Arama

Osmanlı şiirinde kullanılan kelimeler

Klasik şiir olarak da adlandırılan divan edebiyatının kendine has, düşünce ve hayal dünyası bulunurdu. Kalıplaşmış bazı simgeler aracıyla şairler, hünerlerini ortaya koyardı. Böylece kullanılan her kelime, ince düşünüş ve derin bir manayı barındırırdı. Şair, bazen rüzgarın önünde titreyen bir yaprak olur bazen ise pervane gibi mumun etrafında dönerdi. Sizler için Osmanlı şiir dünyasından yansıyan kelimeleri derledik.

  • 2
  • 20
​BERAAT-İ İSTİHAL
​BERAAT-İ İSTİHAL

📚 Beraat-i istihal: Güzel başlangıç

📌 Bir şiir, kitap ve yazının başında içindekiler hakkında toplu fikir verecek şekilde güzel sözler kullanmak divan şairleri tarafından bir hüner, sanat sayılırdı. Bu bölümün güzel oluşu ve konuyla yakın ilgisi sanata yol açarak okuyucunun konuya ısınmasını ve kendini eserin içerisinde bulmasını sağlardı.

📌 Fuzuli meşhur mesnevisi Leyla ile Mecnun'da şu ön sözle başlar:

"İlahi Leyl-i saray-ı hakikat, sera perde-i vahdetden zuhur edip tecelli-i cemaliyle feza-yı sureti müzeyyen etdikde ve Mecnun ruhu sergeşte-i badiye-i gaflet iken ol şa'şa-i cemali görüp inann-ı ihtiyarı elden gitdikde…"

  • 3
  • 20
BİMAR
BİMAR

📚 Bimar: Hasta

📌 Divân edebiyatında âşık bazen de sevilen kişi hastaya benzetilir. Aşık, ki genelde şairdir, aşk hastasıdır. Sevgilinin gözü bağın baktığı için hastaya benzetilir. Hastaları arayıp-sorma âdeti ile âşık-maşûk yan yana getirilir. Âşığın hastalığının asıl nedeni sevgilisinin ayrılığıdır. Âşık bu yüzden bir hasta gibi geceleri ağlayıp inleyerek sabahlar.

Kamu bîmârına canan devâ-yı derd eder ihsan
Niçin kılmaz bana derman beni bîmâr sanmaz mı

Fuzûlî

Eski edebiyat gerçekten eski midir?

  • 4
  • 20
​BUHUR-I MERYEM
​BUHUR-I MERYEM

📚 Buhur-ı Meryem: Meryemana eli denilen çiçek

📌 Eski tıpta safradan başı ağrıyan, gözleri kararan, midesi bulanan kişilere bu çiçeğin kökünü bal ve sirkeyle karıştırarak ilaç diye verilirdi. Çiçek aynı zamanda günlük ve tütsü olarak da kullanılırdı. Efsaneye göre çiçek şöyle meydana geldi: Hz. Meryem, İsa Peygamber'i doğururken zorlanmış ve bir çiçeği tutmuştur. Çiçek sonradan el şeklinde belirmiştir. Ebeler kolay doğum olması için bu çiçekten yararlanırdı.

Erişdi hâkten bûy-i buhûr-ı Meryem eflâke
Muattar eyledi göklerde dâmân-ı Mesihâyı

Bâkî

  • 5
  • 20
MİSK
MİSK

📚 Misk: Doğu Türkistan'da yaşayan bir çeşit ceylanın göbeğindeki ur

📌 Erkek ceylanlarda bulunan bu ur, hayvanı rahatsız eder. Bundan dolayı da hayvan sürtünerek bu uru düşürürdü. Misk avcıları sahralara kazık çakar ve ceylanların bu kazığa sürtünerek misk urunu düşürmelerini sağlardı. Öz haldeki bu siyah renkli ur düştükten sonra etrafa kokusu yayılır ve yerini belli ederdi. Bu maddeden şişelerce koku elde etmek mümkündü. Günümüzde kullanılan misklerin çoğu sunidir.

📌 Misk, divan edebiyatında oldukça sıklıkla kullanılır. Kokusu ve siyah rengi ile sevgilinin kokusu, ayva tüyleri, beni, kaşı, saçları; gece, mürekkeb vs. miske benzerler. Çin, Hıta, Huten kelimeleri, miskin çıktığı yeri; âhû da misk keçisini bildirir. Pahalı bir koku oluşu, , her yeri kaplaması, elde edilişi şiirlerde tevriyeli olarak ele alınır. Özellikle sevgilinin saçları misk ile doludur. Sevgili ölürse onun mezarında biten otlar, misk kokulu saç gibi kokar

Çün demem ol gurreden açdı girih
Müşg-efşân oldu çü bâd-ı nesim

Aşkî

Divan edebiyatının harflerle kurulan kelime oyunlar

  • 6
  • 20
​ EBR-İ NİSAN
​ EBR-İ NİSAN

📚 Ebr-i nisan: Nisan bulutu

📌 Nisanda yağan yağmurun sadefin karnına düşünce inci, yılanın ağzına düşünce zehir olduğuna inanılır. Yılan ve sadef bu ayda toprak üstüne çıkıp gıdalanırlar. Allah'ın hikmeti olarak aynı yağmur tanesi birinin karnında zehir, diğerininkinde inci oluşturur, Nisan bulutunun bereketi de böylece kendini göster.

📌 Aynı zamanda nisan bulutu doğanın yeniden canlanmasına neden olur.

Ey Necâtî kilk-i gevher-bârına kıymet mi var
Dürr olur her katre kim ol ebr-i nîsân yağdırır

Necâtî

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN