Arama

Mevlana Hakkında

Fikir ve şiirleri ile Anadolu'yu yoğuran isimlerden olan Mevlana, eserleri ile yaşamaya devam ediyor. Vefatının 748. Yılı münasebeti ile anılan Mevlana hakkındaki alıntıları sizler için bir araya getirdik. Peki Mevlana için kim ne dedi? Mevlana hakkında, Nurettin Topçu, Ahmet Kabaklı, Sezai Karakoç, Mevlana kitapları…

Mevlana Hakkında

"Anadolu'nun ruhunun uyanış çağında, ona istikamet vermesi, hikmetin ışıklarını göstermesi bakımından bu ülkede Mevlana ve Yunus, Sokrat'ın yaptığı büyük role sahiptiler. Eğer biz Mevlana' ların sunduğu ruhla dolsaydık, her gün bir yabancı ruhun taklitçisi bedbaht zavallılar olmayacaktık. Millî ruhumuzun mürşidi Mevlana, felsefemizin üstadı olmalıydı."

Nurettin Topçu

Mevlana ve Şeb-i Arus

Mevlana Hakkında

"Mevlana Celaleddin, büyük veli, üstün fikir adamı ve eşsiz şahsiyetinin üzerine, aynı zamanda dünyanın en büyük şairlerinden biridir. Başta Batı'nın halis temsilcisi Goethe olmak üzere birçok Av· rupalı büyüğün de ona hayranlıktan ve bu hayranlıklarını coşkun dille ifade etmiş bulunmaları, ihtişamının başka bir yanını ortaya koyar."

Ahmet Kabaklı

Mevlana kimdir?

Mevlana Hakkında

"Kimileri sanır ki, Mevlana'da belli bir andan sonra ansızın büyük bir değişiklik olmuş, birdenbire, olduğundan bambaşka bir Mevlana doğmuştur. Oysa hiç bir değişim ve oluşum, birdenbire olmaz."

Sezai Karakoç

Mevlana'nın Mesnevi'sinden öğütler ve özlü sözler

Mevlana Hakkında

"Mevlana'nın dünya görüşünün merkezinde insan telakkisini buluyoruz. Onun ahlak felsefesi, insan anlayışına dayanıyor. Allah'tan unsurlara doğru inişin mahsulü olan insan, bu hali ile düşmüş bir varlıktır. Eflatunculuğun tabiriyle, "göklerini hatırlayan düşmüş bir Allah' tır". İnsanın diğer varlıklar arasında imtiyazlı durumu, aklın saltanatı ile bezenmiş olmasıdır. Aklın fonksiyonu ise, onu aşkın hududuna kadar götürmesidir."

Nurettin Topçu

Mevlana'nın Mesnevi'sinden öğütler ve özlü sözler

Mevlana Hakkında

"Şiirin bir iman işi olduğu bütün sınırsızlığı ile Mevlana'da görülür. Şiirin büyük kültür, geniş bilgi işi olduğu yine O'nda; şiirin ufuklara sığmaz doğuşlar, ilhamlar sonucu olduğu; yine şiirin söz ustalığı, kelime, deyim bolluğu, ahenk, duygu, fikir zenginliği eseri olduğu hep Mevlana'nın şiirleri delil tutularak anlaşılır."

Ahmet Kabaklı

Mevlana algısı: Şair mi, yaşam koçu mu, veli mi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN