Arama

Üniversite tercihi yapacaklara altın değerinde öneriler

Milyonlarca üniversite adayını ilgilendiren tercih süreci başladı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için üniversite tercih listeleri açıklandı. Tüm adaylar heyecanla tercih sürecini takip ediyor. Peki, tercih yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Vakıf üniversitelerinin ücretleri ne kadar? Okul birincileri ek puan alacak mı? Engelli adayların tercihi nasıl yapılmalı? Aynı puanı alan adaylar üniversitelere nasıl yerleştirilecek? ÖSYM'nin tercih kılavuzundan alınan bilgilere göre YKS tercih sürecini ve merak edilenleri sizler için derledik.

  • 2
  • 35
TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Ülkemizde birçok devlet, özel ve vakıf üniversitesi olmasına rağmen bazı okullar ve bölümler çok daha fazla tercih edilir. Doğal olarak kontenjanları sınırlı olan bu okullar ve bölümler başarı sırası ve taban puanlarını yüksek tutmak zorunda kalıyorlar. Böyle durumlarda başarı puanı ve sıralaması ortalama olan adaylarda bir karamsarlık hali başlıyor.

Ancak bilinmesi gereken çok önemli bir nokta var. Yükseköğretim önemlidir ama bireyin esas belirleyici süreç olan mezuniyet döneminde, aldığı akademik altyapıyı is yaşamında ne kadar kullandığı daha önemlidir. İş yaşamına erken başlamak, yabancı dil öğrenmek, geliştirici sosyal kulüp faaliyetlerine katılmak gençlerin üniversite sonrası uyum sürecini hızlandıracak unsur olacaktır.

Üniversite adayları tercih sürecinde ilk olarak elde ettikleri başarı sırası ve puanının farkında olmalı ve bu çerçevede seçimlerini belirlemelidirler. Bu seçimler sırasında tüm adaylara ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu, yol gösterici önemli bir rehber vazifesi görecektir. Adaylar, özellikle bölümlere yerleşen en son adayın taban puanı ve başarı sırasına bakmaları bu yılki tercihlerin belirlenmesinde önem taşıyacaktır.

  • 3
  • 35
TERCİHLER ÖN HAZIRLIK GEREKTİRİR
TERCİHLER ÖN HAZIRLIK GEREKTİRİR

Vakıf üniversiteleri de dahil olmak üzere ülkemizde 130'u aşkın üniversite var. Tercih edilen okula yerleştikten sonra değiştirmesi mümkün olmayacağından kişi bilinçli bir tercih yapmalıdır. Bu sebeple seçilecek illerdeki okullar hakkında detaylı bir araştırma yapılmalıdır.

Üniversite tercihleri, özellikle iş yaşamının ilk yıllarında kişi için fazlasıyla gerekli olacak. İşveren tarafından bireyin hangi üniversiteden mezun olduğu önemle değerlendirilecektir. Sonraki yıllarda akademik kariyerin yanına o zamana kadarki iş performansları ve başarılar da eklenir.

  • 4
  • 35
BÖLÜMLER VE ÜNİVERSİTELER HAKKINDA BİLGİNİZ VAR MI?
BÖLÜMLER VE ÜNİVERSİTELER HAKKINDA BİLGİNİZ VAR MI?

Tercihler sıralanmadan önce hedeflenen meslek ve üniversiteler hakkında bilgi edinmek gerekir. Bu konuda kişiye üniversitenin yazılı kaynakları, broşürler, internet gibi yayın organları yardımcı olur. Ayrıca o bölümde okuyan ve mezun olan kişilerle de fikir alışverişinde bulunmak gerekir.

Tercih edilecek bölüm ve üniversite için şu sorular araştırılabilir. Bütün bu soruların cevapları tercihlerin şekillenmesine destek sağlayacaktır:

• Okurken görülecek dersler nelerdir?
• Bu dersler hoşlanacağınız nitelikte mi?
• Bu bölümü bitirdiğinizde ne ölçüde iş imkanı var?
• Okumayı düşündüğünüz üniversitenin fiziksel şartları ve sosyal ortamı nasıl?
• Barınma ve burs imkanı sağlanabiliyor mu?
• Teorik eğitimle iş hayatındaki pratiği birleştirebilmiş mi? Mezunlarına iş imkanı sağlamada ne derece etkili?

  • 6
  • 35
İSTENMEYEN BÖLÜMLER TERCİH LİSTESİNE ALINMAMALI
İSTENMEYEN BÖLÜMLER TERCİH LİSTESİNE ALINMAMALI

Tercih süresinde yapılan en önemli hatalardan bir tanesi de sadece puana bakarak tercih yapılmasıdır. Bu durumda aday ÖSYM'ce yerleştirilen programa kayıt yaptırsın yaptırmasın bir sonraki yıl başarı puanı yarı yarıya düşmektedir. Tercih sürecinin hatasız bir biçimde atlatılabilmesi için öncelikle konunun uzmanı bir rehber öğretmenden destek alınmalıdır. Bu aşamada yapılacak en büyük hata, neresi olursa olsun yerleşeyim, düşüncesiyle hareket etmek olacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN