgesindeki insanların musluk sularını içmesi, koleradan tifoya, tifodan hepatit A, hepatit E'ye kadar pek çok salgın hastalığa yol açabilmektedir. Bu hastalıkları önlemek için güvenilir su ve gıda, hijyenik tuvalete ulaşım sağlanması gerekir.

KOLERADAN KORUNMA YOLLARI

🔸 Kişilerin aynı covid-19 salgınında olduğu gibi el hijyenine dikkat etmesi, sağlık risklerini büyük ölçüde önleyecektir. Ellerin su ve sabunla yıkanması ideal temizlik yöntemidir. Suyun bulunamadığı ortamlarda alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanılması da aynı işlevi görecektir.

🔸 El temizliği kadar güvenilir gıda tüketimi, maske kullanımı da hastalıkların önlenmesinde önemlidir. Uzmanlar, depremzedelerin kapalı alanlarda toplanmasının bulaşıcı hastalıklar için uygun ortam oluşturduğunu belirtmektedir. Bu nedenle özellikle hastalananların hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve izolasyona alınması gerekir.

Deprem sonrası iyilik hikayeleri

ENFEKSİYON NASIL GERÇEKLEŞİR?

🔸 Afet bölgesinde gerçekleşme ihtimali olan en yaygın salgın hastalıklardan biri koleradır. Kolera, "Vibrio cholerae" isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak gerçekleşir. Bu hastalık akut ve şiddetli ishal ile ortaya çıkar.

🔸 Savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen ve kalabalık ortamlarda yaşayan topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere neden olabilir. Su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerde görülme ihtimali oldukça yüksektir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN