Arama

Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf romanı hakkında 10 bilgi

Kuyucaklı Yusuf, öykücü olarak bilinen Sabahattin Ali'nin 1937 yılında yayımlanan ilk romanıdır. Millî Eğitim Bakanlığının hazırladığı 100 temel eser arasında yer roman, Anadolu'da gelişen bir aşk hikayesi üzerinden zengin fakir, taşra şehir, yapay ve doğal gibi karşıtlık kavramlardan beslenir. Peki, romana ismini veren Yusuf neden edebiyatımızdaki en romantik kahraman olarak bilinir? İşte Sabahattin Ali'nin ilk romanı Kuyucaklı Yusuf hakkında 10 bilgi...

Romanın yayımlanma süreci

3- Kuyucaklı Yusuf, ilkin Konya'da yayımlanan Yeni Anadolu gazetesinde tefrika edildi fakat ücret anlaşmazlığından ötürü yarıda kesilmiştir. Mart 1936'da Projektör dergisinin birinci ve Kasım 1937'de Varlık dergisinin sekizinci sayısında yayımlandı fakat tamamlanmamıştır. Romanın tam tefrikası 9 Kasım 1936 ile 21 Ocak 1937 tarihleri arasında Tan gazetesinde tefrika edilmiştir.

Mezarı olmayan yazar: Sabahattin Ali

4- Eser, roman olarak 1937'de Yeni Kitapçı tarafından basılmıştır. Daha sonra beşinci baskıya kadar sırasıyla Akba Kitabevi (1943), Varlık Yayınları (1965), Bilgi Yayınları (1972), Cem Yayınları (1980) tarafından basılmıştır. 2001'den beri Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmaya devam etmektedir. 2017'de Kuyucaklı Yusuf 80 Yaşında özel baskısı yayımlanmıştır.

Kuyucaklı Yusuf yalnızca "aşk" romanı mıdır?

5- Kuyucaklı Yusuf, genel itibariyle "aşk romanı" tanımlamalarıyla ön plandadır. Peki bu roman yalnızca aşk temasını mı işler? Yusuf'un romantikliğinin temelleri nelerdir? Bu soruların cevabı roman hakkındaki kilit yorumlara kapı aralar. Nitekim Kuyucaklı Yusuf'u yalnızca aşk romanı olarak yorumlamak kurgunun bütününü kapsayan bir değerlendirme olamaz. Sabahattin Ali'nin eseri aşk romanı olmaktan öte felsefi toplumsal bir muhtevaya da sahiptir. Romantik felsefeden kaynaklanan doğal hayat/ yapay hayat, köy/kent tezatlıkları karşımıza çıkar. Bu da romanı ve Yusuf karakterini "romantik" felsefeye yaklaştıran unsurdur.

Sabahattin Ali'ye dair 15 ilginç bilgi 40 alıntı

Sabahattin Ali romanı üzerinden neleri eleştirir?

6- Roman, "aşk" gibi evrensel bir temanın yanı sıra Anadolu kasabasındaki toplumsal, töresel yaşamı güçlü bir gözlemcilikle yansıtır. Romanda kasaba ve köy gerçekliği; bir bireyin iç dünyası, yalnızlığı ve değerleri üzerinden anlatılmaktadır. Kasaba hayatında eşraf ve bürokrasinin kurduğu adaletsiz düzene romanda geniş yer verilir ve bu düzen eleştirilir. Romanın sonunda Yusuf'un kasabadaki eşraf ve bürokrat temsilcilerini öldürerek atını dağlara doğru sürmesi nedeniyle eser, Türk edebiyatındaki başkaldırı ve eşkıya romanlarının öncüsü kabul edilir. Eleştirmen Alaattin Karaca'nın iddiasına göre Yusuf karakteri, köyden kente çeşitli nedenlerle göç eden ve uyum sağlayamayan köylü tipinin de habercisidir.

Kuyucaklı Yusuf'u Anadolu'yu işleyen diğer romanlardan ayıran özellikler nelerdir?

7- Kuyucaklı Yusuf Anadolu'yu işleyen romanlardan biridir. Edebiyatımızda şimdiye kadar Anadolu'yu işleyen pek çok roman kaleme alınmıştır. Peki, Kuyucaklı Yusuf'un diğer Anadolu romanları içerisindeki özgünlüğü nedir? Bu romanı diğerlerinden ayıran nokta kuşkusuz ki konuya yaklaşım biçimidir. Milli Mücadele döneminde yazılan Anadolu romanlarında yazarlar Anadolu halkını eğitme, yozlaşma ile mücadele etme gibi bir misyonu kendilerine yüklemişlerdi. Fakat Kuyucaklı Yusuf'ta böyle bir yaklaşım biçimi yoktur. Daha ziyade Anadolu'daki eşraf ve köylü toplumu arasında yaşananlar, ilişkiler eleştiriye tabi tutulmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN