Arama

Osmanlı’nın ilk yerli kozmetiğini üreten tesis: Faruki Itriyat Fabrikası

Osmanlı'nın ilk yerli kozmetiğini üreten tesis Faruki Itriyat Fabrikası oldu. Kozmetik terimler Osmanlı hanımlarına çok yabancı ve anlamsız geldiği için, Faruki'nin ürünlerine "Gül Kaynağı", "Unutma Beni", "Cicim", "Meltem" gibi zihinlerde anlam oluşturacak isimler verdiğini ve bu yüzden tercih edildiğini biliyor muydunuz? Ya da devlet tarafından Nişan-i Osmani ve Sanayi Madalyası'yla ödüllendirildiğini? Sizler için, Osmanlı'nın ilk yerli kozmetiğini üreten tesis hakkında bilinmeyenleri derledik.

Faruki Itriyat deyince yeni nesil olmasa da orta kuşak neslin anılarında bir şeyler canlanır. Zira Faruki Itriyat, ilk yerli kozmetik ürünlerin üretildiği tesistir.

19. yüzyılın son çeyreği ile 20. yüzyılın başlarında cilt ve saç bakımı başta olmak üzere kozmetiğe ilgi Osmanlı halkı arasında da yaygındır. Osmanlı hanım ve beyleri artık kendilerine daha fazla özen göstermektedirler. Üstelik son zamanlarda Osmanlı pazarına giren birçok yabancı sermaye de bu tarz ürünleri pazarlamaktadır.

Özellikle kadınlar için güzellik ve bakım vazgeçilmez olduğundan hanımların ithal edilen bu tür ürünlere karşı ilgisi yoğundur. Pudralar, rimeller, rujlar parfümler hanımların odalarında aynanın önünü çoktan süslemeye başlamıştı bile. Faruki Itriyat da böyle bir ortamda doğar.

Kurucusu Ahmed Faruki, Mısır asıllı bir İstanbulludur. Kozmetik ürünlerine olan bu yoğun ilgiyi fark eden Faruki, yerli kozmetik ürünler elde etmeye karar verir. 1894 yılında Feriköy'de kurduğu imalathanede ilk yerli kozmetik ürünlerini üretmeye başlar. Ürünleri arasında kolonya, parfüm, pudra krem gibi kişisel bakım ürünleri vardır.

Faruki Itriyat üretim merkezine paralel olarak Sultanhamam'da bir de satış merkezi açar. Faruki'nin ürettiği bu ürünler bir anda en çok tercih edilen kozmetik ürünleri arasına girer. Zira hem yerli hem muadillerine nazaran daha ucuz olması onu bir adım öne geçirir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN