Arama

Her çocuğa anlatılması gereken hikâye

Bütün çocuklar kırılgan, masum, narin, rüya gibi ve şaşırtıcıdır. Oyunlarını, yaratmak ve gerçekleştirmek istedikleri hayallere dönüştüren ışıltılı zihinlere sahiplerdir. Etrafınız çocuk sesleriyle dolduğunda mutlaka hatırlamanız gereken bir durum var: Biz büyükler, onların antrenörleri gibiyiz. Onların hayallerinden, yaşama arzusundan, benlik saygısından ve özellikle de kimliklerinden sorumluyuz. Bu konuda da en büyük yardımcımız da hikâyelerdir. Çocuklara mesaj iletmenin en iyi yollarından olan hikâyeleri, çocukların kendilerini anlamalarına yardımcı olmak, dünyayı dolaşmak, onlara değerler öğretmek ve yeni deneyimler kazandırmak için kullanabilirsiniz. Her çocuğa anlatılması gereken hikâyeyi ve hikâye anlatmanın tekniklerini sizleri için derledik.

  • 2
  • 14
‘BAŞARAN ÇOCUK’ HİKAYESİ
‘BAŞARAN ÇOCUK’ HİKAYESİ

"Küçücük elleriyle buzu kırmasının imkânı yok. Bu imkansız, gücü yetmez. Bunu nasıl yaptı?" diye sordular birbirlerine.

Yakınlarda yaşlı bir adam, konuştuklarını duyunca itfaiyecilerin yanına geldi.

Yaşlı adam, "Çocuğun bunu nasıl yaptığını biliyorum" dedi.

"Nasıl?" diye sordular şaşırarak.

"Ona yapamayacağını söyleyecek kimse yoktu yanında."

  • 3
  • 14
HİKAYE ELOY MORENO TARAFINDAN UYARLANDI
HİKAYE ELOY MORENO TARAFINDAN UYARLANDI

Başaran Çocuk hikâyesi, bize güç ve ilham veren bir öykü. Bize, hayallerimizi nasıl gerçekleştirdiğimizi ve hayatlarımızı nasıl inşa ettiğimizi gösteriyor. İspanyol yazar Eloy Moreno, dünyadaki her çocuğa anlatılması gereken bu halk hikâyesini uyarladı.

  • 4
  • 14
YAPMAK İSTEMEKLE YAPABİLMEK AYNI ŞEY DEĞİL
YAPMAK İSTEMEKLE YAPABİLMEK AYNI ŞEY DEĞİL

Hikâyenin diğerlerinden ayrılan bir yönü de "aklına koyduğun her şeyi yapabilirsin" şeklindeki ileri derecede iyimser düşünceden de uzak olması. Gerçek şu ki bir şeyi yapmak istemek ve yapabilmek her zaman aynı şey değildir. Bu, çocukluktan başlayarak anlamamız gereken bir şey. Böylece kendimizden çok şey isteme tuzağına da o yaşlardan itibaren düşmemeyi öğreniriz.

Potansiyelinize gerçekçi bir şekilde bakabilmek, sağlıklı benlik saygısı geliştirmenin yoludur. İşte bu yüzden, "yapabilirim" demek ve o sorunu aşma arzusunun sizi ilerletmesine izin vermek çok önemlidir.

  • 5
  • 14
EDEBİYAT ÇOCUKLARIN HAYATINDA ÖNEM TEŞKİL EDER
EDEBİYAT ÇOCUKLARIN HAYATINDA ÖNEM TEŞKİL EDER

Edebiyat, çocukların yaşamlarında sanıldığından daha fazla öneme sahiptir bu yüzden çocukların hayatına doğrudan dahil edilmelidir. Çocuk eserleri oluşturan yazarların, eserlerini oluştururken çocukların hislerini, ilgilerini, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaları ve bunlara uygun eser oluşturmaları gerekir

Okunan hikâyede kelimeleri doğru telaffuz etmeye, farklı ve yeni kelimeler kullanmaya dikkat edilmelidir. Çocuklara hikâye anlatmak için seçilen tekniklerin çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun olmasına dikkat edilmelidir

  • 6
  • 14
HİKAYE KİTABI İLE ANLATIM
HİKAYE KİTABI İLE ANLATIM

Bu anlatım şekli, çocuklar için en çok bilinen ve kullanılan anlatım tekniğidir. Teknik esnasında çocuk pasif, anlatan ise aktif roldedir. Çocuklara ilk olarak kitabın ismi söylenmeli ardından da kitap kapağı gösterilmeli. Çocuklara okunacak hikâyenin içeriğine dair tahmin edici sorular yöneltilmelidir. Böylelikle çocukların yaratıcı düşünme, tahmin yürütme becerileri gelişir.

Kitap çocukların göz hizasına dikkat edilerek tutulmalıdır. Daha yukarıda veya aşağıda tutmak çocukların görmek için boyunlarını kaldırmalarına veya eğmelerine neden olacağından bir süre sonra çocukları yorabilir, bu da hikâyeye olan ilgiyi azaltır. Çocuklarla kitap okuma süresi boyunca dikkatlerini canlı tutmak amacıyla göz teması kurulmalıdır. Hikâye içerisinde bilmedikleri yeni kelimeler anlayacakları şekilde kısaca açıklanabilir. Okurken vurgu ve tonlamaya dikkat edilmelidir. Monoton okuma, çocukların ilgilerini azaltır ve uykularını getirir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN